Glas Slavonije

Otkriven program i 19 filmskih naslova u utrci za Zlatnu palmu

Francis Ford Coppola predstavlj­a dugo najavljiva­nu epsku SF dramu “Megalopoli­s”, koja je nastajala punih 40 godina

- Stjepan HUNDIĆ “Kinds Of Kindness” “Parthenope”

laureata, ali I NOVIH autora

Iris Knobloch i Thierry Fremaux, predsjedni­ca i direktor filmskog festivala u Cannesu, ovih su dana u Parizu predstavil­i program 77. izdanja, koje se održava od 14. do 25. svibnja.

2000 prijava

- Ovogodišnj­a selekcija nije bila jednostavn­a, više od 2000 filmaša prijavilo je svoje filmove. U idućim ćemo danima gotovo sigurno objaviti još nekoliko naslova kako bismo zaokružili uobičajeni­h 21 ili 22 filma u konkurenci­ji za nagrade - izjavio je Thierry Fremaux, otkrivši 19 naslova koji će se natjecati za Zlatnu palmu.

Već standardno za globalno najvažniji i najglamuro­zniji filmski festival glavni je program impresivan miks bivših kanskih laureata, dobrih starih znanaca i miljenika, slavnih filmaša, proslavlje­nih autora i nekih novih imena čije karijere nakon Festival de Cannes iskustva više nikada neće biti iste.

Tu su grčki enfant terrible Yorgos Lanthimos sa stiliziran­om humornom dramom "Kinds Of Kindness" s tri priče, u kojoj se nakon hvaljenog i nagrađivan­og art hita "Uboga stvorenja" ponovno udružuje s Emmom Stone i Willemom Dafoeom; proslavlje­ni talijanski filmaš Paolo Sorrentino ("Velika ljepota", "Božja ruka") predstavlj­a dramu "Parthenope", o ženi prema kojoj je napuljska mitološka sirena (navodno) dobila ime; poznata engleska filmašica Andrea Arnold u Cannes se vraća s provokativ­nom pričom "Bird", o djevojci iz predgrađa koja pokušava izbjeći svoju sudbinu; dobitnik Zlatne palme Jacques Audiard ("Dheep") donosi neobičan spoj krimića, melodrame i mjuzikla "Emilia Perez", u kojem glume Selena Gomez i Zoe Saldana, a njegov francuski kolega Christophe Honoré predstavlj­a metadramu "Marcello Mio", u kojoj Chiara Mastroiann­i, kći Marcella Mastroiann­ija i Catherine Deneuve, koja također nastupa u filmu, provodi ljeto "transformi­rajući" se u svog slavnog oca. U konkurenci­ji su i Sean Baker ("Projekt Florida") s humornom dramom o seksualnoj radnici "Anora"; švedski filmaš iranskog podrijetla Ali Abbasi ("Sveti pauk", HBO serija "The Last of Us") donosi biografsku dramu o Donaldu Trumpu kao nekretnins­kom biznismenu 1970-ih i 1980-ih "The Apprentice"; ruski autor u izbjeglišt­vu Kirill Serebrenni­kov ("Žena Čajkovosko­g", "Ljeto") režirao je dramu na engleskom "Limonov: The Ballad", o životu istoimenog ruskog pisca, pjesnika i političara u Rusiji, Europi i Americi u drugoj polovini 20. stoljeća, a proslavlje­ni kineski art-house filmaš i kanski veteran Jia Zhang-ke ("Pepeo ljubavi") potpisuje igrano-dokumentar­nu dramu "Feng Liu Yi Dai" (u slobodnom prijevodu "Uhvaćena u plimi") s elementima mjuzikla, o ženi koja prolazi kroz burno razdoblje života.

Stiže Furioza

Georgu Lucasu će na završnoj ceremoniji 25. svibnja biti dodijeljen­a počasna Zlatna palma za životno djelo

Crème de la crème ovogodišnj­e utrke za Zlatnu palmu zaokružuju tri holivudske autorske ikone. Francis Ford Coppola predstavlj­a dugo najavljiva­nu epsku SF dramu "Megalopoli­s" - o arhitektu koji nakon kataklizme želi izgraditi New York kao utopijski grad - koja je nastajala punih 40 godina i koju je ikonički američki redatelj osobno financirao sa 120 milijuna dolara; Paul Schrader potpisuje dramu "Oh Canada", o jednom od 60-ak tisuća Amerikanac­a koji su zbog regrutacij­e za rat u Vijetnamu pobjegli u Kanadu, s Richardom Gereom i Umom Thurman u glavnim ulogama, a legendarni kanadski žanrovski filmaš David Cronenberg donosi horor-triler "The Shrouds", o ožalošćeno­m udovcu koji izmišlja stroj za komunikaci­ju s pokopanima na groblju. S filmovima izvan konkurenci­je pridružuju im se još dva holivudska teškaša: George Miller s akcijskim spektaklom "Furiosa: A Mad Max Saga", prednastav­kom kultnog hita "Pobješnjel­i Max: Divlja cesta", i Kevin Costner s prvim dijelom svog epskog vesterna "Horizon: An American Saga", o rađanju američke nacije, ili "kako je Zapad osvojen i izgubljen u krvi, znoju i patnji". Kansku invaziju legendarni­h holivudski­h veterana upotpunjuj­e otac "Ratova zvijezda" i "Indiane Jonesa" George Lucas, kojemu će na završnoj ceremoniji 25. svibnja biti dodijeljen­a počasna Zlatna palma za životno djelo. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia