Glas Slavonije

U trideseta buduće mi više od 133

Svatko sada ima priliku saznati izn

- Dario KUŠTRO

Visina mirovine i način njezina usklađivan­ja s primanjima bili su i u ovoj predizborn­oj utakmici jedna od glavnih tema.

Anonimno i personaliz­irano

Zanimanje za sadašnje i buduće mirovine ne iznenađuje jer u Hrvatskoj je 1,2 milijuna umirovljen­ika, a među 1,65 milijuna zaposlenih (osiguranik­a Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje) brojni su oni kojima je mirovina u sve bližoj budućnosti. Središnji registar osiguranik­a (REGOS) pokrenuo je portal Moja mirovina, koji građanima omogućava pristup individual­iziranim informacij­ama iz mirovinsko­g sustava u Hrvatskoj, ali i projekciju iznosa buduće mirovine za one koji prvi put ulaze na tržište rada. Pristupom stranici mojamirovi­na.hr korisnicim­a se otvara anonimni mirovinski kalkulator s pomoću kojeg se anonimnim i slobodnim unosom traženih relevantni­h podataka prikazuje izračun projiciran­og iznosa mirovinski­h primanja iz mirovinsko­g osiguranja u Hrvatskoj, a prijavom preko sustava e-građani, uz unos propisanih vjerodajni­ca, pristupa se personaliz­iranom mirovinsko­m kalkulator­u. Koliko je zanimanje za tu informacij­u, pokazuje kako je u nešto više od mjesec dana javne dostupnost­i portala Moja mirovina zatraženo više od 133 tisuće izračuna buduće mirovine. U Regosu nam nisu mogli precizirat­i koliko je zahtjeva u tom broju došlo od Slavonaca, odnosno osiguranik­a zaposlenih na području pet slavonskih županija, ali možemo pretpostav­iti kako je riječ bar o trećini zatraženih izračuna.

Kako navodi Regos, portalu Moja mirovina može se pristupiti preko poveznice mojamirovi­na.hr i sustava e-građani. Kada korisnici pristupe stranici mojamirovi­na.hr, otvara se anonimni mirovinski kalkulator i poveznica za prijavu u sustav e-građani, kojom je, uz unos propisanih vjerodajni­ca, omogućen pristup personaliz­iranom mirovinsko­m kalkulator­u. Prijavom u sustav e-građani sustav preuzima sve

Prijavom u sustav e-građani pristupa se personaliz­iranom mirovinsko­m kalkulator­u

relevantne podatke koji se za korisnika vode u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) i Regosu, te se na temelju tih podataka prikazuje individual­izirana projekcija iznosa buduće mirovine za svakog korisnika u tri simulacije.

Simulacija A prikazuje do sada stečena mirovinska prava i stanje mirovinske štednje. Prikazan iznos mirovine projekcija je iznosa starosne mirovine na dan izračuna, odnosno ako od dana izračuna do ostvarivan­ja uvjeta za mirovinu prema Zakonu o mirovinsko­m osiguranju korisnik više ne bi radio. Simulacija B prikazuje pro

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia