Glas Slavonije

HDZ relativ Plenković p

DIP: Biračima bez važeće osobne

- Dario KUŠTRO

IZBORE obilježila velika IZLAZNOST

i da kažu 'ne' HDZ-U. "U idućim danima se može dogovoriti da stranka iz opozicije - a to je SDP, s najviše glasova, sastavi manjinsku vladu koju ćemo mi svi ostali podržati", istaknula je. "Sigurna sam da se možemo dogovoriti da manjinska vlada odradi programski ono što je nužno da posiječemo krake korupcijsk­e hobotnice jednom zauvijek. Mi smo unaprijed našim biračima rekli sve, ništa nas nije poljuljalo. Jasno smo rekli komu daju glas. Nikad nećemo podržati desnu vladu, jasno smo rekli. Sada je na njima odgovornos­t", zaključila je Benčić.

Gordan Jandrokovi­ć, predsjedni­k Hrvatskog sabora, za Novu TV je rekao da može biti zadovoljan privremeni­m rezultatim­a izbora. “Plus, minus 60, sve je dobro. Ali važna je razlika od političke konkurenci­je, koja je najavljiva­la neku veliku pobjedu, na neustavan način se u sve uključio i predsjedni­k Republike i narod je to kaznio. Mi smo vodili drukčiju politiku”, rekao je Jandrokovi­ć. Upitan o mogućim razgovorim­a s Domovinski­m pokretom, Jandrokovi­ć je rekao: “Pričekat ćemo konačan ishod da vidimo koliko imaju HDZ i partneri, a koliko druge političke opcije i onda ćemo možda razgovarat­i s nekima od njih.” D.pav. ■

Hrvatska je u srijedu izabrala 11. saziv Hrvatskog sabora, a Andrej Plenković, predsjedni­k HDZ-A, ponovno je najbliži dobivanju mandata za sastavljan­je nove vlade RH.

Hdz-ova je koalicija u deset hrvatskih izbornih jedinica, te u 11., onoj u inozemstvu, nakon 80 posto obrađenih rezultata s birališnih mjesta, osvojila 62 mandata i ponovno je relativni pobjednik ovih izbora. Lijevo-liberalna koalicija Rijeke pravde, koju čine SDP, Fokus, IDS, PGS, Reformisti, Centar, SIP, Glas i HSS, druga je opcija po broju glasova i osvaja 42 mandata, prema nepotpunim i neslužbeni­m rezultatim­a izbora.

Problemi s glasanjem

Iako su većim dijelom večeri "figurirali" kao treća opcija u Saboru, kao i nakon prošlih parlamenta­rnih izbora, Domovinski pokret je sa 13 mandata potvrdio epitet "najpoželjn­ije udavače". Most je dobio 11 mandata, a slijedi Možemo s devet mandata. IDS-U pripadaju tri mjesta, dva Nezavisnoj platformi Sjever, koju predvodi međimurski župan Matija Posavec, te koaliciji Fokusu/ Republika jedan.

U Sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, osam biraju pripadnici nacionalni­h manjina u 12. jedinici, a tri birači bez prebivališ­ta u Hrvatskoj u 11. jedinici, koju praktično čini cijeli svijet. Za većinu je potrebno skupiti 76 ruku.

Ove izbore okarakteri­zirala je zadovoljav­ajuća izlaznost, već u 16.30 na birališta je izišlo više birača nego 2020. godine ukupno. Nakon što su u 19 sati zatvorena birališta, pokazalo se kako je na glasanje izišlo 60 posto birača. Tijekom dana iz Državnog izbornog povjerenst­va su izvijestil­i kako su zaprimili upite više građana koji nisu bili upisani u izvatke iz popisa birača, a imaju važeću osobnu iskaznicu, navodeći da se "navodno radi o većem broju birača koji nakon poziva MUP-A nisu podignuli nove osobne iskaznice".

Biračima bez važeće osobne iskaznice i onima koji nisu podignuli nove iskaznice na izbornu srijedu u cijeloj Hrvatskoj izdano je 4700 tzv. plavih potvrda na temelju kojih mogu glasovati, doznaje se u Državnom izbornom povjerenst­vu. Iz MUP-A su odgovorili kako "nijednom građaninu koji je na biralištu želio iskoristit­i svoje biračko pravo nije to pravo uskraćeno iz razloga što nije posjedovao valjanu osobnu iskaznicu, osim što su se morali obratiti nadležnim uredima radi izdavanja odgovaraju­ćih potvrda o glasovanju". Od zatvaranja Registra birača (6. travnja) ukupno je zaprimljen 28.341 zahtjev za izdavanje osobne iskaznice, od toga 23.691 za punoljetne

Na izbore za Hrvatski sabor izišlo je u Srbiji triput više birača nego na prethodnim izborima

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia