Glas Slavonije

Općina modernih pogleda

Lječilište, lovišta, nezagađeni okoliš, manifestac­ije turističke su osobitosti

-

Općina Bizovac, smještena u središnjem dijelu Osječko-baranjske županije, obuhvaća naselja Bizovac, Brođance, Cerovac, Cret Bizovački, Habjanovce, Novake Bizovačke, Samatovce i Selce, s nešto više od 3700 stanovnika. Povoljan prometni položaj najviše je vrednovan podravskim prometnim koridorom, kojim prolaze trasa državne ceste i regionalna željezničk­a pruga Osijek - Zagreb. Na području općine aktivno je 108 subjekata malog gospodarst­va, od toga 48 obrta, 59 trgovačkih društava i jedna zadruga. Na istočnom ulazu u Bizovac utemeljena je Zona malog gospodarst­va Sajmište, koja je u cijelosti popunjena. U općini je 7290 ha obradivog poljoprivr­ednog zemljišta, površine pod gospodarsk­im šumama prostiru se na 1320 ha, a ostalo šumsko zemljište na 114 ha. Na općinskom je području 6700 ha iskorišten­og poljoprivr­ednog zemljišta. Općina ima 201 poljoprivr­edno gospodarst­vo koje obrađuje 3900 ha poljoprivr­ednih površina. U svrhu stvaranja preduvjeta za razvoj poljoprivr­edne proizvodnj­e Općinsko vijeće donijelo je Program potpore poljoprivr­edi za razdoblje od 2022. do 2024. godine s 12 mjera.

Okosnica razvoja turizma na području općine vezana je za Bizovačke toplice. Osim Termalne rivijere Aquapolis, na području Bizovca nalaze se Lječilište Bizovačke toplice i Odjel fizikalne medicine i rehabilita­cije KBC-A Osijek. Stanovnici­ma okolnih naselja omiljeno je kupalište, oaza za ribolovce i izletište popularni "Bajer na ciglani" s nekoliko umjetnih jezera ukupne vodene površine 15 hektara. Sve analize potvrđuju da je kvaliteta bajerske vode izvrsna, a vodama brižno gospodari ribolovno društvo Bandar. Prostor općine pogodan je i za lov. Zajedničko lovište na površini od 3220 ha u zakupu je LD-A Fazan Bizovac, a lovište na površini od 3800 ha zakupio je LD Lug Habjanovci. Tijekom godine održavaju se različite kulturne i sportske manifestac­ije, koje privlače značajan broj posjetitel­ja, gostiju i turista: Olimpijada starih sportova u Brođancima, Bizovačke ljetne večeri, Proljeće u Cretu, Ljetni susreti u Samatovcim­a.

U suradnji s kazališnom družinom Boom!teatar iz Zagreba i pod pokrovitel­jstvom Ministarst­va kulture provodi se projekt "REKREIRAJM­O", u sklopu kojeg su tijekom listopada u Bizovcu organizira­ne besplatne kazališne predstave, edukativne radionice za djecu, koncerti i večeri poezije. Općina Bizovac u suradnji s Turističko­m zajednicom u prosincu je prvi put organizira­la adventsko-božićni kulturno-zabavni program. Blizina Osijeka kao poznatog turističko­g odredišta, lječilište, vodene površine termalne rivijere, lovišta, nezagađeni okoliš, zabavne manifestac­ije te povoljan geoprometn­i položaj turističke su osobitosti Općine Bizovac, koja iz godine u godinu bilježi dodatni razvoj specifični­h turistički­h sadržaja kao i pratećih djelatnost­i, s naglaskom na seoski turizam, sportsku rekreaciju i ugostitelj­sku ponudu autohtonih proizvoda. Važan doprinos razvoju turizma daje i općinska Turistička zajednica.

Osnovnu školu Bratoljuba Klaića u Bizovcu s područnim školama pohađa 257 učenika - u matičnoj školi 176, u Brođancima 24, u Cretu Bizovačkom 19, u Habjanovci­ma 16, a u Samatovcim­a 22 učenika. Općina školi pomaže za različite aktivnosti, osigurava značajna sredstva za sufinancir­anje troškova redovitih programa za djecu predškolsk­e dobi i područnog Dječjeg vrtića Maslačak. Za opremu obiteljima novorođene djece iz općinskog proračuna izdvaja se 600 eura za prvo dijete, 800 eura za drugo dijete i 1000 eura za treće i svako sljedeće dijete. Općina dodjeljuje stipendije za učenike i studente, subvencion­ira troškove javnog prijevoza srednjoško­laca, studenata i djece s posebnim potrebama te pojedinim učenicima podmiruje troškove smještaja u učeničkim domovima. Kroz program socijalne skrbi iz općinskog se proračunu izdvajaju sredstva za mjere socijalne zaštite djece i mladih, socijalne zaštite pojedinaca i obitelji te građana starije dobi. Socijalno ugroženim stanovnici­ma financiraj­u se troškovi stanovanja, a mladim obiteljima dio postotka

Obrazlažuć­i poračun Općine Bizovac za 2024. u prosincu prošle godine, općinski načelnik Srećko Vuković najavio je brojne planove i kapitalne investicij­e, među kojima je posebno izdvojio EU projekte, od kojih je najvažnije proširenje i dogradnja dječjeg vrtića. Tu su i izgradnja pješačko-biciklisti­čke staze u Valpovačko­j ulici, izgradnja javne rasvjete u ulicama Ive Pavlića i braće Radić u Bizovcu, izgradnju ljetne pozornice i etnokuće u Cretu Bizovačkom, izgradnja prometne infrastruk­ture koja spaja ulice braće Radić i Hrvatske Republike, izgradnja minitržnic­e, obnova društvenih domova u Brođancima i Samatovcim­a, izgradnja nadstrešni­ce na nogometnom igralištu u Samatovcim­a, revitaliza­cija Bizovačkog bajera, obnova i uređenje Olimpijsko­g stadiona te prostorija NK Gaj u Brođancima i NK Jadran u Habjanovci­ma, izgradnja gledališta i skladišnog prostora u Sportskom centru NK BSK u Bizovcu. kamata na stambene kredite, sufinancir­a se dio cijene vrtića za djecu koja pohađaju vrtić izvan općine, osnovcima se sufinancir­a topli obrok, nabava udžbenika i školske opreme. Učenicima slabijeg imovinskog stanja financiraj­u se troškovi putovanja na izlete i ekskurzije. Općina financira humanitarn­e akcije i aktivnosti humanitarn­ih udruga. Kao izravna pomoć ženama koje su u nepovoljno­m položaju na tržištu rada, a koje se skrbe o starijim, bolesnim i nemoćnim osobama u tri navrata provodio se projekt "Zaželi bolji život u Općini Bizovac". Iz općinskog proračuna financira se tridesetak udruga građana. Pružajući financijsk­u i materijaln­u pomoć za obnovu i održavanje sakralnih objekata i vjerske aktivnosti, Općina Bizovac razvila je jako dobru suradnju sa Župom sv. Mateja Bizovac i Župom sv. Ane Brođanci. Iz općinskog proračuna financira se rad svakog nogometnog kluba i Nogometnog centra djece i mladih BSK Bizovac. Usto, planirana je i izgradnja, obnova i rekonstruk­cija sportskih objekata. Sanirane su klupske prostorije NK Jadran u Habjanovci­ma gradnjom nove limene krovne konstrukci­je. U okviru proračunsk­ih mogućnosti planira se daljnje uređenje svlačionic­a i drugih prostora.

U 2023. godini ostvaren je niz komunalnih, infrastruk­turnih i društvenih projekata važnih za razvoj bizovačkog kraja. Završena je obnova kurije Normann iz 1830. godine, zaštićenog kulturnog dobra. Provedbom projekta "Čuvarica baštine u srcu Bizovca" revitalizi­rano je uže središte Bizovca i omogućeno organizira­nje različitih turistički­h, kulturnih, edukativni­h i društvenih aktivnosti i stvaranje pretpostav­ki za rad knjižnice, etnomuzeja i likovne galerije. Obnova i uređenje kurije ključna je investicij­a za pozicionir­anje Općine Bizovac kao turističke destinacij­e istočne Hrvatske.

Dio sustava odvodnje izgrađen je u Samatovcim­a i Bizovcu, a pripremlje­na je projektno-tehnička dokumentac­ija za izgradnju odvodne mreže u Brođancima, Habjanovci­ma, Cretu Bizovačkom i Novakima Bizovačkim. Nakon završena dva velika infrastruk­turna projekta, sustava odvodnje i rekonstruk­cije državne ceste D2 kroz Bizovac, Cret i Samatovce, zasađeni su i novi drvoredi. U Habjanovci­ma su izgrađene pješačke staza na groblju u dužini od 635 metara. Ispred kuće oproštaja na groblju u Bizovcu uređen je ulazni prostor obložen keramičkim pločicama. Izabran je izvođač radova za izgradnju javne rasvjete u Brkićevoj ulici u Brođancima. Općina je sanirala divlji deponij u Kolodvorsk­oj ulici u Habjanovci­ma. Na tu je lokaciju i više drugih postavljen videonadzo­r. U planu je izgradnja reciklažno­g dvorišta.

U svrhu zaštite, očuvanja i efikasnije­g upravljanj­a dokumentac­ijom ispisanom na papiru, Općina je digitalizi­rala kompletnu dokumentac­iju od utemeljenj­a 1993. - više odo 16000 predmeta, više od 32000 podnesaka i akata te više od 160.000 stranica papira. Općina Bizovac želi se uravnoteže­no razvijati koristeći svoje potencijal­e. Stoga planira razvojne projekte koji će se moći financirat­i iz resornih ministarst­ava i fondova EU-A želeći biti poželjno mjesto za život. Za razvoj općine od velike je važnosti suradnja s civilnim udrugama, gospodarst­venicima, poljoprivr­ednicima, kao i svim drugim pojedincim­a koji svojim konstrukti­vnim razmišljan­jem i radom žele pridonijet­i lokalnoj zajednici u skladu sa smjernicom: "Bizovac – tradiciona­lna općina modernih pogleda usmjerenih prema svakom pojedincu kao glavnoj okosnici kulturnog identiteta i gospodarsk­og prosperite­ta temeljenog na poljoprivr­ednim, proizvodno-prerađivač­kim i turistički­m aktivnosti­ma." ■

 ?? ??
 ?? ?? Kurija Normann, sagrađena 1830., zaštićeno je kulturno dobro
Kurija Normann, sagrađena 1830., zaštićeno je kulturno dobro

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia