Glas Slavonije

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Okupilo se više od stotinu sudionika - 73 natjecatel­ja uz nastavnike i profesore

- Elena LUKIĆ

U sklopu Koncertnog ciklusa Eltz Duo Eolian nastupit će u petak, 19. travnja, u 19 sati u Mramornoj dvorani Gradskog muzeja Vukovar. Duo Eolian osnovale su 2018. flautistic­a Lucija Stilinović i harfistica Veronika Ćiković, te od tada često nastupaju na poznatim festivalim­a klasične glazbe u Hrvatskoj i inozemstvu. U rujnu 2022. Duo Eolian osvojio je prvo mjesto i prvu nagradu na Međunarodn­om natjecanju “Suoni d’arpa” u Saluzzu, Italiji. Osim toga, duo je nagrađen i nagradom grada Saluzza, te je pozvan održati nekoliko koncerata u Saluzzu i Bologni. U listopadu 2023. duo je nastupio u Trstu, u muzeju Revoltella, na poziv Hrvatske zajednice u Trstu (Comunità Croata di Trieste). Na koncertu u Gradskom muzeju Vukovar izvest će djela Johanna Sebastiana Bacha, Otara Taktakishv­ilija, Gabriela Fauréa, Ide Gotkovsky, Jacquesa Iberta i Krešimira Seletković­a. D.M.

Na 2. Međunarodn­om natjecanju "Damir Sekošan" za mlade klaviriste u organizaci­ji Glazbene škole Franje Kuhača međunarodn­i su žiri činili izvanredni gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske. Profesoric­a klavira na Muzičkom konzervato­riju "Giuseppe Tartini" u Trstu Teresa Trevisan, profesor na Muzičkoj akademiji Zagreb Vladimir Babin i predsjedni­k Svjetske udruge učitelja klavira Dorian Leljak nakon tri dana natjecanja i vijećanja proglasili su pobjednike svih šest kategorija. U sklopu programa provedena je izložba "Čudesni svjetovi od stakla, papira i fotografij­a" umjetnice Zrinke Ivančić Cikojević, kao i radionica "Emocije i što s njima" profesoric­e psihologij­e Lee Buljević.

Trud i strast

- Teško mi se izraziti zbog tuge u povodu našeg rastanka. Veoma sam dirnut količinom pijanistič­kih talenata i odnosima među djelatnici­ma škole. Dosta sam uključen u organizaci­ju različitih glazbenih događaja i znam koliko je to teško, rijetko kada se vidi kombinacij­a profesiona­lnog i ljudskog. Ovo natjecanje je upravo to, najljepša srčana kombinacij­a. Svi ste jako požrtvovni, učenici su zajedno s profesorim­a pokazali zavidan trud i strast prema glazbi. Nemoguće je odabrati najbolju kategoriju - istaknuo je Dorian Leljak.

Vladimir Babin zahvalio je svim organizato­rima, natjecatel­jima i njihovim roditeljim­a, čija je uloga u obrazovanj­u djece, kaže, nemjerljiv­a. - Ovo je prvo internacio­nalno natjecanje posvećeno Sekošanu, očekujem da će za dvije godine biti i prvo interkonti­nentalno, a zatim možda i intergalak­tičko. Priča se očito širi, drago mi je što smo podignuli letvicu na vrlo visok nivo. Sudjelujem u brojnim ocjenjivač­kim sudovima diljem Hrvatske i moram priznati da su ovogodišnj­i natjecatel­ji zaista visokokval­itetni. Laka srca ćemo se ponovno vratiti - rekao je Babin. Ukupno, natjecanje je okupilo više od stotinu sudionika - 73 natjecatel­ja iz cijele Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovin­e, uz nastavnike i profesore. Koncipiran­o je u šest kategorija prema dobi, prvu čine natjecatel­ji iz prvog razreda osnovne škole, a šestu čine četvrti razredi srednje škole.

Zavidni rezultati

Učenici Glazbene škole Franje Kuhača postigli su doista zavidne rezultate. U prvoj kategoriji prvu nagradu s najvećim brojem bodova osvojio je Marko Maslać, zatim Lana Bradarić i Roko Bezik. Prvu nagradu druge kategorije osvojila je Nela Batistuta uz mentoricu Goranku Šenk i Nia Marušić Špernoga, a druga nagrada pripala je Alainu Romsteinu. U trećoj kategoriji prvu nagradu i najviše bodova osvojio je Karlo Ljubojević, trećeplasi­rana je Ana Sušac, a Vedran Macelaru dobio je drugu nagradu, kao i Jakov Vekić. Prva nagrada četvrte kategorije pripala je Gabrielu Šubariću s punih 100 bodova, a zatim i Tomislavu Šubariću s 97,67 bodova. Drugu nagradu osvojili su Adrian Šubarić i Marko Funarić, a treću je dobio Marko Balentić. U petoj kategoriji prvu nagradu odnijeli su Dorian Baban i Jakov Klasan, drugu Tin Mijatov, a treću Nora Gašparović. Prvu nagradu šeste kategorije osvojila je Lucija Pejić, a drugu Iskra Kujundžić.

Pijanist i profesor Sekošan zaslužan je što je u Osijeku 1976. pokrenut rad Područnog odsjeka studija klavira Muzičke akademije Zagreb. U idućim desetljeći­ma odgojio je brojne vrsne pijaniste i pedagoge koji su širili korijene hrvatske klavirske pedagogije u zemlji i inozemstvu. Glazbena škola Franje Kuhača Osijek ponosno je pokrenula projekt "100 godina klavira u Osijeku – Natjecanje 'Damir Sekošan' za mlade klaviriste" u duhu tradicije klavirskog odjela.

Ovakva su natjecanja i više nego potrebna Osijeku jer su nužan dio oblikovanj­a mladog čovjeka i umjetnika

- Ovakva su natjecanja i više nego potrebna Osijeku jer su nužan dio oblikovanj­a mladog čovjeka i umjetnika, to je trening za ono što ih čeka u budućem obrazovanj­u. Izrazito ahvaljujem svom timu na postavljan­ju tako visoko letvice u organizaci­ji, klavirskom odjelu, koji se zauzeo za našu djecu, i svim sudionicim­a natjecanja, koji su zauvijek ostavili svoj trag u našoj Slavoniji - rekla je Sunčana Bašić, ravnatelji­ca Glazbene škole Franje Kuhača. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia