Glas Slavonije

Ni pobjednik, Andrej onovno mandatar?

Iskaznice izdano je u srijedu 4700 tzv. plavih potvrda

- Treća snaga Sjajni dojmovi

hrvatske državljane. Od tog broja 1251 osobna iskaznica je uručena te su iste važeće, ali nisu bile na dan zatvaranja Registra birača, priopćeno je iz MUP-A.

Optimizam

Valja zabilježit­i kako je na izbore za Hrvatski sabor izišlo u Srbiji triput više birača nego na prethodnim izborima, gotovo 1300 na samo dva biračka mjesta (u Subotici i Beogradu), objavio je u srijedu Tomislav Žigmanov, predsjedni­k Demokratsk­og saveza Hrvata u Vojvodini. HDZ je dakle odnio relativnu pobjedu iako je ostvario nešto lošiji rezultat nego na prošlim parlamenta­rnim izborima, tada je ta stranka osvojila rekordnih 68 mandata. No ovaj je rezultat bolji nego na parlamenta­rnim izborima u rujnu 2016., kada su osvojili 61 mandat.

HDZ je osvojio najviše saborskih mjesta u osam domaćih izbornih jedinica, pobijedio je u obje slavonske izborne jedinice, u 4. i 5. je ostvario po sedam mandata, jedan manje nego na prošlim parlamenta­rnim izborima. HDZ je osvojio pobjedu i na izborima u 11. izbornoj jedinici. Zanimljivo je da je Ivan Anušić, nositelj liste u 4. izbornoj jedinici, dobio najviše preferenci­jalnih glasova, gotovo 24 tisuće, najviše je to među svim svojim stranačkim kolegama koji su se našli na izbornim listama. SDP i partneri odnijeli su pobjedu u dvije izborne jedinice, u trećoj i osmoj.

Nedovoljno za zadovoljst­vo, poruka koja je tijekom večeri stigla iz Sdp-ova stožera je da "rezultat nije takav niti da se slavi, a niti da se tuguje". Utješno im je što i dalje ostaju najjača oporba, ali i postavilo se pitanje jesu li ovo posljednji dani Peđe Grbina na poziciji predsjedni­ka SDP-A. Znatno više optimizma stizalo je iz stožera Domovinsko­g pokreta, premda su poručili "kako su HDZ i Andrej Plenković u jednakoj poziciji kao i svi ostali" kada su u pitanju pregovori o formiranju nove vlade. Svojim mandatima zadovoljni su u Mostu, poručuju kako su na ovim izborima pokazali kako ih se "nije uspjelo slomiti".

U novi saziv Sabora “plasiralo” se tako osam stranaka, odnosno koalicija, jedna više nego za prošlih parlamenta­rnih izbora. ■

Zamjenik predsjedni­ka Domovinsko­g pokreta Mario Radić izjavio je u srijedu navečer da su rezultati izbornih anketa dokazali da je DP relevantna, treća politička snaga te da su time zadovoljni, iako su očekivali pokoji mandat više. “Bio bih zadovoljni­ji da je izlaznost bila još i veća kako bi se pokazala puna volja hrvatskog naroda, kojem mogu poručiti da ćemo biti dosljedni i činiti sve što smo govorili, vjerodosto­jni, ali i ponizni i nećemo likovati ni nad čijim uspjehom ili neuspjehom”, poručio je Radić u izjavi za medije. Upitan je li DP spreman za koaliranje, rekao je kako o tome, prema Statutu, odlučuje Predsjedni­štvo stranke i najavio da će se vjerojatno u četvrtak održati njegova sjednica i odrediti pregovarač­ki tim za možebitne pregovore.

Nositeljic­a liste stranke Možemo u drugoj izbornoj jedinici Danijela Dolenec izjavila je nakon objave prvih izlaznih anketa kako se čini da nakon izbora ima potencijal­a za promjenu vlasti te da se “sada može definitivn­o raskrstiti s kletvom” da je Možemo samo zagrebačka stranka. “Prvi dojmovi su sjajni. Izlazne ankete nam daju jedanaest mandata, to znači da ćemo gotovo udvostruči­ti broj, a svi analitičar­i i ankete davali su nam maksimalno deset mandata”, rekla je Dolenec. “Ankete pokazuju da smo osvojili mandat i u trećoj, četvrtoj, sedmoj i osmoj jedinici. Dakle, sada možemo definitivn­o raskrstiti s kletvom koja je ranije postojala da smo samo zagrebačka stranka”, dodala je Dolenec u izbornoj večeri.

reakcije

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia