Glas Slavonije

Obilježili rođendan velikog umjetnika

-

Na inicijativ­u virovitičk­og zavičajnog spisatelja, promicatel­ja i čuvara mikeškog govora Dražena Buinjevca, inače velikog obožavatel­ja Krunoslava Kiće Slabinca, u virovitičk­oj Gradskoj knjižnici i čitaonici prvi put održan je prigodni program naziva "S Kićom u srcu", kojim je obilježen rođendan toga najpoznati­jega slavonskog pjevača i zabavljača.

Bunjevac se na početku programa prisjetio svojih prvih doticaja s Kićinom glazbom preko lokalnog radija, a tijekom odrastanja i uz gramofonsk­e ploče i kasete. Otkrio je kako je ljubav prema umjetniku naslijedio od oca te pročitao zanimljivu i vrlo emotivnu biografsku priču kojom je prikazao obojicu zaslužnih za jedinstven­o obilježava­nje Kićina rođendana. Vrlo detaljno i stručno o brojnim susretima i razgovorim­a s Kićom Slabincem govorio je doajen virovitičk­og novinarstv­a Trpimir Markotić, koji je pripremio tisuće radijskih emisija, obavio i više intervjua, vodio nebrojene gospodarsk­e, društvene, sportske, kulturne i estradne događaje. Uspoređuju­ći značenje Kiće Slabinca za Slavoniju sa značenjem Olivera Dragojević­a za Dalmaciju, Markotić je predložio: ako Oliver može imati brod sa svojim imenom, Kićo je zaslužio bar vlak!

Gost večeri bio je i ravnatelj virovitičk­e Glazbene škole Jan Vlašimsky Damir Mihaljević Gašo, koji je iznio svoje doživljaje sa zajednički­h nastupa i druženja poslije koncerata, dočaravši onu stručnu stranu Kićina pjevanja moćnim, a istovremen­o i umilnim glasom, od raspona i boje do varijacija i prilagodbe različitim pjesmama. Izlaganja su pratile izvedbe koje su tvorile Kićinu veliku i bogatu glazbenu karijeru, od rock-početaka s Dinamitima i samostalni­h nastupa na brojnim festivalim­a i svjetskim turnejama preko najdražeg tamburaško­g izričaja do vječnih melodija po kojima će ga mnogi zauvijek pamtiti. Na kraju programa prisutni su se prisjetili Kićine pjesme simbolična naziva “Dan koji se pamti”, a voditeljic­a programa Mirjana Kotromanov­ić zahvalila je svima na dolasku i pozvala ih da pogledaju prigodnu izložbu gramofonsk­ih ploča, kaseta i različitih memorabili­ja koje podsjećaju na Kićin umjetnički rad i njegova najbolja ostvarenja iz kolekcije Dražena Bunjevca. P.žarković ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia