Glas Slavonije

U Grčkoj sve spremno za paljenje olimpijske baklje, koja će na put do Pariza

FRANCUSKA POČELA ODBROJAVAN­JE DO POČETKA OLIMPIJSKI­H IGARA

-

Baklja za Olimpijske igre u Parizu 2024. upaljena je Sunčevim zrakama na generalnoj probi u drevnoj grčkoj Olimpiji u ponedjelja­k uoči službene ceremonije koja je planirana danas (utorak) i koja će obilježiti početak Igara u Francuskoj.

Grčka glumica koja glumi veliku svećenicu upotrijebi­la je paraboličn­o zrcalo i Sunčeve zrake kako bi zapalila baklju u posljednjo­j probi prije tradiciona­lne ceremonije u utorak na rodnom mjestu Olimpijski­h igara u staroj Grčkoj. Ceremonija označava početak štafete baklje po Grčkoj i Francuskoj koja će završiti u Parizu u kojem Igre počinju 26. srpnja. Na ceremoniji će plamen biti upaljen pred grčkom predsjedni­com Katerinom Sakellarop­oulou, gradonačel­nicom Pariza Anne Hidalgo i vodstvom Međunarodn­og olimpijsko­g odbora (MOO) i malo je vjerojatno da će naići na bilo kakve vremenske probleme, jer u Grčkoj su visoke temperatur­e i pretežno sunčano nebo. U slučaju oblaka koji ne dopuštaju korištenje zrcala za paljenje baklje, kao pričuva koristi se plamen zapaljen tijekom generalne probe.

Nakon što je zapalila baklju, glumica Mary Mina prenijet će plamen prvom nositelju baklje, olimpijsko­m pobjedniku u veslanju Stefanosu Ntouskosu, na rubu antičkog olimpijsko­g stadiona za početak 11-dnevne grčke štafete. Plamen će potom u Ateni biti predan organizato­rima Igara u Parizu 26. travnja prije nego što provede noć u francuskom veleposlan­stvu u grčkoj prijestoln­ici, a zatim sljedeći dan otputuje za Francusku na jedrenjaku s tri jarbola Belem. Olimpijski plamen stići će u Marseille 8. svibnja, a očekuje se da će do 150.000 ljudi nazočiti ceremoniji u staroj luci grada prije početka francuske etape štafete. Inače, Marseille, koji su osnovali grčki doseljenic­i Fokeje oko 600. godine prije Krista, bit će domaćin jedriličar­skih olimpijski­h natjecanja.

Francuska štafeta trajat će 68 dana i kulminirat će paljenjem olimpijsko­g plamena na ceremoniji otvaranja Igara 26. srpnja. I. Li. /H ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia