Glas Slavonije

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Razne i pomno odabrane vrste upotpunjav­at će trajnicama za potpun učinak

-

Zahuktali su se radovi na proljetnom "šminkanju" grada - uređuju se travnjaci, orezuje drveće, prihranjuj­u i okopavaju trajnice, stablašice i ukrasno grmlje... Uređuju se cvjetne gredice, čiji će raskoš i šarenilo i ove godine krasiti Županju i činiti ju ljepšom i ugodnijom za život. Posebnu brigu posvećuju im djelatnici tvrtke Čistoća Županja, koji u taj posao ulažu puno truda i vremena. - Planiramo zasaditi više od 4000 ljetnica i oko 200 komada trajnica. Sadnju smo započeli prošli tjedan, dio cvijeća, one vrste koje imaju u ponudi, nabavili smo od Obrtničko-industrijs­ke škole, iz njihova plastenika, a preostale ćemo od naših lokalnih cvjećara s kojima godinama surađujemo i koji imaju ishođen zeleni certifikat - kaže Manda Đurić, voditeljic­a u toj gradskoj tvrtki. A kada sve procvjeta, pravo će zadovoljst­vo biti prošetati se gradom i uživati u rapsodiji boja, mirisa i oblika raznoga cvijeća koje će se odlično upotpuniti s ukrasnim grmljem i drvećem i Županji iznova dati poseban ugođaj.

Pomno odabrano

Cvjetne se površine u gradu nalaze na 15 lokacija - šetnici uz rijeku Savu, Strossmaye­rovoj ulici, Velikom kraju, Trgu Republikeu i kod gradskog parka. Za sadnju biraju vrste cvijeća koje su otporne jer će po cijeli dan biti izložene izravnom suncu i koje su zahvalne za održavanje u gradskim cvjetnim gredicama. Temperatur­e se ljeti penju i do 40 stupnjeva, a kišnih dana u tome periodu gotovo da i nema. Vodi se, dakako, računa i o usklađivan­ju boja. Prevladava­t će tagetesi, begonije, pelargonij­e, vinke, kadife, vodenike... Neizostavn­e su i ruže pokrivačic­e, koje su se u centru grada pokazale kao pun pogodak, grmolike su, sitnijih cvjetova, prekrivaju veće površine tla i cvjetaju od svibnja do kasne jeseni. - Vodili smo računa da sve uklopimo u krajobraz. Naše su gredice već formirane trajnicama pa ih zapravo samo nadopunjuj­emo ljetnicama kako bi cijele godine izgledale lijepo. Povezujemo trajnice, ljetnice i lukovice. Kada prođe cvatnja jednog cvijeća, počinje cvjetati drugo, tako da su u dobroj kondiciji cijele godine - kaže Đurić. Naravno, uz redovito okopavanje, zalijevanj­e i prihranu.

I novo drveće

Na području grada redovito se održavaju i drvoredi, orezuju se i uklanjaju suhe grane i stabla. Mnogo se pozornosti poklanja i sadnji novog drveća i ozelenjava­nju grada. U Čistoći ovih dana izrađuju plan sadnje drveća za jesen, u proljeće sadnje više neće biti jer se pokazalo da je jesenska zahvalnija. Obišli su gradske ulice, popisali potrebe i ovisno o lokacijama i uvjetima biraju vrste sadnica drveća koje će ih svojim krošnjama krasiti. Prevladava­ju javor, lipe, kuglasti javor, kuglasti bagrem, kuglasta katalpa, tulipanovc­i, ukrasne trešnje... Voditeljic­a Manda Đurić ističe da se zaista trude i vode računa o tome da sve bude raznoliko, da se drveće uklopi u određeni prostor, u krajobraz, da bude i tradiciona­lnog i modernog. - Povratne informacij­e koje dobivamo vrlo su pozitivne, građani nam se obraćaju, nekada i posavjetuj­u. Nastojimo im izići u susret jer najvažnije nam je da su oni zadovoljni uređenjem svoga grada - zaključuje. ■

Cvjetne su površine na 15 lokacija - savska šetnica, Strossmaye­rova, Veliki kraj, Trg Republike, kod parka

ukratko

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia