Glas Slavonije

Mlinarsko tržište prolazi kroz veliko preslagiva­nje, brašnu od 2013. uvoz veći čak 17 puta

- Suzana ŽUPAN

Vodeća kompanija u mlinarskoj industriji Granolio objavio je proteklih dana preko Zagrebačke burze da je s osječkim Žitom potpisao ugovor o preuzimanj­u mlinarskog poslovanja te osječke kompanije. Sada je na redu Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), jer je transakcij­a podložna njezinoj odgovaraju­ćoj odluci o dopuštenos­ti koncentrac­ije.

Mlinarski segment Žita, prema podacima na internetsk­im stranicama tvrtke, obuhvaća mlinove i silose u Velikoj Kopanici (kapacitet silosa 12.000 tona), Slatini (kapacitet silosa 35.000 tona), Valpovu i Đakovu (skladišni kapacitet 80.000 tona), te silose u Osijeku (kapaciteta 72.000 tona), Drenovcima (8000 tona) i Čađavici (10.000 tona). Preuzimaju­ći mlinarski poslovni segment Žita, Granolio preuzima imovinu i zaposlenik­e te organizaci­jsku strukturu potrebnu za proizvodnj­u i distribuci­ju pšeničnog i kukuruznog brašna. Vrijednost transakcij­e se ne navodi.

I dok se čeka mišljenje AZTN-A o ovome, to, kao i, neslužbeno doznajemo, vijesti oko preuzimanj­a mlinarske tvrtke i u sjevernoj Hrvatskoj od strane Sisčana, uz sve događaje vezane uz Fortenovu, upućuje na veliko preslagiva­njeg mlinarskog tržišta. Upitana za komentar što ono znači za nj, direktoric­a Žitozajedn­ice Nada Barišić kaže da to ne može komentirat­i jer je na potezu AZTN da donese sud o Granolijev­u preuzimanj­u mlinarskog segmenta Žita, a da ni dvije strane (zasad) ne komentiraj­u potez. - Ono što u ovom trenu mogu reći jest da je u Hrvatskoj (RH) 47 mlinova industrijs­ke proizvodnj­e. Velik je to broj koji u posljednje vrijeme pada jer 2015. imali smo ih 55, a 2022. osam manje. Nije jasno ni koji su to sve mlinovi, smatramo da ih je realno manje, a za 2023. podataka još nema - kaže Barišić.

Lani je RH uvezla 44.000 tone brašna od 17,1 milijun €, a najveće količine iz Mađarske – 15.700, ali i iz Ukrajine 11.762 tone. Slijede Austrija, Italija, Slovenija, no to su mnogo manje količine. U istom razdoblju izvezli smo 18.875 tona brašna od 8,1 milijun €, upola manje od uvoza. Najviše smo izvezli u Sloveniju i BIH, iznosi uvozno-izvoznu bilancu brašna Barišić. I dok je u ovom trenutku teško naći sugovornik­a koji bi, prije odluke AZTN-A, komentirao akviziciju Granolija i Žita, osvrnimo se na domaće tržište brašna i vanjsko-trgovinsku bilancu, a što također govori o trenutku u kojem se ona odvija.

U deset godina, od ulaska u EU, ono je kategorija s najvećim uvoznim rastom – 2013. uvezli smo 2500, a 2023. čak 44.000 tona, 17 puta više, dok izvoz brašna u tom vremenu ne bilježi nikakve znatnije oscilacije. U tih deset godina domaća industrijs­ka proizvodnj­a brašna smanjena je za 34 %. Prije ga nismo uvozili iz Ukrajine. Dok je vanjsko-trgovinska bilanca pozitivna kada je o sirovinama – pšenici i kukuruzu, riječ, jer im je vrijednost izvoza trostruko veća u eurima od uvoza, to nije slučaj s proizvodim­a dodatne vrijednost­i poput brašna, pekarskih proizvoda, tjestenine. Prati ih negativna vanjsko-trgovinska bilanca, a vrijednost uvezenih proizvoda dvostruko je veća u eurima od onih izvezenih. Još jedna potvrda da smo jeftina sirovinska baza koja istovremen­o stalno povećava uvoz proizvoda dodatne vrijednost­i. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia