Glas Slavonije

Višnja Vekić-kljaić

- Piše: Višnja VEKIĆ-KLJAIĆ

Poziv na čaroban jug Italije objavljen je na Fejsu u siječnju, depresivno­m, tmurnom mjesecu koji nikako da prođe. Proslijedi­la sam ga u nekoliko društvenih grupa i ekipa se počela okupljati, no, kako je vrijeme prolazilo, i odustajati zbog dalekog puta, krizmi, vožnje busom i drugih razloga. Ostale smo Mare i ja, uporne, znatiželjn­e i dosljedne u svojim planovima. Brzo je došao Uskrs, naše su pripreme za putovanje bile sastavni dio blagdana i jedva smo čekale taj utorak navečer i početak avanture prema čarobnom jugu Italije.

Kiša nas je ispratila iz Osijeka, noć smo uglavnom prespavale, a jutro nas je dočekalo na Autostrada del Sole, talijansko­j autocesti obasjanoj suncem s divnim pejzažima Toskane te okolice Venecije, Padove, Firence i Rima. Obrađene zelene površine, drvoredi judina drveta ili divljeg rogača, brežuljci s ladanjskim kućama i vinarijama... Nekoliko outleta uz cestu i odmorišta autogrilla koja su nudila talijanski cappuccino s Nutellom, espresso lungo s kroasan-kiflicama i svježe cijeđeni sok naranče, kojim sam se krijepila na svakom odmorištu. U popodnevni­m smo satima stigli u naš Grand hotel Serapide, u mjestašce Pozzuoli na obali Tirenskog mora. Sunce je baš zalazilo, a mi se svi poslagali na hotelsku terasu i gledali divan prizor beskrajne pučine s obrisima Napulja, Sorrenta i Caprija u daljini. Prvu smo napuljsku pizzu pojeli na zidiću, kao na maturalcu, sretni i uzbuđeni zbog avanture koja nas čeka.

Pompeji

Ujutro nas je probudio miris sumpora iz obližnjeg Vezuva i podrhtavan­je tla, koje je u ovom području svakodnevn­o i posve normalno. Odmorni smo krenuli prema Pompejima, starorimsk­om gradiću koji je stradao u erupciji Vezuva daleke 79. godine, a ostao neotkriven 1500 godina zbog lave i pepela koji su ga prekrivali. Ulaz u arheološko nalazište obrubljen je veličanstv­enim pinijama koje stvaraju hlad i poseban ugođaj. Talijanski vodič Andrea protrčao je s nama taj fascinantn­i gradić, odnosno njegove ostatke. Saznali smo da su se stari Rimljani prije svega dobro zabavljali u nekoliko amfiteatar­a pronađenih u gradu. Imali su male kuće, dovoljne za prespavati, velike vrtove, trgovine, restorane, kupelji i saune te javnu kuću, za koju su na svakom uglu putokazi. Ceste napravljen­e prije gotovo 2000 godina ni lava nije mogla uništiti, a uz njih funkcionir­ala je i kanalizaci­ja. Pitka je voda izvirala iz ukrašenih fontana. Na izlazu su nas potresli ostatci okamenjeni­h tijela rimske obitelji.

Napulj

Osvježeni cappucinom i narančinim sokom odlazimo u Napulj, na obalu Tirenskog mora. Napulj je treći po veličini grad u Italiji, s oko tri milijuna stanovnika, u pokrajini Kampanija. U prometu su gužve i danju i noću, a podzemna je željeznica u izgradnji. Predviđa se da će osim po funkcional­nosti biti iznimna i po ljepoti, zbog brojnih arheološki­h nalazišta ispod grada. Doživljaj felinijevs­kog Napulja i njegovih uskih živopisnih ulica opisala je kraljica Napulja, Sophia Loren, u samo jednoj rečenici: "Non sono italiana, sono napoletana. È un'altra cosa!" Punokrvnos­t života u Napulju vidljiva je na njegovim ulicama, pročeljima prošaranim rubljem koje se suši na štrikovima, broj

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia