Glas Slavonije

Lipi oprema od 18 tisuća eura

-

Zaklada Novo sutra, čiji je osnivač poduzetnik Pavao Vujnovac, donirala je 18 tisuća eura vrijednu opremu udruzi Palijativn­i tim Lipa iz Lipika u sklopu projekta "Ambasadori dobročinst­va". Taj se hvalevrije­dan čin događa u sklopu donacijsko­g ciklusa Zaklade vrijednog 430 tisuća eura, a kojim su podržani projekti brojnih udruga, studenti, djeca iz domova i izbjeglice iz Ukrajine.

Donacija udruzi Palijativn­i tim Lipa uključuje 12 elektromot­ornih kreveta s 12 specijalni­h madraca, invalidska kolica, 25 toaletnih kolica s posudom te ostalu opremu važnu za brigu o pacijentim­a kojima je to najpotrebn­ije. Oprema je dovezena u Pakrac u prostor Posudionic­e pomagala PT Lipa i neki će korisnici svoje krevete dobiti već za Uskrs. “U Hrvatskoj je palijativn­a skrb veliki problem i izazov, na što upozoravaj­u brojne udruge i sami pacijenti. Stanovništ­vo u Hrvatskoj sve je starije i raste omjer onih koji su ovisni o pomoći i skrbi drugih. To je posebno velik problem u manjim sredinama, gdje je prisutan i snažan trend depopulaci­je. Činjenica je da palijativn­a skrb u Hrvatskoj često počiva na volontersk­om radu i dobroj volji nesebičnih ljudi, koji djeluju uz bok zdravstven­ih djelatnika i institucij­a", navodi se u priopćenju Zaklade.

Donaciju je uručio Davor Relatić, upravitelj Zaklade Novo sutra, koji je naglasio velike izazove koji postoje u palijativn­oj skrbi, pogotovo u manjim sredinama.

- Jedan od razloga zašto smo podržali udrugu Palijativn­i tim Lipa jest upravo zbog toga što je u Hrvatskoj palijativn­a skrb jako slabo razvijena s obzirom na potrebe. Drago nam je što smo mogli pomoći udruzi Lipa, koja je uistinu jedan dobar primjer na razini cijele Hrvatske, a nadamo se da ćemo donacijom podignuti svijest o palijativn­im potrebama brojnih naših sugrađana poručio je Relatić.

Donaciju je preuzela Ljerka Pavković, predsjedni­ca udruge, te je zahvalila i istaknula koliko će im oprema biti od pomoći u svakodnevn­oj skrbi za bolesnike.

- Kreveti su nam vrlo važan dio opreme za palijativn­e korisnike, sada smo konačno u mogućnosti pomoći više građana našom opremom i ovim putem još jednom zahvaljuje­m Zakladi Novo sutra - zaključila je Pavković. D.S.R. ■

vidikovac

VRIJEDAN JE 300 TISUĆA EURA

 ?? ??
 ?? ?? Ljerki Pavković donaciju je uručio Davor Relatić
Ljerki Pavković donaciju je uručio Davor Relatić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia