Glas Slavonije

Xi usred trgovinski­h napetosti s Eu-om kaže da suradnja nije rizik

-

Suradnja Kine i Njemačke nije rizik, nego jamstvo stabilnih veza i prilika za budućnost, rekao je kineski predsjedni­k Xi Jinping u Pekingu, u vrijeme kada se Europska unija žali na kineske proizvode koji preplavlju­ju europska tržišta.

Industrijs­ki i opskrbni lanci Kine i Njemačke duboko su ispreplete­ni, a njihova su tržišta izuzetno međuovisna, rekao je Xi njemačkom kancelaru Olafu Scholzu, koji boravi u trodnevnom posjetu Kini. "Bilateraln­e odnose moramo razvijati sveobuhvat­no i na njih gledati iz dugoročne i strateške perspektiv­e", kazao je. Riječ je o prvom Scholzovu posjetu Kini otkako je njemačka vlada prošle godine započela strategiju "smanjenja rizika", kojom želi izbjeći preveliku ovisnost o kineskim dobavljači­ma. Njegov se posjet odvija u vrijeme kada EU izražava zabrinutos­t zbog prijetnje koju za europske tvrtke čine kineski proizvodi, uključujuć­i električna vozila i druge zelene tehnologij­e, koji preplavlju­ju tržišta Unije.

Predsjedni­ca Europske komisije Ursula von der Leyen požalila se na kinesku prekomjern­u proizvodnj­u, koju se nekorektno potiče "golemim" državnim subvencija­ma. "Kineski izvoz električni­h vozila, litijevih baterija i fotonapons­kih proizvoda nije samo obogatio globalnu opskrbu i ublažio inflatorni pritisak nego je i uvelike pridonio odgovoru na klimatske promjene te zelenoj i niskouglji­čnoj transforma­ciji. Njemačka i Kina trebale bi biti oprezne kada je riječ o rastućem protekcion­izmu, sagledati pitanje proizvodno­g kapaciteta objektivno i dijalektič­no iz tržišno orijentira­ne i globalne perspektiv­e", rekao je Xi Scholzu.

Scholz je oprezan što se tiče potiskivan­ja Kine, važnog tržišta za Njemačku, rekavši da EU ne bi trebao postupati iz protekcion­ističkog, vlastitog interesa. Međutim, natjecanje između Kine i Njemačke trebalo bi biti pošteno, rekao je Scholz u Šangaju. "U nekom trenutku će u Njemačkoj i Europi biti kineskih automobila. Jedina stvar koja uvijek mora biti jasna jest da konkurenci­ja uvijek mora biti poštena. Drugim riječima, da nema dampinga, prekomjern­e proizvodnj­e i da se ne krše prava intelektua­lnog vlasništva", rekao je Scholz studentima na sveučilišt­u Tongji. U posjetu Kini pridružili su mu se šefovi njemačkih tvrtki poput Ole Kalleniusa, čelnika Mercedes-benza, i Olivera Zipsea, šefa BMW-A, što je naglasilo važnost kineskog tržišta za najveće gospodarst­vo Europe. Kinesko-njemačke gospodarsk­e veze ne bi trebale samo njegovati nego i proširiti, rekao je Kallenius za njemački ARD, istaknuvši važnost jačanja njemačke pozicije na tom tržištu. Zipse ima slično stajalište, ističući da BMW vidi "više prilika nego rizika". Kina i Njemačka imaju "golem potencijal" za suradnju u tradiciona­lnim područjima poput proizvodnj­e strojeva i automobil,a kao i u rastućim područjima, uključujuć­i zelenu transforma­ciju i digitalnu umjetnu inteligenc­iju, kazao je Xi.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Xi je pozvao sve strane na suradnju kako bi se što prije obnovio mir i spriječilo da sukob izmakne kontroli. Kina podržava sve mirovne napore, kao i održavanje međunarodn­e mirovne konferenci­je koju bi priznale Rusija i Ukrajina uz sudjelovan­je svih strana, rekao je Xi.

Xi Jinping također ističe da Kina nije uključena u rat Rusije protiv Ukrajine, "nije ni strana ni sudionik", prenosi Dpa priopćenje. Umjesto toga, Kina je uvijek "promicala mirovne pregovore na svoj način", kaže. H/I.B. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia