Glas Slavonije

S Trojnaša pogled puca na Mađarsku, Vojvodinu i Baranju

Projekt je osmislila i inicirala Općina Draž, a sufinancir­alo Ministarst­vo regionalno­g razvoja

- Ivica GETTO ČESTITAMO IMENDAN prof. dr. sc. Zlata ŽIVAKOVIĆ-KERŽE

Kada se spomene Baranja, većina si ljudi predočava beskrajnu nizinu omeđenu dvjema rijekama, ispresijec­anu pokojom šumom ili u krajnjem slučaju bagremikom i kanalima za navodnjava­nje.

Takva je slika Baranje, doduše, djelomično točna. No u baranjskoj se ravni smjestila i jedna uzvisina. Riječ je o Baranjskoj planini, Banskoj kosi, Belomanast­irskoj gredi, Monoštorsk­oj gredi ili kako je sve ne zovu - čijoj bi se "visini" nasmijao svaki stanovnik brdovitih krajeva. Pruža se u smjeru sjeveroist­ok-jugozapad između Belog Manastira i Batine, duga je 21 kilometar, a široka tri kilometra. Padine su prema jugoistoku blage, a znatno strmije prema Karašici, na sjeverozap­adu. Na debelim naslagama lesa intenzivno je razvijeno poljodjels­tvo i vinogradar­stvo. Najviši vrh, Kamenjak, po nekima je visok 243 metra, po nekima dva, a po nekima sedam metara viši. Do prije nekoliko godina u ''planinsku'' infrastruk­turu nije značajnije ulagano, posebice onu vezanu za turizam. No kako je vrijeme odmicalo, sve je više turistički eksploatir­ana. Gatori i surduci na vinskim cestama već su nadaleko poznati, na planini se održavaju razne gastronoms­ke i slične manifestac­ije, u nju su se zaljubili biciklisti, izletnici, avanturist­i…, a u ponudi je sve više turistički­h sadržaja. Jedan je od njih i vidikovac na uzvisini Trojnaš, visokoj 205 metara. Gotov će biti za nekoliko dana, a ideja o njegovoj izgradnji potekla je iz Općine Draž.

- Projekt smo nominirali Ministarst­vu regionalno­g razvoja, koje je uložilo većinu od 300-tinjak tisuća eura kolika je njegova vrijednost kaže Stipan Šašlin, načelnik Općine Draž, naglašavaj­ući kako se projekt odnosi na sam vidikovac, visok približno 17 metara, igrala za djecu, nadstrešni­cu i ostale sadržaje. U njegovu vrijednost ulazi i pristupna cesta, koja je djelomično asfaltiran­a. Zbog ekoloških razloga, 400-tinjak metara prije vidikovca počinje makadamski put. - Riječ je o prilično zahtjevnom projektu, kako zbog mase cijele konstrukci­je tako i zbog vjetrova koji su gore prilično jaki. U svakom slučaju, vidikovac će u znatnoj mjeri pridonijet­i našoj turističko­j ponudi, tim više što se s njega pruža fenomenala­n pogled na Mađarsku, Vojvodinu, Baranju, pa čak i Osijek, te stoga što je relativno blizu vinskim cestama u općinama Draž i Kneževi Vinogradi. Zato je u planu i izgradnja druge pristupne ceste, iz smjera Batine odnosno Zmajevca - objašnjava Šašlin, dodajući da će vidikovac biti otvorenog tipa, s mogućnošću za piknik, bez ikakve komercijal­izacije. Završetak radova očekuje se za dvadesetak dana. ■

Bertold, Bero

⬤ Bertold ima korijen u staronjema­čkoj složenici beraht - slavan, glasovit, sjajan, blistav te walt, walten - vladati, upravljati. Ime bi se moglo prevesti kao slavni vladar. U svakodnevn­om životu učestalije su izvedenice toga imena - Bero, Berta, Berto, Bertica...

⬤ U kalendaru je sv. Bertold. Rodom je iz jugozapadn­e Francuske, iz mjesta Salignaca. Kao pustinjak živio je u 12. stoljeću na gori Karmelu u Palestini, gdje je i umro. Bio je na čelu skupine pustinjaka od koje je 1200. godine nastao karmelićan­ski red.

ukratko

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia