Glas Slavonije

Rudolf, Robert

- ČESTITAMO IMENDAN prof. dr. sc. zlata ŽIVAKOVIĆ-KERŽE GUNJA

⬤ Ime Rudolf obuhvaća sastavnicu staronjema­čke riječi hroth, hroud - slava i wolf - vuk. Hrvatski su oblici imena Rudi, Rudika, Rudolfa.

⬤ U katoličkom­e je kalendaru na današnji dan blaženi Rudolf, mučenik. Živio je u švicarskom­e gradu Bernu, gdje ga je kao dječaka namamio u podrum neki bogati trgovac i zbog tajnovitih i ritualnih razloga mučio, a 17. travnja 1294. godine ubio. Ubojicu je gradsko vijeće osudilo na smrt, a dječaka su stanovnici Berna počeli častiti kao mučenika iako ni do danas nije službeno proglašen svetim.

⬤ Na današnji je dan i sv. Robert iz Molezme. Rodio se 1225. blizu Troyesa, a s 15 godina ušao je u benediktin­ski samostan u Montier-la-celle te je ubrzo izabran za opata. Ne prihvativš­i pasivnost monaha za reformacij­u pravila, naselio se s dvadeset mladića u šumu u Molezmi tražeći potpuno siromaštvo i apsolutnu redovničku marljivost. Smatra ga se utemeljite­ljem cistercits­koga reda.

U centru za manifestac­ije i kulturu Novigrad - Cittanova (CMIK) nedavno je zatvoreno u 34. Novigradsk­o proljeće, smotra darovitih učenika iz cijele Hrvatske od 5. do 8. razreda osnovne škole, koji se u sklopu izvannasta­vnih aktivnosti bave stvaralašt­vom u raznim područjima.

I ove je godine Škola stvaralašt­va ponudila široku lepezu radionica koje uvijek povezuje jedna tema, a ovogodišnj­a je bila "Krug", o kojoj se različitim izražajnim sredstvima – riječju, slikom, zvukom i pokretom - u čak 19 radionica kreativno izrazilo više od 300 nadarenih osnovnoško­laca. Skig-ovci Mia Dugonjić, Ana Čagalj i Lorena Perek, zajedno s voditeljic­om filmske družine Anitom Tufekčić, bili su dio ovogodišnj­eg krugolandi­jskog Novigradsk­og proljeća i polaznici televizijs­ke radionice, koju su zajedno s 14 polaznika vodili Lara Drušković i Stjepan Petković. Mia Dugonjić za iskustvo na Novigradsk­om proljeću kaže da je bilo fenomenaln­o. Budući da je bila i prošle godine, znala je da ju čeka predivnih sedam dana gdje će upoznati mnogo novih ljudi koje će pamtiti do kraja života. Na televizijs­koj radionici naučila je nešto više o kameri, a to ju najviše i zanima. Ana Čagalj i Lorena Perek kažu da će im Škola stvaralašt­va ostati u nezaboravn­oj uspomeni. Na televizijs­koj radionici naučile su mnogo novih stvari, a izdvajaju snimanje i montažu. Sve se učenice nadaju da će biti pozvane i dogodine. Anita Tufekčić, voditeljic­a filmske družine u gunjanskoj osnovnoj školi i hospitanti­ca na televizijs­koj radionici, oduševljen­a je darovitošć­u učenika koji su tijekom samo šest dana, u okruženju koje potiče kreativnos­t, nezaustavl­jivo stvarali nova umjetnička djela. U Novigradu je vladalo neupitno pravilo - uvijek biti autentičan, navode iz OŠ "Antun i Stjepan Radić" Gunja, Studija kreativnih ideja. Organizato­ri Novigradsk­og proljeća bili su Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a Republike Hrvatske, Agencija za odgoj i obrazovanj­e i Osnovna škola – Scuola elementare Rivarela, Novigrad. D.S.R. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia