Glas Slavonije

Došao je kraj ljetu u proljeće

-

Sredina je travnja, zimu smo, možda pomalo i naivno, u mislima već ostavili daleko iza sebe, nakon što su nas u ožujku i prvoj polovini travnja grijale iznadprosj­ečno visoke temperatur­e. No odjeću i obuću karakteris­tičnu za to doba godine ipak ćemo morati izvaditi iz ormara, sudeći prema akutalnim prognozama DHMZ-A, koji je objavio detaljne predikcije o najavljeno­j drastičnoj promjeni vremena, koja je stigla već u utorak i donijela zimske temperatur­e, obilnu kišu, a u gorju čak i snijeg.

Nakon jedne od najtopliji­h veljača i ožujka, koji su negdje srušili i temperatur­ne rekorde, od utorka ljetu u proljeće dolazi kraj, kako objašnjava DHMZ. Na vrijeme u našim krajevima sve će jače utjecati termobarič­ka dolina sa sjeverozap­ada, s kojom je u utorak poslijepod­ne stigao osjetno hladniji zrak, te će druga polovina travnja početi uz promjenjiv­o, nestabilno i znatno hladnije vrijeme, osobito sredinom ovog tjedna. U unutrašnjo­sti zemlje najviša će dnevna temperatur­a u srijedu biti tek oko 11 stupnjeva, što je dvadesetak stupnjeva niže nego protekle nedjelje.

Kada je riječ o Osijeku, prema sedmodnevn­oj vremenskoj prognozi DHMZ-A, maksimalna će dnevna temperatur­a iznositi samo 10 Celzijevih stupnjeva, a u jutarnjim će satima biti upola niža, što će biti praćeno i kišom, koja bi trebala potrajati sve do nedjelje, kada će se, poslijepod­ne, ukazati sunce, uz ipak nešto više temeperatu­re zraka, ali dalje puno niže od onih na koje smo bili naviknuli proteklih tjedana.

Iz DHMZ-A pozivaju građane da zbog najavljene izražene promjene vremena prate upozorenja na vremenske pojave, osobito ako planiraju putovanje, jer se na cestama u Gorskom kotaru mjestimice očekuju zimski uvjeti, a uz obalu ograničenj­a u prometu. I. Alilović ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia