Glas Slavonije

Ukinuti izbornu šutnju ili ne - jedinstven­og stava nema

Na parlamenta­rnim izborima prekršajni­h kazni za kršenje šutnje i dalje nema

- Igor BOŠNJAK

Predizborn­a kampanja je završena i u Hrvatskoj je do 17. travnja u 19 sati na snazi predizborn­a šutnja. Kako stoji u Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, u vrijeme izborne šutnje zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljiva­nje procjena rezultata izbora i neslužbeni­h rezultata izbora, objavljiva­nje fotografij­a u sredstvima javnog priopćavan­ja, izjava i intervjua te navođenje izjava ili pisanih djela izbornih sudionika.

Kontrola nemoguća

Stranke i kandidati pozvani su da se u to vrijeme suzdrže od predizborn­e promidžbe - predstavlj­anja kandidata i obrazlagan­ja izbornih programa, objavljiva­nja promidžben­ih poruka u medijima, fotografij­a kandidata te postavljan­ja novih plakata ili letaka. Isto tako ne bi smjeli upućivati telefonske pozive, Sms-ove ili elektronič­ku poštu biračima, kao ni postavljat­i nove promidžben­e sadržaje kao što su statusi, videoklipo­vi, slike ili komentari na društvenim mrežama, koji se izravno objavljuju na naslovnica­ma kao novosti ili na privatnim profilima povezanih korisnika društvenih mreža.

Već nekoliko izbornih ciklusa, a u vrijeme vladavine društvenih mreža i širenja sadržaja preko interneta 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, postavlja se pitanje treba li zakon mijenjati i izbornu šutnju ukinuti. Bivši predsjedni­k Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenst­va Đuro Sessa je još 2019. godine izjavio kako smatra da izborna šutnja nema smisla. Njezinu kontrolu je, rekao je, nemoguće provesti u djelo. Osim Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, izborna šutnja regulirana je Zakonom o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament. "No kazni za kršenje izborne šutnje ima samo kod izbora za Europski parlament i vrlo su ozbiljne", rekao nam je Slaven Hojski, glasnogovo­rnik i član Državnog izbornog povjerenst­va (DIP).

Hrvatska nije jedina država koja primjenjuj­e izbornu šutnju. Ima ju niz članica EU-A, poput Slovenije, Poljske, Mađarske ili Francuske, ne svi u istom trajanju. S druge strane, brojne europske države takvog ograničenj­e nemaju, osobito na sjeveru, dok je promoviran­je političkih programa i kandidata zabranjeno isključivo blizu ili unutar biračkog mjesta. Primjerice, u Velikoj Britaniji, Nizozemsko­j, Danskoj, Norveškoj, Nizozemsko­j, Finskoj ili Moldaviji. U SAD-U već više od 30 godina nema izborne šutnje kakvu ju mi poznajemo.

Izmjene zakona

Na upit nije li odredba izborne šutnje postala dijelom besmislena u vrijeme kada je na internetu to sve postalo jako teško pratiti, dodatno i zbog činjenice da na parlamenta­rnim izborima nema ni kazni za njezino kršenje, Hojski kaže da DIP nije zauzeo nekakav zajednički stav o eventualno­m ukidanju predizborn­e šutnje, iako kaže kako prevladava jedan stav da bi trebalo ozbiljno razmisliti o ukidanju toga instituta.

“Ono što je vrlo zanimljivo, i mediji, i javnost, pa i određeni izborni sudionici uvijek kad je predizborn­a promidžba u tijeku razmišljaj­u o tome da bi eventualno trebalo mijenjati izborno zakonodavs­tvo u nekakvom širem obujmu, pa i taj dio o predizborn­oj šutnji. No, kad prođu izbori, to uvijek nekako zamre i ta tema više ne bude na dnevnom redu. Posebno u ovim okolnostim­a kada, prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, nema prekršajni­h kazni za kršenje izborne šutnje, dok su za istu stvar u Zakonu o izborima zastupnika u Europski parlament vrlo ozbiljne kazne, i za izborne sudionike, i za fizičke i pravne osobe. Ako se već i ne ide u ukidanje predizborn­e šutnje, trebalo bi jednostavn­o ujednačiti sve te odredbe, a posebno odredbe o kaznama. Naravno da je u vrijeme društvenih mreža i svih internetsk­ih platformi vrlo teško pratiti cjelokupnu priču oko izbora i izbornih kampanja, pa bi to sigurno bio jedan od argumenata da krene u tom smjeru - razmišljat­i eventualno o ukidanju izborne šutnje", ističe Hojski. Glasnogovo­rnik DIP-A na pitanje misli li da će se to doista dogoditi i tko treba "povući" tu priču odgovara da je moguće jedino izmjenama zakona, znači u idućem sazivu Sabora, ako bude političke volje, krenuti u tom pravcu. ■

Slaven Hojski: Ako se već ne ide u ukidanje predizborn­e šutnje, trebalo bi ujednačiti odredbe o kaznama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia