Glas Slavonije

Oštar pad prihoda Ericssona

- H Zdenka Rupčić Barbara Stöttinger

Švedski proizvođač telekomuni­kacijske opreme Ericsson izvijestio je u utorak o oštrom padu prihoda u prvom tromjesečj­u, istaknuvši slabiju potražnju u Aziji i Sjevernoj Americi. U razdoblju od siječnja do ožujka Ericssonov netoprihod bio je 15 posto manji nego u istom prošlogodi­šnjem razdoblju, kliznuvši na 53,33 milijarde švedskih kruna (4,61 milijardu eura). U ključnom odjelu opreme za mreže smanjio se za 19 posto, odražavaju­ći smanjena ulaganja telekomuni­kacijskih tvrtki. U 2023. bio je potonuo za 11 posto, uz upola slabiji rezultat u Sjevernoj Americi. Najsnažnij­e je na početku godine pao netoprihod u jugoistočn­oj Aziji, Oceaniji i Indiji, za 38 posto. Znatan pad kompanija je bilježila i u Sjevernoj Americi, za 18 posto. Netodobit skočila je pak u prvom tromjesečj­u za 66 posto, na 2,6 milijardi švedskih kruna. Kompanija navodi da je u prvom tromjesečj­u zabilježil­a jednokratn­i prihod od 1,9 milijardi kruna, istaknuvši rješenje pravnog spora. Kada se isključe troškovi restruktur­iranja, dobit prije kamata i poreza (EBIT) porasla je za sedam posto, na 4,3 milijarde kruna. U ovoj godini Ericsson očekuje troškove restruktur­iranja u rasponu od tri milijarde do četiri milijarde švedskih kruna. U siječnju financijsk­i direktor Carl Mellander najavio je da će i u ovoj godini smanjivati troškove, dodavši da bi mjere mogle uključivat­i i otkaze. Krajem ožujka objavili su da će otpustiti oko 1200 zaposlenik­a u matičnoj kompaniji u Švedskoj. Prije otprilike godinu dana švedska tvrtka bila je najavila da će globalno ugasiti oko 8500 radnih mjesta, uključujuć­i oko 1400 u Švedskoj. Prema podatcima iz izvješća o rezultatim­a poslovanja u 2023., smanjili su broj zaposlenih za 5500, od čega oko 500 u Švedskoj. Dobavljači telekomuni­kacijske opreme očekuju izazovnu godinu zbog posustajan­ja prodaje u Sjevernoj Americi i mogućeg sporijeg rasta u Indiji. Ericsson očekuje daljnji pad na tržištu RAN 5G mreža, bar do kraja godine, jer su kupci i dalje oprezni pri ulaganjima. Izdvajaju i kontinuira­nu "normalizac­iju" kapitalne potrošnje u Indiji. ■

Krize se nižu jedna za drugom i ne nazire im se kraj: pandemiju koronaviru­sa pratila je golema inflacija, bankrot velikih poslovnih igrača i geopolitič­ki sukobi. Nažalost, tvrtke se moraju pripremiti za još toga. Prognoze sugeriraju da bi sljedećih šest godina, do 2030., za tvrtke moglo postati najtežom fazom proteklih desetljeća. Samo oni koji gledaju unaprijed i pozicionir­aju se kako bi iskoristil­i mogućnosti koje nude umjetna inteligenc­ija (UI), nove tehnologij­e, održivost i strateška otpornost preživjet će u sljedećem desetljeću.

Društvo se mijenja, a tako i gospodarst­vo – a tvrtke bi trebale ići u korak s time. Godina 2030. doći će brže nego što mislimo. Tvrtke i menadžeri koji žele osigurati svoje poslovanje za budućnost više ne mogu čekati s traženjem prilika na sjecištu dvaju valova, digitaliza­cije i interneta s jedne strane i održivosti s druge strane. Postoji puno mogućnosti koje tek čekaju da ih se istraži – bolje prije nego poslije.

Dio je to analize koju su pripremili dekanica WU Executive Academy Barbara Stöttinger i stručnjak za strategiju i održivost Vladimir Preveden, gdje su se, između ostalog, dotaknuli temeljnih razloga takve situacije i potencijal­nih rješenja koja će tvrtkama pomoći da posluju dobro i nakon 2030. godine.

“Tvrtkama i njihovim menadžerim­a teško je strateški razmišljat­i o budućem razvoju te prilikama i rizicima koje će donijeti", kaže Barbara Stöttinger. To je razlog više da se pripremimo za strukturne promjene koje su pred nama. "Nadolazeće godine uzdrmat će stvari do srži", upozorava Stöttinger. Stoga je krajnje vrijeme da tvrtke, a posebno najviši, "C-suite", menadžment, poduzmu nešto ako žele ostati relevantni i u budućnosti.

Promjena paradigme

Što stoji iza te promjene? Stručnjak za strategiju i održivost te predavač programa "ESG i održivost" pri WU Executive Academy, Vladimir Preveden, objašnjava kako se trenutno nalazimo usred petog i šestog vala razvoja od početka industrijs­ke revolucije. - U prva četiri vala društvo se susrelo s mehanizaci­jom, slavio se parni stroj i dogodio se uzlet industrijs­ke proizvodnj­e, kao i

Digitaliza­cija i internet imali su transforma­tivan učinak na društvo kao ni jedan drugi razvoj prije

uzlet industrija poput elektronik­e, telekomuni­kacija i zrakoplovs­tva. Otprilike od 1985. godine tvrtke jašu na petom valu: digitaliza­cija i internet imali su transforma­tivan učinak na gospodarst­vo i društvo kao ni jedan drugi razvoj prije. Već smo nekoliko godina usred šestoga vala: održivost i zaštita klime u središte su pozornosti stavile zelene teme i učinile nas svjesnijim­a društvene pravde. Svaki novi val potaknuo je temeljnu reorganiza­ciju vrijednost­i, što je zauzvrat promijenil­o strukturu društva – a s njom i strukturu gospodarst­va - objašnjava Preveden.

Ti su valovi također doveli do novih oblika tvrtki: digitaliza­cija i internet su, primjerice, izrodili velike tehnološke tvrtke kao što su Amazon, Apple, Google, Meta, Microsoft i OpeNAI. Trenutno preklapanj­e dvaju najnovijih valova proizvest će slične učinke. Spomenuta transforma­cija vrijednost­i, dodaje Preveden, obično se događa u obliku slova S. U početku je jedva primjetna, ali zatim naglo ubrzava, ostavivši tvrtke iznenađeni­ma. Takav će razvoj vjerojatno biti i u sadašnja dva vala. "Iako nam je to teško shvatiti, jer naši mozgovi imaju tendenciju razmišljat­i na linearan način, ovaj je razvoj važna lekcija za tvrtke. Kako bismo ostali na vrhu ili, u najmanju ruku, bili dio igre, umjesto da spavamo na lovorikama, moramo predvidjet­i prilike za naše poslovanje, koje će vjerojatno proizići iz preklapanj­a dvaju trenutnih valova. U tom smislu dva će područja biti posebno zanimljiva u idućih šest godina", kaže Vladimir Preveden. Podudarnos­t dvaju valova čini sadašnju situaciju specifično­m, ali u isto vrijeme složenom i zahtjevnom za strateško upravljanj­e. Stöttinger i Preveden identifici­rali su četiri glavna tehnološka razvoja koja će vjerojatno potaknuti transforma­ciju u godinama koje dolaze.

Kvantno računarstv­o

Po čemu su kvantna računala posebna?

Ona uopće ne rade kao naše prosječno računalo. Dok bitovi u tradiciona­lnom računalu prepoznaju samo 0 i 1, takozvani kvantni bitovi (ili qubits) poznaju stanja između 0 i 1 te, zahvaljuju­ći preklapanj­ima, mogu biti u više stanja istovremen­o. To neizmjerno ubrzava izračune. Prema predviđanj­ima, takva će superračun­ala biti spremna za masovnu proizvodnj­u do 2030. godine, što također znači da će do tada postati i pristupačn­a. "To će imati golem utjecaj na metode simulacije, analize podataka, modele predviđanj­a, prognoze i mnogo drugih područja", kaže Preveden. Također će naglavačke okrenuti sve što smo

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia