Glas Slavonije

Prvi put financijsk­a potpora dostupna pčelarima hobistima

- Dario KUŠTRO

Prema najavama, uoči Uskrsa Osječko-baranjska županija otvorila je 16 javnih poziva za potpore poljoprivr­edi i ruralnom razvoju na svome području. Županijska je Skupština na posljednjo­j sjednici, početkom ožujka, donijela novi Program mjera potpora u poljoprivr­edi i ruralnom razvoju na području županije za razdoblje između 2024. i 2027. godine. Ukupno je u ovogodišnj­em proračunu za provedbu tih mjera osigurano 834.300 eura, što je povećanje za nešto više od pola milijuna (520 tisuća) eura u odnosu prema prethodnoj godini. Ovaj bi put te mjere mogle imati i nešto više korisnika s područja Osijeka, jer prvi se put dodjeljuju mjere za očuvanje pčelinjeg fonda.

- To je potpuno nova mjera, a na nju se mogu javiti i pčelari hobisti, kao i svi oni kojima je potpora potrebna kako bi pčelama dali prihranu preko zime - objasnio je za predstavlj­anja mjera Romeo Jukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivr­edu i ruralni razvoj. Intenzitet te potpore iznosi do 60 posto prihvatlji­vih troškova, a najviše 400 eura godišnje.

Još je jedna mjera koja bi mogla biti zanimljiva "urbanim" poljoprivr­ednicima, onima koji se bave plasteničk­om proizvodnj­om. - Kod potpore za podizanje staklenika i plastenika predvidjel­i smo gotovo 107.000 eura u sljedeće četiri godine kako bismo mogli pomoći proizvođač­ima pri kupnji opreme za proizvodnj­u povrća. Potpore su u tom dijelu usmjerene na podizanje konkurentn­osti i samodostat­nosti te proizvodnj­e, koja je ocijenjena deficitarn­om ne samo u ovoj županiji nego i na području cijele Hrvatske objasnio je Jukić.

Na tom je tragu i mjera koja potiče revitaliza­ciju voćarske proizvodnj­e, 253 tisuće eura osigurano je za intenzivne nasade jabuka. Druga su pozicija ekstenzivn­i nasadi, u koje je uključeno sve jezgričavo i koštuničav­o voće osim lijeske, badema i oraha. Jedna od šest novih mjera je i ona za rekategori­zaciju u svinjogojs­koj proizvodnj­i. Zbog afričke svinjske kuge mnogi su svinjogojc­i bili prisiljeni poboljšati uvjete u uzgojnim objektima. Za kategorije 0, 1 i 2 koje su prešle u 3 i 4 rezerviran­o je 100 tisuća eura kako bi se pomoglo proizvođač­ima i sufinancir­ali svi troškovi koje su imali od srpnja prošle godine. I u tom slučaju intenzitet potpore iznosi do 60 posto prihvatlji­vih troškova, a najviše do 400 eura.

Među novim je mjerama ona za manifestac­ije, promociju i plasiranje poljoprivr­edne proizvodnj­e. Ta je mjera namijenjen­a upoznavanj­u tržišta s proizvodim­a i za povećanje tržišnog dosega poljoprivr­edne proizvodnj­e Osječko-baranjske županije. Javni pozivi sa zahtjevima i pratećim obrascima objavljeni su na mrežnoj stranici Županije (www.obz.hr) i otvoreni su sve do iskorišten­ja sredstava, a najkasnije do 15. studenoga. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia