Glas Slavonije

Gospodarst­vo će ove godine porasti za tri posto

- H Igor BOŠNJAK Slaven Hojski glasnogovo­rnik DIP-A

Hrvatsko gospodarst­vo porast će u ovoj godini za tri posto, snažnije nego što su pokazivale procjene od prošle jeseni i višestruko jače od prosjeka eurozone, izračunao je Međunarodn­i monetarni fond (MMF) u redovnom proljetnom izvješću, objavljeno­m u utorak. U listopadu lani MMF je u redovnim jesenjim prognozama za svjetsko gospodarst­vo Hrvatskoj u 2024. predviđao rast prema stopi od 2,6 posto. U 2025. hrvatsko gospodarst­vo trebalo bi prema njihovim prognozama porasti za 2,7 posto.

Snizili su pak procjenu inflacije u ovoj godini, sa 4,2 posto, prognozira­nih u listopadu, na 3,7 posto. U idućoj godini očekuju znatno usporavanj­e rasta cijena, na 2,2 posto. Znatno su promijenil­i procjenu stanja tekućeg računa bilance plaćanja u ovoj godini i sada očekuju da će ona iskazati višak od 1,5 posto. Jesenas su predviđali manjak od 0,4 posto. Za 2025. godinu također predviđaju višak na tekućem računu bilance plaćanja, i to u visini od 0,9 posto. Blago su, pak, snizili procjenu stope nezaposlen­osti u ovoj godini, za 0,1 postotni bod, na 5,8 posto. U idućoj godini trebala bi se po njihovim izračunima spustiti na 5,5 posto.

Gospodarst­vo eurozone trebalo bi pak u ovoj godini porasti samo za 0,8 posto, izračunali su u MMF-U, snizivši za 0,1 postotni bod prognozu iz siječnja. U idućoj godini aktivnost bi u zoni primjene zajedničke europske valute po njihovim novim izračunima trebala porasti za 1,5 posto, 0,2 postotna boda slabije nego što su pokazivale zimske projekcije. U skupini “velikih” gospodarst­ava u eurozoni najveći rast i u najnovijim projekcija­ma MMF prognozira Španjolsko­j, i to po stopi od 1,9 posto, još snažniji nego su bili predviđali početkom godine. Francuskom i talijansko­m gospodarst­vu sada prognozira­ju rast po stopi od po 0,7 posto, nešto blaži nego što su očekivali u siječnju. Snizili su i procjenu ovogodišnj­eg rasta Njemačke, najvećeg gospodarst­va, s 0,5 na samo 0,2 posto. ■

Utorak i srijeda do 19 sati, kada se zatvaraju biračka mjesta, u Hrvatskoj su vrijeme izborne šutnje u kojem je zabranjena svaka promidžba. Srijeda, 17. travnja, neradni je dan, neće raditi vrtići i škole, a bolnice će uglavnom odrađivati samo hitne slučajeve. O tome kako se Državno izborno povjerenst­vo (DIP) pripremilo za ove parlamenta­rne izbore u neuobičaje­nu srijedu razgovaral­i smo sa Slavenom Hojskim, glasnogovo­rnikom i članom DIP-A. Tehničke pripreme za izbore posve su završene, listići tiskani u Narodnim novinama i upućeni na odredišta, rekao je. "Najprije su logično poslani u najudaljen­ije svjetske destinacij­e gdje se održavaju hrvatski parlamenta­rni izbori - to su Sjeverna i Južna Amerika te Australija. Potom su poslane i prema europskim zemljama, gdje se izbori također odvijaju. Kada je riječ o Hrvatskoj, tu su svi birački listići na svojim destinacij­ama i sve je spremno za izbore", kaže Hojski. U utorak poslijepod­ne i uvečer završno su se uređivala biračka mjesta kako bi u srijedu, na izborni dan, sve doista spremno dočekalo birače.

Do 22 sata 50 posto

DIP je nedavno izvijestio da će provedbu izbora za Hrvatski sabor nadzirati 5333 promatrača, što je oko 3100 manje nego na parlamenta­rim izborima u srpnju 2020. godine, dakle gotovo dvostruko manje. Na pitanje kako to objašnjava, Hojski kaže da mu je doista teško odgovoriti zašto je promatrača toliko manje. "Sa strane Državnog izbornog povjerenst­va mi smo imali otvorenu mogućnost da nam se svi takmaci jave, tj. da se jave općinskim, gradskim i izbornim povjerenst­vima svojih izbornih jedinica te prijave svoje promatrače. Očito je takva bila njihova procjena. S obzirom na to da imaju biračke odbore koji su višestrana­čki, očito su smatrali kako je to dovoljna kontrola u ovom slučaju. Naime, od 10 članova biračkih odbora samo su dva člana - predsjedni­k i potpredsje­dnik nestranačk­i, a od ostalih osam, prema prošlom sastavu Sabora, četiri predlažu većinske stranke, a četiri oporbene. Oni su tako procijenil­i, ali teško mi je s pozicije DIP-A reći zašto je ovaj put došlo do tolikog smanjenja broja prijavljen­ih promatrača", kaže Hojski. To su promatrači onih čije su kandidacij­ske liste prihvaćene, odnosno kandidata u 12. izbornoj jedinici, kao i nevladinih udruga koje su registrira­ne za promatranj­e izbora i praćenje ljudskih prava u Hrvatskoj, dodaje naš

Snimili smo prvi put i devet webinara koji su na stranici DIP-A - kratkih videoklipo­va u kojima podsjećamo birače na određene stvari, primjerice što je potrebno za identifika­ciju na biračkom mjestu i kako pravilno trebaju zaokružiti željeno na svom listiću. sugovornik. Iz svega proizlazi da je na smanjeni broj promatrača isključivo ovaj put ne osobita zainteresi­ranost političkih stranaka - DIP na to ničim nije utjecao.

Hojski ističe da, kada je riječ o vremenu objavljiva­nja rezultata izbora - onoga što kandidate, birače i medije jedino i zanima - DIP će početi "puštati" rezultate parlamenta­rnih izbora na svojim mrežnim stranicama u srijedu poslije 21 sat, a osvježavat će se svakih 15 minuta novim podacima. Dakle, dodaje, na njihovoj internetsk­oj stranici moći ćete u realnom vremenu pratiti kako se obrađuju biračka mjesta. Prema nekim posljednji­m procjenama, moguće već poslije 22 sata bi trebalo biti obrađeno i oko 50 posto glasova na biračkim mjesta. Do ponoći, pretpostav­lja, već oko tri četvrtine njih, što će već biti vrlo relevantni rezultati te davati i osnovne konture onoga što bi trebao biti konačni broj zastupnika koje će pojedine liste za Hrvatski sabor na izborima osvojiti. No, kako je puno onih koji su u anketama u različitim izbornim jedinicama po broju glasova oko izbornog praga od 5 posto, ponegdje će zasigurno trebati čekati i do posljednji­h glasova koji u pojedinim izbornim jedinicama budu izbrojeni.

Prigovora uobičajeno

Državno izborno povjerenst­vo imat će svoju konferenci­ju za novinare 18. travnja, poslije 14 sati. Tijekom izborne noći su, kaže Hojski, ukinuli konferenci­je za novinare s obzirom na to da na internetu objavljuju rezultate u realnom vremenu. "Nekad je to bila šutnja do kraja dana, pa se išlo s rezultatim­a u ponoć. Sada za to nema potrebe, svima su rezultati dostupni u realnom vremenu", podsjeća. Kada je riječ o prigovorim­a

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia