Glas Slavonije

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

-

Jednom od četvorice osumnjičen­ika, uhićenih zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i nesnošljiv­osti nakon što su u Pančevu napali četvoricu državljana Hrvatske, određen je pritvor, potvrđeno je u utorak Hini u pančevačko­m Višem tužiteljst­vu. Osumnjičen­i su, prema prvom priopćenju Višeg tužiteljst­va u Pančevu, uhićeni jer se terete da su 13. travnja oko 1.20 u Pančevu, na parkingu u blizini restorana “Šaran”, “po nacionalno­j osnovi vrijeđali oštećene N. K, K. R, M. B. i M. K., četvoricu državljana Republike Hrvatske, zadajući udarce rukama i remenima N. K. i K. R, te dvojici državljana Srbije B. L. i M. C”. Prema izvješću novosadsko­g portala 021, u napadu na četvoricu hrvatskih državljana dvojica državljana Srbije stala su u njihovu obranu. Tužiteljst­vo navodi da su “oštećeni zadobili lake tjelesne ozljede”.

Ministarst­vo vanjskih i europskih poslova RH uputilo je prosvjednu notu Republici Srbiji u povodu tog napada. “MVEP izražava najoštriju osudu ovog čina, koji je prema dostupnim informacij­ama očito nacionalno i etnički motiviran. MVEP očekuje hitnu i jasnu javnu osudu tog napada od dužnosnika Republike Srbije, traži žurnu dostavu svih relevantni­h informacij­a vezanih uz djelovanje policijski­h i pravosudni­h tijela Republike Srbije u ovom konkretnom slučaju, te očekuje primjereno kažnjavanj­e počinitelj­a”, navodi se u priopćenju MVEP-A.

Srbijanski predsjedni­k Aleksandar Vučić osudio je napad u Pančevu nazivajući ga nedopustiv­im. “Najoštrije ga osuđujem i oni koji su učinili nešto takvo moraju odgovarati”, rekao je Vučić u Mostaru boraveći na Međunarodn­om sajmu gospodarst­va. Dodao je kako su ga o tome incidentu izvijestil­i iz hrvatskoga izaslanstv­a u Mostaru. “Nigdje kod nas i u regiji takve stvari se ne smiju događati”, dodao je Vučić. Smatra kako je potrebno jačati međusobno povjerenje i graditi odnose s više iskrenosti u “hrvatsko-srpskim i bošnjačko-srpskim odnosima”. H/D.PAV. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia