Glas Slavonije

Putin: Obarat ćemo lovce F-16

-

Rusija nema pretenzije ni na jednu zemlju NATO-A i neće napasti Poljsku, baltičke zemlje ni Češku, no ako Zapad opskrbi Ukrajinu lovcima F-16, ruske snage će ih obarati, izjavio je ruski predsjedni­k Vladimir Putin. Ruska invazija na Ukrajinu u veljači 2022. izazvala je najdublju krizu u odnosima Rusije i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. Obraćajući se pilotima ruskog zrakoplovs­tva, Putin je rekao da se od pada Sovjetskog Saveza 1991. taj vojni savez predvođen SAD-OM proširio na istok prema Rusiji, ali da Moskva ne planira napasti ni jednu državu NATO-A. "Poljska, baltičke zemlje, a i Česi su u strahu, no ideja da ćemo napasti neku drugu zemlju, potpuna je besmislica. To je budalaštin­a", dodao je.

Kremlj, koji optužuje SAD da se bori protiv Rusije podupirući Ukrajinu novcem, oružjem i obavještaj­nim podatcima, kaže da odnosi s Washington­om vjerojatno nikad nisu bili gori. Na pitanje o lovcima F-16, koje je Zapad obećao poslati u Ukrajinu, Putin je rekao da takvi zrakoplovi neće promijenit­i situaciju u Ukrajini. "Premda isporučuju F-16, a o tome govore i navodno obučavaju pilote, to neće promijenit­i situaciju na bojnom polju", rekao je Putin i dodao: "Uništit ćemo te avione kao što danas uništavamo tenkove, oklopna vozila i drugu opremu." Putin je rekao da bi F-16 mogao nositi i nuklearno oružje. "Naravno, budu li se koristili s aerodroma u trećim zemljama, oni za nas postaju legitimne mete ma gdje se nalazili", rekao je Putin. Putinove primjedbe slijedile su nakon komentara ukrajinsko­g ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe da bi F-16 trebali dospjeti u Ukrajinu u sljedećim mjesecima. Ukrajina već mjesecima traži F-16. Belgija, Danska, Norveška i Nizozemska među zemljama su koje su obećale donirati F-16, te su obećale pomoći u obuci ukrajinski­h pilota.

U međuvremen­u se planiraju pooštriti sigurnosne mjere u glavnom gradu Ukrajine Kijevu nakon što je Rusija izvela niz napada balistički­m projektili­ma. Rusija je izvela usklađene zračne napade na ukrajinski energetski sustav prošlog tjedna u sklopu, kako je rekla Moskva, "osvetnički­h" udara zbog ukrajinsko­g bombardira­nja ruskih regija. Moskva je od tada povećala u napadima na gradove upotrebu balistički­h projektila, koji su puno brži od običnih krstarećih projektila i teže ih je oboriti. H/D.PAV ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia