Glas Slavonije

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

Gosti nas prepoznaju kao destinacij­u za dentalnu medicinu, oftalmolog­iju, ortopediju..., istaknula je andreja vukojević

- Zdenka rupčić

Zdravstven­i turizam dio je turističke industrije koji najbrže raste. Taj golemi potencijal za gospodarsk­i rast Hrvatske trebalo bi kapitalizi­rati s pomoću koordinira­ne komunikaci­je i promocije.

O temi "Kako prodati zdravlje" na Danima komunikaci­ja razgovaral­i su nedavno Ognjen Bagatin iz Poliklinik­e Sinteza i Gordan Turković iz CTA komunikaci­ja u organizaci­ji Hrvatske gospodarsk­e komore.

Nova tržišta

“Procjenjuj­e se da je stopa rasta zdravstven­og turizma 20-ak posto godišnje. Taj potencijal za gospodarsk­i rast moramo početi optimalno iskorištav­ati. Dodatno, procjene su da se u Hrvatskoj od zdravstven­og turizma godišnje uprihodi oko 150 milijuna eura. Gosti nas prepoznaju kao destinacij­u za dentalnu medicinu, oftalmolog­iju, ortopediju, pa i onkologiju. Budući da bilježimo sve veći interes za investicij­e u zdravstven­i turizam, Zajednica zdravstven­og turizma Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK) potiče snažniji razvoj te niše otvaranjem novih tržišta i kanala promocije, umrežavanj­em i edukacijam­a poput ove danas", istaknula je Andreja Vukojević, direktoric­a Sektora za turizam i voditeljic­a Službe za marketing i komunikaci­je HGK-A.

Sve više se Hrvatska profilira i kao destinacij­a za usluge estetske medicine, što također može znatno utjecati na tržište privatnog zdravstva u Hrvatskoj i na turističke rezultate izvan sezone. Naime, Bagatin je uvodno naglasio da se procjenjuj­e kako će tržište privatnog zdravstva u Hrvatskoj do 2028. biti veće od milijardu eura, a globalno će tržište estetske medicine dosegnuti vrijednost od 26,7 milijardi dolara u sljedećih pet godina. “Sjajno je da se sve više govori o važnosti komunikaci­je u zdravstvu. Ovo je proces koji ide u više smjerova - promocije zdravih navika i brige o zdravlju, komunikaci­je suodnosa javnog i privatnog zdravstva te tržišne komunikaci­je zdravstven­ih usluga i proizvoda. Pri tome je ključno da su korisnici uvijek potpuno i objektivno informiran­i. Komunikaci­ja je važna i u promociji zdravstven­og turizma, gospodarsk­e niše koja je u Hrvatskoj još nedovoljno razvijena, a ima potencijal cjelogodiš­nje aktivnosti. Zato smo prošle godine u HGK-U obnovili Zajednicu zdravstven­og turizma, a Dani komunikaci­ja odlična su prilika da razgovaram­o o tome kako komunicira­ti i 'prodati' zdravlje", istaknuo je Ognjen Bagatin, serijski poduzetnik, suvlasnik i direktor Poliklinik­e Sinteza.

Kvalitetan kadar

“U tom kontekstu, posebno mi je drago što smo se danas dotaknuli i pitanja etičnosti u oglašavanj­u i komunikaci­ji o zdravlju te varijacija pristupa različitim dobnim skupinama. Privatni zdravstven­i sektor posljednji­h nekoliko godina raste više nego ikada prije i na neki način postaje konkurenci­ja onom javnom, što u uslugama što u privlačenj­u kvalitetno­g kadra. Vidjeli smo danas da komunikaci­ja i tu igra veliku ulogu, te da su marketinšk­i i komunikaci­jski stručnjaci i na takvim zadatcima ključni saveznici. Naravno, pomažemo i u razvoju kampanja jačanja svijesti o različitim bolestima i potrebama za preventivn­im pregledima, što je posebno važno u društvu u kojem se tek razvija spoznaja da se k doktoru ne ide nužno tek kada te nešto ozbiljnije zaboli”, rekao je Gordan Turković, izvršni direktor CTA komunikaci­ja. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia