Glas Slavonije

U izbornom ga tjednu otvara film o izborima

S Cannesa dolaze “Četiri kćeri”, koji je bio nominiran za Oscara, te “Laž na lažima”

- H

Jubilarno, 20. izdanje Zagrebdoxa otvara se u izbornom tjednu, 14. travnja, u kinu Kaptol Boutique Cinema filmom o izborima "Nasmijana Gruzija" Luke Beradzea, u kojemu je jedan od kandidata obećavao da će svima popraviti zube ako pobijedi, no nakon izbora mnogi su ostali krezubi. - Znam da neki misle kako nam izbori i sve oko njih kvari posao, no ja mislim suprotno. Činjenica da ćemo svi biti presaturir­ani političkim, a često i politikant­skim sadržajima ljude će motivirati da pogledaju dobre dokumentar­ce, opuste se u kinu s prijatelji­ma i shvate da naši problemi, kakvi god bili, možda ipak nisu najgori na svijetu - rekao je osnivač, glavni selektor i direktor festivala Nenad Puhovski u četvrtak na konferenci­ji za novinare. Zagrebdox će tijekom osam dana festivala u 14 programa prikazati 102 filma, izabranih između 1695 prijavljen­ih, a nikad nije bilo više pobjednika s velikih festivala, od Cannesa, Berlina, Sundancea, Tribece, Sarajeva, IDFA-E, CPH:DOX-A, Hot Docsa, Leipziga, Visions du Réel, Locarna, Sheffielda, Jihlave, Barcelone, Prizrena do Thessaloni­kija.

S Cannesa dolaze "Četiri kćeri" Kaouther Ben Hanije, koji je bio nominiran za Oscara, i "Laž na lažima" Asmae El Moudir, a oba filma pokrivaju sjevernoaf­ričke teme. Tu je i dvostruki pobjednik IDFA-E "Šifra 1489" Shoghakat Vardanyane, a s Berlinala dolazi "Jedina zemlja", skupine autora, koji će zatvoriti ovogodišnj­e izdanje. Sa Sundancea stiže "Drugačija divljina" Silje Evensmo Jacobsen, a sa Sarajeva "Flašaroši" Nemanje Vojinovića.

Puhovski je najavio i promjene u vođenju festivala - direktorsk­a pozicija razdvaja se na dvije, on će i dalje biti umjetnički direktor, a izvršni direktor bit će Hrvoje Pukšec. Prema riječima Puhovskog, proteklih 20 godina dokumentar­izam i festivali doživjeli su velike promjene, pa im se učinilo da, uz strukturu, treba mijenjati i samo vođenje festivala.

- S obzirom na golemo Pukšecovo iskustvo u produkcji, s festivalim­a, na televiziji i kao kritičara, to je bilo jedno od najboljh mogućih rješenja, drago mi je da je pristao i da je s mojih leđa skinut dio tereta - kaže Puhovski.

Zahvalivši na povjerenju, Pukšec je rekao kako ZagrebDox vrvi potencijal­ima i ni izbliza se nije iscrpio u dvadeset godina, što potvrđuje i ovogodišnj­e izdanje.

- Na raznim festivalim­a radim već dvadeset godina, no nikada nisam vidio ovako dobru selekciju, biser do bisera - istaknuo je. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia