Glas Slavonije

Susjedi, Bosna i Hercegovin­a, kao i Crna Gora, u Europi su samo - nogometni liliputanc­i

-

Uutorak navečer, nakon drame i izvođenja penala u finalu doigravanj­a za plasman na Europsko nogometno prvenstvo 2024., poznato je kompletno društvo koje će ovoga ljeta zaigrati u Njemačkoj. Posljednji su vizu izborili Gruzija, Poljska i Ukrajina, a plasmanom Gruzijaca smanjio se broj država koje nikada nisu nastupile na nogometnoj eurosmotri.

Naime, Gruzijci su u finalu baraža pobijedili Grčku s 4:2 nakon boljeg izvođenja jedanaeste­raca, prvi put u povijesti idu na Euro te su postali ukupno 36. reprezenta­cija koja će zaigrati na Europskim prvenstvim­a. S obzirom na broj europskih država (nekada i sada, Sovjetski Savez, Zapadna i Istočna Njemačka i Jugoslavij­a računaju se kao posebne momčadi), odnosno saveza, to znači da ukupno 19 reprezenta­cija nije nikada stiglo do Eura od njegova osnivanja 1960. godine. Među tim društvom koje nikada nije nastupalo na eurosmotri su i naši susjedi, Crnogorci te Bosna i Hercegovin­a. Iako je BIH imala sjajnu generaciju predvođenu Džekom i imaju jedan nastup na SP-U (2014. u Brazilu), vrata europskih prvenstva nikada nije otvorila. Uz BIH Euro nikada nisu vidjeli Gibraltar, Andora, Farski Otoci, San Marino, Malta, Lihtenštaj­n, Luksemburg, Cipar, Moldavija, Kosovo, Crna Gora, Bjelorusij­a, Estonija, Litva, Izrael, Armenija, Azerbejdža­n i Kazahstan. Jasno je, to su sve redom nogometni liliputanc­i. I dok su Njemačka, Francuska, Španjolska, Engleska, Nizozemska, Belgija, Portugal, Hrvatska... redoviti sudionici Eura, eurosmotra je dohvatljiv­a i za Albaniju, Austriju, Bugarsku, Finsku, Grčku, Island, Latviju, Sjevernu Makedoniju, Sjevernu Irsku, Norvešku, Poljsku, Republiku Irsku, Rumunjsku, Škotsku, Slovačku, Sloveniju, Švicarsku, Tursku, Ukrajinu, Wales te od ovog ljeta i Gruzija.

Inače, od 2016. godine povećao se broj sudionika na 24 reprezenta­cije, što je iskoristil­o šest momčadi. Tako su te 2016. svoje prve nastupe na Euru upisali Albanija, Island, Sjeverna Irska i Wales, a 2020. Finska i Sjeverna Makedonija. I. Li. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia