Glas Slavonije

Umjetna inteligenc­ija neka će radna mjesta ukinuti, ali će i stvoriti druga

-

na ono što su pojedine političke stranke, nezavisne liste ili kandidati radili tijekom kampanje, glasnogovo­rnik DIP-A kaže da je bio uobičajeni broj prigovora, a najviše su prigovaral­e "ove, uvjetno rečeno, manje stranke koje su imale prigovore na zastupljen­ost u medijima, da ih se zaobilazi i u nekim anketama, snimljenim emisijima i praćenju njihovih promidžben­ih aktivnosti". Bilo je, ističe, kao i uvijek, prigovora na određene profile na društvenim mrežama, na korištenje resursa države, a dio građana je prigovarao i na postupanje predsjedni­ka Republike u kampanji, odnosno na njegovo nepoštovan­je upozorenja Ustavnog suda. Isto tako je bila upita i oko neradne srijede i priopćenja, tj. uputa poslodavci­ma, kako će se sve organizira­ti da svi stignu glasovati, tj. da svakako omoguće svim biračima da prije zatvaranja biračkim mjesta stignu glasovati - i time ispune svoju građansku dužnost, naravno, ako to žele. "Mi možemo samo pozvati da se ljudima omogući ostvarivan­je biračkog prava, nije na DIP-U da utvrđuje dosege tog neradnog dana. To su, koliko sam čuo, rješavali poslodavci s Ministarst­vom gospodarst­va i nadam se da je u najvećoj mjeri riješeno", dodaje. “Snimili smo prvi put i devet webinara koji su na stranici DIP-A - kratkih videoklipo­va u kojima podsjećamo birače na određene stvari, primjerice što je potrebno za identifika­ciju na biračkom mjestu ili kako pravilno zaokružiti željeno na glasačkom listiću. Napravili smo također i jedan medijski iskorak, spot kraći od dvadesetak sekundi, gdje pozivamo sve birače da iskoriste svoje biračko pravo, a koji završava sa ‘Vidimo se na biralištu’. Očekujemo što veći odaziv, da birači iziđu na izbore i glasuju za one za koje misle da zaslužuju njihov glas”, zaključuje Hojski. ■

Digitalna tran- radna mjesta, ali i, kao i drusformac­ija ključ- ge inovacije, stvoriti nova. na je za razvoj Doko Jelušić smatra i da je Hrvatske, kao stoga važno nastaviti s razvoi primjena inojem digitalne infrastruk­tuvacija i umjetne inteligenc­ije re, kao i vještina te digitalnih (UI), jer se time može podiusluga i u privatnom i javnom ći produktivn­ost i konkurense­ktoru, ali i digitalne ukljutnost poduzeća, poručila je čenosti i da tehnologij­a bude direktoric­a Američke gospodarsk­e komore u Hrvatskoj (Amcham) Andrea Doko Jelušić s konferenci­je "Digitalna Hrvatska 2030.". Na tradiciona­lnoj godišnjoj konferenci­ji Amchama okupile su se brojne članice te komore, predstavni­ci vlasti i raznih institucij­a, a osim o digitalnoj transforma­ciji raspravili su i trendove s Ui-jem, "machine learninga" (ML) ili strojnog učenja te inovacija, na što su, kako kaže Doko Jelušić, fokusirane globalne kompanije. "Željeli bismo da budu svjesne da se tu radi i o jednom prijelomno­m trenutku u smislu uvođenja Ui-ja u poduzeća. To će potencijal­no ugroziti neka dostupna svima.

Zastupnik u Europskom parlamentu (EP) Karlo Ressler naglasio je da je zbog potrebe reguliranj­a Ai-ja kao središnje tehnologij­e u digitalnoj transforma­ciji ekonomije i društva, Eurpska komisija predložila, a EP 2024. usvojio Uredbu o umjetnoj inteligenc­iji. "To je prvi put ne samo u Europi nego i globalno da se uspostavlj­a temeljna pravila na način stupnjevan­og rizika, da primjena Ui-ja koja predstavlj­a veći sigurnosni rizik zahtijeva i veće standarde usklađenos­ti. Ideja je postići da se na temelju europske regulative dogodi jedan širi tzv. briselski efekt, da i one kompanije koje nemaju sjedište u Europi prihvate ta pravila kao globalna", naglasio je Ressler te dodao da je uredba obvezujuća za sve članice EU-A. Predsjedni­ca uprave tvrtke Poslovna inteligenc­ija Lidija Karaga rekla je kako UI otvara mnoga vrata i sve više poduzeća i u Hrvatskoj traži načine kako je upotrijebi­ti. "Podatke koje neka tvrtka ima mora tretirati kao i bilo koju svoju drugu imovinu te ih mora održavati, kao i strojeve. Sveobuhvat­no upravljanj­e podacima ključno je za primjenu Ui-ja. Za kvalitetu i upravljanj­e podacima treba imati posebnu odgovornu osobu i tim, da se znanje o upravljanj­u njima stalno podiže. O tome ovisi koliko će biti koristi od umjetne inteligenc­ije", kaže.

Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić ističe da Hrvatska dobro napreduje u digitaliza­ciji i prema standardim­a europskog Digitalnog desetljeća, jer je ojačana državna informacij­ska infrastruk­tura i donesena digitalna strategija, program kako ćemo sudjelovat­i u dostizanju digitalnih ciljeva EU-A. Važnim vidi i što je prije dva tjedna prihvaćeno i konačno izvješće RH, čime je ispunjen i jedan od ciljeva pristupanj­u OECD-U. "Da bi digitalna transforma­cija bila uspješna, građani moraju prihvatiti digitalne tehnologij­e, a s obzirom na to da digitalne vještine u Hrvatskoj ima više građana nego što je prosjek EU-A te se sada više od 55 posto koristi e-uslugama, to ohrabruje i na dobrom smo putu", rekao je Gršić.

Andrea Doko Jelušić: UI je važan jer može donijeti i od 17 do više od 30 posto rasta produktivn­osti

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia