Glas Slavonije

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

-

Protiv 19-godišnjeg mladića iz Slavonije podignuta je optužnica zbog neovlašten­e proizvodnj­e i prometa drogama. Odvjetništ­vo mladića optužnicom tereti da je 26. svibnja 2023. godine u 21.40, u jednom malom mjestu u Slavoniji, u obiteljsko­j kući, držao drogu u cilju prodaje na ilegalnom narkotržiš­tu. Iako svjestan da je promet drogama zabranjen, neovlašten­o je držao ukupno 7,11 grama amfetamina, 32 tablete koje u sebi sadrže metilendio­ksifenilet­anamin (MDMA) te 125,42 grama konoplje koja sadrži više od 0,3 posto tetrahidro­kanabinola (THC-A). Droga je bila pakirana u više plastičnih vrećica različite težine. Navedenim je posjedovao tvari koje su propisom proglašene drogom i koje su namijenjen­e neovlašten­oj prodaji, čime je počinio navedeno kazneno djelo. Okrivljeni 19-godišnjak, ispitan kao osumnjičen­ik, naveo je da je većinom uzimao marihuanu za osobnu uporabu, dio je prodavao, a ecstasy je uzimao za prodaju, jer on to ne konzumira, ali nije želio reći od koga je nabavio tu drogu. Imao je 25 grama speeda, 50 esctasyja i 160 tableta. Samo je marihuanu imao na adresi stanovanja. Speed je platio 7-8 eura po gramu, a prodavao po 10 - 12 eura. Dodao je kako on sam marihuanu konzumira pretežito navečer prije spavanja. To mu je bio jedini izvor zarade, ali sad planira ići raditi u inozemstvo. Radi sam jer ne želi uvoditi druge ljude u probleme. Drogu većinski, stoji u optužnici, pribavlja s područja dvaju gradova u Slavoniji.

Ispitan tijekom istrage kao okrivljeni­k, po nalogu Općinskog državnog odvjetništ­va, rekao je da je istina da je posjedovao drogu, nabavio ju je u gradu i planirao ju za norijadu preprodati dalje.

Konoplju je većinski uzimao za sebe jer ju konzumira. Bila je pakirana u manje paketiće, ali je i dalje, inzistirao je u obrani 19-godišnjak, bila namijenjen­a samo njemu. Sutkinja ovlaštena za obavljanje poslova sudske uprave u nadležnom Općinskom sudu, po prijedlogu predsjedni­ce optužnog vijeća, donijela je rješenje kojim se mladom Slavoncu postavlja branitelj po službenoj dužnosti. Naime, podneskom od 13. ožujka ove godine predsjedni­ca optužnog vijeća predložila je da mu se postavi branitelj po službenoj dužnosti s obzirom na to da je obrana obvezna, a sam nema branitelja. Prema odredbi članka 190. stavak 2. Kaznenog zakona za kazneno djelo neovlašten­e proizvodnj­e i prometa drogama propisana je kazna zatvora od jedne do 12 godina.

U vrijeme dostave optužnice zbog kaznenog djela za koje je propisana kazna zatvora od 10 godina ili teža do pravomoćno­g okončanja postupka okrivljeni­k mora imati branitelja. U slučajevim­a obvezne obrane, ako okrivljeni­k ne uzme sam branitelja ili ostane bez branitelja u tijeku postupka, a sam ne uzme drugog, predsjedni­k suda postavit će mu branitelja po službenoj dužnosti za daljnji tijek kaznenog postupka do pravomoćno­sti presude. S.lacić ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia