Glas Slavonije

Oj jedinici mandata

Nici manjina podržati našu vladu

-

Da nije bilo pomoći Podravaca, SDP bi bio i ispod katastrofa­lnog rezultata koji je ostvario 2020. godine.

Jedan mandat za Most s osvojenih 5,85 posto glasova s obrađenih 70 posto biračkih mjesta u 4. izbornoj jedinici sigurno je uspjeh za tu stranku, koja je na prošlim parlamenta­rnim izborima prešla prag, no nije joj bio naklonjen D'hondt, zbog čega je ostala bez mandata. Dva osvojena mandata Domovinsko­g pokreta lošiji je rezultat nego prije četiri godine, kada su imali tri mandata.

U petoj izbornoj jedinici HDZ predvođen ministrom rada Marinom Piletićem i ovaj je put održao visoku razinu potpore birača koju je stranka imala i na parlamenta­rnim izborima 2020. godine. Od ukupno 14 mandata HDZ-U je pripalo sedam, što je jedan manje nego na prošlim izborima. Jednak broj mandata kao i prije četiri godine u 5. izbornoj jedinici osvojili su SDP i Domovinski pokret. Jedan mandat ovaj put pripao je Mostu, koji je osvojio 8,04 posto glasova s obrađenih gotovo 80 posto biračkih mjesta.

Nitko nije zapostavlj­en

Nositelj liste HDZ-A u 5. izbornoj jedinici Marin Piletić, komentiraj­ući izborne rezultate, koji su u tom trenutku pokazivali da HDZ osvaja 65 mjesta, istaknuo je kako postoji mogućnost i za još koji mandat. Moguću suradnju s Domovinski­m pokretom nije želio komentirat­i. "S obzirom na to da je prebrojeno više od 40 posto glasačkih listića i na trenutnih 65 mandata koje je HDZ s partnerima preliminar­no dobio, postoji mogućnost za još koji mandat više, a onda to mijenja postavke već sljedećeg dana", rekao je Piletić.

Potvrdio je da će HDZ u eventualno­j budućoj vladi nastaviti suradnju s dosadašnji­m partnerima, posebice nacionalni­m manjinama. "Sasvim sigurno očekujem da će sve nacionalne manjine podržati buduću vladu, koju će voditi Andrej Plenković i HDZ. Većina je članova DP-A bila u HDZ-U, kao i predsjedni­k te stranke Ivan Penava, koji je dobio mandat gradonačel­nika Vukovara kao član HDZ-A. Nama je u interesu da nastavimo s regionalni­m razvojem svih dijelova Hrvatske. Nitko u ovih osam godina nije zapostavlj­en, od Istre, sjevera, juga pa ni u Slavoniji. Svi oni koji žele pridonijet­i takvoj politici, vjerujem da će naći prostora da podrže treću vladu Andreja Plenkovića i HDZ-A", poručio je Piletić. U 4. izbornoj jedinici ove je srijede na izbore izišlo 59,04 posto birača, a izlaznost u 5. izbornoj jedinici iznosila je 53,71 posto. Valja napomenuti da su ti podatci rađeni prema neslužbeni­m rezultatim­a ostvarenim s 80 posto obrađenih izbornih mjesta. Zanimljivo je da je Ivan Anušić kao nositelj Hdz-ove liste u 4. izbornoj jedinici i ovaj put osovojio više od 44 posto ukupno osvojenog broja glasova liste HDZ-A i njegovih partnera. S druge strane, nositelj Sdp-ove liste Mišel Jakšić osvojio je četvrtinu glasova cijele liste, a u samoj Koprivnici lista SDP-A osvojila je 50 posto ukupnog broja glasova, što pokazuje koliki je to doprinos rezultatu SDP-A i partnera u 4. izbornoj jedinici. ■

“Procjene su se pokazale točnima, ali nitko nije računao na visoku izlaznost, veću od 60 posto”

Projekt Zorana Milanovića je neuspjeh. Hrvatska ni nakon devet godina neće dobiti lijevo-liberalnu vladu. Jedan scenarij je koalicija HDZ-A, Domovinsko­g pokreta i nekoliko manjinaca. Jedna je opcija vlada nacionalno­g jedinstva, a zadnja je izlazak na nove izbore. Rekao je to u srijedu navečer u prvoj izbornoj analizi politički analitičar Berto Šalaj, nakon obrađenih 30-ak posto glasova. "Ako stvari ostanu više-manje ovakve, moguće je da HDZ-U uopće neće trebati Domovinski pokret i to bi bio idealan scenarij za HDZ, jer bi s dijasporom mogao doći do 78 mandata", rekao je za portal Index Višeslav Raos. Komentiraj­ući različite izjave iz Domovinsko­g pokreta, gdje su se spominjali i novi izbori te teški uvjeti za pregovore, politolog Tihomir Cipek rekao je za Novu TV kako ne isključuje da se ta stranka raskoli ili da netko iz nje iziđe nakon izbora. "Mario Radić iz DP-A spada u realiste i jasno mu je da mora pregovarat­i, a ovi koji ne žele pregovarat­i su idealisti. Ne zna se tko će tu što dobiti. Sigurno i druga strana radi na pregovorim­a, uz potporu predsjedni­ka Milanovića", kaže Cipek. Politički analitičar Ivan Rimac se za televiziju N1 osvrnuo na to može li Domovinski pokret u eventualno­j koaliciji skrenuti HDZ udesno. "DP je izgrađen na porukama i idejama koje su striktno političke i ideološke. Mi nemamo nekakav njihov program za promjenu društva. U srazu s HDZ-OM kao koalicijsk­im partnerom netko mora odustati od svojih ideoloških poruka", rekao je Rimac. “Procjene su se pokazale točnima, ali nitko nije računao na visoku izlaznost, veću od 60 posto. U realnosti to znači blizu 70 posto, s obzirom na napuhane biračke popise. To je jako velika izlaznost i ona je malo poremetila procjene. Ojačala je manje stranke u odnosu prema HDZ-U i SDP-U”, rekao je politolog Žarko Puhovski za televiziju N1 komentiraj­ući prve izlazne ankete nakon zatvaranja birališta. “Nezadovolj­stvo je uspjelo mobilizira­ti glasače više nego oporba. Mobilizaci­ja je nehadezeov­ska, ali mi se u ovom trenutku ne čini dovoljno velika da bi baš porazila HDZ. Ipak, mijenja neke procjene koje smo imali do prije nekoliko dana”, rekao je Puhovski za N1. Na pitanje može li zamisliti koaliciju HDZ-A i Domovinsko­g pokreta (DP) te Andreja Plenkovića i Ivana Penavu zajedno za stolom, a zatim i njih dvojicu kao predsjedni­ka i potpredsje­dnika vlade, bivša premijerka Jadranka Kosor je za televiziju N1 odgovorila potvrdno. “Dapače, mogu zamisliti i 3P koaliciju – Plenkovića, Penavu i Pupovca. S obzirom na komentare koji dolaze iz DP-A, sve je to moguće zamisliti. Što se tiče Plenkovića, on će sada učiniti sve jer bi postao prvi premijer koji je to postao tri puta. Učinit će sve da to postane jer bi to dobro izgledalo i u njegovu CV-U. Mislim da je spreman na ustupke i da Penava ustukne pod pritiskom nekih članova. Mislim da će DP ići s velikim zahtjevima i tražit će velik broj ministarst­ava, ali to samo u pregovorim­a, ne mora biti i konačno”, kazala je Kosor. I.B. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia