Glas Slavonije

ZA LJETNE JE IZA NAS

Ra su gužve jer su mnogi vozači a skidanje zimskih guma s auta

-

vožnji, čime se ugrožava i vlastita i sigurnost ostalih sudionika u prometu na cestama. Svi oni koji sami mijenjaju kotače trebali bi u alatnici imati i moment-ključ, koji stoji oko 40 eura. Nije to puko bacanje novca, što mnogi misle, nego ulaganje u alat koji će spriječiti moguće pucanje vijaka ili matica. Naime, ako prejako zategnemo vijak običnim križnim ključem, kakav imaju mnogi vozači, može se oštetiti navoj i može doći do pucanja vijka. Također, prejako stegnuti vijci su pod velikim naprezanje­m i mogu se slomiti pod opterećenj­em od oštrog kočenja ili kvrcavice. S druge strane još veći se problemi pojavljuju ako su vijci/matice labavo stegnuti, pa u vožnji može doći do ispadanja vijaka, pa i kotača. Moment-ključ rješava te probleme stezanja i otpuštanja vijaka/matica.

Pravilan tlak

Ako sami mijenjate kotače, dobro proučite gdje trebate postaviti dizalicu, jer je bilo slučajeva da je vozači postave na pogrešno mjesto, što dovodi do savijanja pragova ili šasije. Malo opreza prilikom postavljan­ja dizalice nikada neće škoditi. Također, podloga gdje se postavlja dizalica mora biti čvrsta, pa zemlju, tucanik ili pijesak treba izbjegavat­i, a preporučuj­e se i podloga od prešane gume. Mnogi vozači podcjenjuj­u i utjecaj tlaka zraka u gumama, a to brzo dovodi do nepravilno­g ponašanja gume u vožnji i povećanog trošenja, ako je tlak previsok ili prenizak. Kada se gume skladište u dijelu sezone u kojem to nije adekvatno, često gube zrak. Zato je važno prilagodit­i tlak odmah nakon montiranja na vozilo. Ako ne znate koliko ih točno napumpati, odgovor se može naći na naljepnici u poklopcu za gorivo ili na unutarnjoj strani okvira vozačkih vrata (na B-stupu).

I nešto što većina vozača već zna, od 1. travnja na automobili­ma ne trebaju biti upaljena svjetla i danju. “Vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje je vidljivo, pa apeliramo na vozače da u slučaju smanjene vidljivost­i imaju upaljena svjetla”, poručuju iz policije. Motociklis­ti su dužni cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia