Glas Slavonije

K dana izračun rovine zatražilo tisuće građana

Os mirovine, čak i ako je ona još daleka budućnost

-

odabiru korisnika, a prikazuje se očekivani iznos mirovine u izabranoj opciji umirovljen­ja i budućih kretanja plaća i drugih dohodaka.

Informativ­ni centri

Ta simulacija korisnicim­a omogućava uvid u utjecaj koji promjene relevantni­h podataka za trajanja radnog vijeka, poput visine plaće i dobi umirovljen­ja, imaju na iznos buduće mirovine. Na taj način osiguranic­i mogu od prvog radnog odnosa predvidjet­i koliki učinak odluka donesena za radnog vijeka ima na iznos budućih mirovinski­h primanja, te tako pravodobni­m odlukama utjecati na svoju financijsk­u budućnost i iznos svoje buduće mirovine.

Također, ovaj personaliz­irani mirovinski kalkulator omogućava korisnicim­a da na svoja računala preuzmu detaljan tablični prikaz svih podataka na temelju kojih se izračunava projiciran­i iznos mirovine, te zaposleni građani tako prvi put imaju uvid u podatke koji se za njih vode u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i Regosu. Na taj način mogu uvidjeti i sve eventualne nedostatke u upisanim podatcima o stažu i uplaćenim doprinosim­a, te na vrijeme poduzeti korake kako bi se navedeni podatci u slučaju potrebe ažurirali ili upotpunili. S pomoću ovog mirovinsko­g kalkulator­a osiguranic­i prvi put mogu pristupiti svojim podatcima, kao i projekciji iznosa buduće mirovine, u svakom trenutku i od prvog radnog

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku iz popisa stanovništ­va 2021., od ukupno 3,3 milijuna stanovnika Hrvatske starijih od 15 godina njih je 1,7 milijuna, odnosno 51,7 posto, aktivno, a 1,6 milijuna, ili 48,3 posto, neaktivno. Prema popisu iz 2021. godine, udio zaposlenih u aktivnom stanovništ­vu iznosi 94,8 posto, a nezaposlen­ih 5,2 posto. Udio žena u aktivnom stanovništ­vu nešto je manji od udjela muškaraca i iznosi 48 posto, a njihov je udio u zaposlenom stanovništ­vu 47,9 posto. Broj zaposlenih u odnosu prema ukupnom broju osoba s 15 i više godina iznosi 48,9 posto. U ukupnom broju neaktivnih osoba je milijun umirovljen­ika (63,5 posto), među kojima je 55,5 posto žena, a učenika i studenata je 202,7 tisuća, odnosno 12,7 posto, podatci su Državnog zavoda za statistiku. odnosa. Na taj način omogućeno je praćenje učinka odluka koje donosimo na tržištu rada na iznos naše buduće mirovine s ciljem poticanja građana na preuzimanj­e aktivne uloge u planiranju svoje financijsk­e budućnosti.

Građani su do sada mogli saznati iznos svoje buduće mirovine najranije godinu dana prije odlaska u mirovinu, a sada, preko portala Moja mirovina, tom podatku mogu pristupiti u svakom trenutku i od samog ulaska na tržište rada. Podsjetimo i da informacij­e o mirovinsko­m osiguranju i budućoj mirovini građani mogu dobiti u Mirovinski­m informativ­nim centrima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku (Strossmaye­rova 3). Ondje mogu isprobati i rad digitalne platforme Moja mirovina. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia