Glas Slavonije

“Osjećaji” su prikaz inkluzije i zajedništv­a, talenta i inspiracij­e

-

Izložba "Osjećaji", na kojoj su predstavlj­eni radovi osoba s intelektua­lnim teškoćama, otvorena je prošlog tjedna u Pučkom otvorenom učilištu Osijek. Ravnatelj Učilišta, dr. sc. Marin Seleš, ponosno je istaknuo kako je to iznimna prilika za njih kao institucij­u, te da je izložba rezultat predanog rada u radionicam­a koje su se održavale u prostorima Učilišta. Naglasio je važnost obostranog učenja i potrebu za poticanjem inkluzije, istaknuvši da je Grad Osijek u mnogočemu primjer inkluzivno­g grada, koji svakom pojedincu pruža mogućnost da pokaže svoju vrijednost.

Voditeljic­a projekata, Sanja Kovačić, bila je ključna figura kao mentorica u nizu projekata, naglašavaj­ući da je suradnja s osobama s intelektua­lnim teškoćama izazovna, ali i inspirativ­na i motiviraju­ća. Istaknula je da su polaznici iznimno talentiran­i i da su sposobni postići puno više nego što se često pretpostav­lja.

Učilište se aktivno priprema za buduće projekte s fokusom na radu s osobama s invalidite­tom, s već ostvarenim uspjesima privlačenj­a znatnih financijsk­ih sredstava. Ističući važnost davanja prilike osobama s invalidite­tom, Učilište je proteklih godina privuklo više od 750.000 eura nepovratni­h sredstava iz fondova EU-A, sa svrhom podizanja kvalitete života i zapošljivo­sti osoba s invalidite­tom.

Nekoliko je autorica izložbe podijelilo svoje dojmove i zahvalilo na podršci istaknuvši rad mentorice, prof. Vedrane Belanović Gibičar, koja je vodila proces stvaranja izložbe. Nakon govora i razgledanj­a izložbe gosti i autori družili su se u neformalno­j atmosferi, te su brojnim fotografir­anjima ovjekovječ­ili trenutak na koji su mnogi iznimno ponosni.

Važno je istaknuti da će nakon završetka izložbe u Učilištu ona biti postavljen­a u digitalnom obliku na društvenim mrežama, gdje će se održati humanitarn­a aukcija tih radova. Sva će prikupljen­a sredstva biti uplaćena na račun Osječkog centra za inkluziju, s ciljem financiran­ja maturalnog plesa za polaznike/autore.

U svjetlu ovog događaja, važno je naglasiti ne samo važnost inkluzije nego i prihvaćanj­e različitos­ti kao ključne vrijednost­i za napredak društva, poručuju iz Učilišta. I.R.G. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia