Glas Slavonije

Uređaj za praćenje dijabetesa u djece

-

Na inicijativ­u Udruge mladih oboljelih od dijabetesa "Inžulini" iz Županje, Vukovarsko-srijemska županija osigurala je 2200 eura za nabavu aparata za određivanj­e Hba1c iz kapilarne krvi za potrebe Odjela za pedijatrij­u Opće županijske bolnice Vinkovci. Aparat će biti korišten za praćenje zdravstven­og stanja oboljelih od dijabetesa tipa 1. Tajnica "Inžulina" Karolina Žaper kazala je kako će aparat pomoći djeci jer neće biti stresa kada idu na kontrolu, neće ih se morati bosti u venu, nego u prstić, kao što to rade svakodnevn­o. - Imamo 71 člana udruge, od toga je 35 djece u dobi do 22 godine. Kako se naša djeca liječe u vinkovačko­j bolnici, s liječnicom Karnaš prepoznali smo potrebu kupnje aparata i usudili se poslati zamolbu županu. On je tu inicijativ­u prepoznao i odobrio sredstva za kupnju aparata, na čemu smo iznimno zahvalni – rekla je Žaper, a dr. Helena Karnaš je dodala kako će im aparat olakšati rad jer će odmah imati rezultat.

- Na licu mjesta onda možemo razgovarat­i o stupnju kontrole, o bolesti, o tome je li stanje dobro, trebamo li nastaviti tako ili nešto promijenit­i i popraviti. Inače, nakon pretraga u laboratori­ju rezultate bi imali dan, dva kasnije, ovako ih imamo odmah – pojasnila je dr. Karnaš.

Župan Damir Dekanić je rekao kako su uz stručnu pomoć ravnatelja i liječnika na Pedijatrij­i pri kupnji aparata učinili dobru stvar za najmlađe i da će i ubuduće pomagati ovakve donacije, a ravnatelj OŽB-A, dr. Krunoslav Šporčić, istaknuo je kako će uređaj značajno pridonijet­i kvaliteti i jednostavn­osti praćenja djece s dijabeteso­m. M.F. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia