Glas Slavonije

U velikom je požaru stradala i restaurira­na parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

Požar se dogodio u Hž-ovoj hali koja više nije u funkciji, u blizini “Murse”

- Sandra Lacić Zvonko Ćurak predsjedni­k Kluba željezničk­ih umirovljen­ika

Uponedjelj­ak oko 3 sata izbio je veliki požar u hali Hrvatskih željeznica u Osijeku, nedaleko od bivšeg hotela "Mursa" i Trpimirove ulice. Požar je gasilo 30 vatrogasac­a, koji su izišli na intervenci­ju sa sedam vozila.

- U ranim jutarnjim satima zaprimljen­a je dojava u objektu u vlasništvu Hrvatskih željeznica. Radi se o jednom hangaru koji nije u aktivnoj upotrebi i u kojem je jedino bila stara parna lokomotiva, nikakvog drugog sadržaja. Još se utvrđuje zbog čega je došlo do požara. Najvažnije je reći da nitko nije stradao u požaru, niti je bilo znatnijeg izdimljava­nja, tako da nije došlo ni do ugroze stanovništ­va iako se objekt nalazi u samome gradu. Vatrogasci su vrlo brzo ugasili požar, već prije 6 sati - rekao je Dragan Vulin, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka.

Krovište u plamenu

Osječki su profesiona­lni vatrogasci dojavu o požaru dobili u 3.38 sati od dežurnog djelatnika HŽ-A. Dojava je bila da gori hala za remont lokomotiva. - Radi se o objektu koji više nije u funkciji. Površine je 25 sa 16 metara te osam metara visine. Na intervenci­ju je izišla dežurna smjena s tri vozila i devet vatrogasac­a. Dolaskom na mjesto intervenci­je zatekli smo kompletno krovište u plamenu. Dežurni je zapovjedni­k izdao zapovijed da se vatra stavi pod kontrolu jer su s tri strane objekti - i to smo učinili zaštitnim mlazovima. Voditelj je intervenci­je pozvao Dobrovoljn­a vatrogasna društva Gornji grad, Retfala i Donji grad, s tim da je DVD Donji grad stavljen u pripravnos­t ako se dogodi još neka intervenci­ja. Gornji grad i Retfala pridružili su se vatrogasci­ma na gašenju požara. Postojala je velika opasnost od pada predmeta s krovišta jer je objekt zidan, a gore je drvena konstrukci­ja i na njoj su cement-azbest ploče koje su pucale i padale. U istočnom je dijelu hale bila restaurira­na lokomotiva. I ona je u požaru oštećena od pada raznih plamtećih predmeta s krovišta. Bila je nezgodna situacija jer se nije moglo ulaziti u halu zbog padanja predmeta, a u unutrašnjo­sti se nalaze i dva velika kanala za remont lokomotiva, pa je postojala i opasnost od pada vatrogasac­a u dubinu - rekao nam je Boris Banjan, zamjenik zapovjedni­ka Javne vatrogasne postrojbe Osijek.

Požar je stavljen pod kontrolu oko 5 sati ujutro, nakon čega su vatrogasci krenuli s dogašivanj­em. Međutim, oko 8.30 ponovo su uočili žar na jednom mjestu i vatra je zaprijetil­a da će se opet razbuktati. Zbog toga su opet na teren odjurile dodatne vatrogasne snage.

Stara parna lokomotiva koja se nalazila u hali restaurira­na je prije više od 15 godina i trebala je biti postavljen­a kod željezničk­og kolodvora. Iako je u jučerašnje­m požaru stradala boja na lokomotivi, željezo nije mogla uništiti ni vatrena stihija.

Zvonko Ćurak, predsjedni­k Kluba željezničk­ih umirovljen­ika čvora Osijek, godinama se zauzima za to da se parna lokomotiva od milja zvana Crnom damom izloži tako da je vide svi građani grada Osijeka, ali i svi koji prugom stignu u grad. Riječ je o parnoj lokomotivi serije 51-014, koja je 1926. godine proizveden­a u Mađarskoj i koja je prometoval­a po prugama Slavonije vukući vlakove do sedamdeset­ih godina prošlog stoljeća.

Vukla je pola stoljeća

- Lokomotivu je HŽ obnovio s više od 400.000 kuna i nakon obnove trebalo ju je postaviti kod nadvožnjak­a pokraj željezničk­og kolodvora, odnosno, kako mi to željezniča­ri kažemo, kod pasarela. Kako to nije učinjeno odmah, s nje su u međuvremen­u skinuti neki dijelovi i trebala joj je nova obnova. Problem je što za to

Lokomotivu je HŽ obnovio s više od 400.000 kuna i trebalo ju je postaviti kod nadvožnjak­a pokraj željezničk­og kolodvora. Kako to nije učinjeno odmah, s nje su u međuvremen­u skinuti neki dijelovi i trebala joj je nova obnova. A to puno košta!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia