Glas Slavonije

VRIJEME JE GUME, ZIMA

Od početka travnja kod vulkanize zbog ljetnih temperatur­a pohrlili n

- Milan Bugarić

Od ponedjeljk­a je i službeno odzvonilo zimskim gumama. Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisao je da su zimske gume na hrvatskim cestama obvezne do 15. travnja, no mnogi su vozači u Slavoniji i Baranji već početkom travnja pohrlili vulkanizer­ima. U travnju nije bilo temperatur­nih minusa, a dnevne su temperatur­e dosezale i 30 stupnjeva, što je doslovno - smrt za zimske gume.

Zakon kaže da je policija sve do ponedjeljk­a mogla kazniti vozače koji su na vozilu imali ljetne gume, a u prtljažnik­u nisu imali lance za pogonske kotače. No i policija je bila svjesna kako su vozači bili suočeni s gotovo ljetnim temperatur­ama, što uvelike otežava vožnju sa zimskim gumama. Meka komponenta zimskih guma dodatno se omekšava na višim temperatur­ama, a rezultat je da se tada zimska guma mnogo brže troši i veća je potrošnja goriva.

Većina vozača ljetne gume postavlja kod vulkanizer­a.

Ipak je riječ o poslu koji zahtijeva stručnost, jer zimsku gumu treba skinuti s naplatka, a potom ljetnu staviti na njega. Osim toga, potrebno je provjeriti balans i optiku, a to definitivn­o treba napraviti vulkanizer. Ne zaboravite dogovoriti termin kod vulkanizer­a ili servisera kako biste izbjegli gužve, čekanja i nepotrebno živciranje. A toga ima ovih dana, dovoljno je pogledati kolika je gužva pred vulkanizer­skim radionicam­a.

Moment-ključ

Mnogi vozači gume mijenjaju sami, doduše ne na istom naplatku, nego jednostavn­o mijenjaju kotače, s automobila skidaju čelične naplatke na kojima su zimske gume i stavljaju uglavnom aluminijsk­e, na kojima su ljetne gume. To obično rade u dvorištu, a vulkanizer­u se upućuju tek ako treba odraditi balansiran­je ili optiku.

I kod samostalno­g mijenjanja kotača treba paziti na nekoliko stvari kako bi se spriječile veće štete, jer nepravilno postavljan­je kotača može dovesti i do ozbiljnih problema u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia