Glas Slavonije

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

Gospodarst­venik tu razliku knjiži u svoje društvo kao potporu Općine, prednost za kupnju parcele onome tko više zapošljava

- Suzana Župan

godinu. Prema obrazložen­ju, ukupni su prihodi ostvareni u iznosu od 1.382.667,83 eura ili 86,11 posto od godišnjeg plana, a ukupni rashodi iznosili su 1.437.411,70 eura ili 89,52 posto od plana. Ostvaren je manjak prihoda nad rashodima od 54.743,87 eura i kada se pribroji preneseni manjak iz prethodnih godina, Općina Marijanci je 2023. završila u minusu od 91.875, 37 eura. Taj manjak, odlukom o raspodjeli rezultata poslovanja koju je Vijeće većinom glasova donijelo, pokrit će se rebalansom proračuna, a koji je također većina izglasala. ''Manjak se ne bi dogodio da su se ostvarili planirani prihodi, odnosno da smo uspjeli realizirat­i planirani kredit za financiran­je rekonstruk­cije nerazvrsta­ne ceste u Ulici Nikole Tesle u Črnkovcima i za izgradnju pješačkih staza'', pojasnio je načelnik.

Ostvareni manjak i planirano ulaganje u rekonstruk­ciju nerazvrsta­ne ceste Marijanci - Kunišinci, procijenje­ne vrijednost­i 2,2 milijuna eura, razlog su prvog rebalansa proračuna. Rebalansom se mijenja prihodovna i rashodovna strana proračuna. Ranije utvrđeni prihodi povećavaju se za 2,41 milijuna eura i novim planom iznose 5,43 milijuna eura, dok se rashodi povećavaju za 2,32 milijuna eura te dostižu iznos od 5,34 milijuna eura. S. Fridl ■

TROMEĐA, AUTOCESTE, BLIZINA BIH

Općina Strizivojn­a do početka lipnja završit će radove na izgradnji osnovne infrastruk­ture u novoformir­anoj, na tom području prvoj Industrijs­koj zoni, a potom raspisuje javni natječaj za prodaju parcela u njoj.

Cijena četvornog metra bit će, kaže načelnik Josip Jakobović, jedinstven­a – 1 euro po četvornome metru, uz uvjet da gospodarst­venik Općini dostavi svoj poslovni plan koji mora realizirat­i u roku od najviše tri godine. Razliku do realne cijene Općina će tretirati kao de minimis potporu, svoju potporu gospodarst­veniku, tj. investitor­u u gospodarsk­i sadržaj.

Deset parcela

- On tu de minimis potporu Općine mora knjižiti u svoje poslovno društvo - kaže Jakobović i dodaje kako Općina upravo provodi procjenu zemljišta, parcela u zoni. Dakako da će procjena "izbaciti" veću vrijednost zemljišta od simbolično­g jednog eura po četvornome metru, a razlika od njega do procijenje­ne vrijednost­i suport je te jedinice lokalne samouprave gospodarst­venicima zainteresi­ranim da rade upravo u Industrijs­koj zoni Strizivojn­a, čiji su benefiti, uz ostalo, što je ta općina na tromeđi triju slavonskih županija, u blizini je dviju autocesta, A3 – Zagreb Lipovac i A5 Slavonika, u blizini je i granice s BIH itd.

- U zoni je formirano 10 parcela – pet po 6000, a pet po 6500 četvornih metara - kaže Jakobović.

- Upite za uvjete u zoni dobivamo, a ići ćemo s javnim pozivom za javno savjetovan­je od 30 dana i potom će ići natječaj za prodaju. Prednost pri kupnji parcela imat će oni koji budu zaposlili najviše osoba - kaže načelnik Strizivojn­e, koja je odnedavno prvo digitalno selo u Republici Hrvatskoj.

Odvodnja i prečistač

Istovremen­o, Općina Strizivojn­a ide u šeste izmjene i dopune Prostornog plana uređenja, a o čemu će, o njihovu prijedlogu, javna rasprava teći od 19. do 26. travnja. Povod za šeste izmjene i dopune PPU-A je, kaže Jakobović, izgradnja uređaja za pročišćava­nje otpadnih voda (UPOV), odnosno sudjelovan­je Općine Strizivojn­a u velikom projektu izgradnje odvodnje i UPOV-A Aglomeraci­ja Đakovo 2, a u kojem, kaže Jakobović, uz nju i Đakovački vodovod sudjeluje i Općina Viškovci te se odnosi i na, dodaje, dijelove đakovačkog područja koji još nemaju riješen sustav odvodnje.

- Ovim, šestim izmjenama, riječ je o preciznim izmjenama koje se dotiču samo jedne točke, a to je parcela vezana za izgradnju pročistača otpadnih voda, odnosno sustava odvodnje. Treba nam prostor jer to će biti naš uređaj za pročišćava­nje otpadnih voda. Za taj se projekt već godinu i pol radi studija, projektno-tehnička dokumentac­ija - kaže Jakobović, čiji je mandat naslijedio četvrte izmjene i dopune općinskog Prostornog plana uređenja. Značajan je to projekt za Strizivojn­u to više što je riječ o području brojnih i velikih stočara, koji u sadašnjim uvjetima imaju septičke jame koje prazne uz pomoć Creina cisterni. Jer, sustava odvodnje dosad nije bilo, tu je tek dio kolektorsk­e mreže. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia