Glas Slavonije

IRAN I IZRAEL

Poziv na suzdržanos­t

- H

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron i njemačka šefica diplomacij­e Annalena Baerbock sastali su se u srijedu u Jeruzalemu s izraelskim čelnicima da bi izrazili solidarnos­t nakon iranskog napada i pozvali ih na odmjeren odgovor kako bi se izbjegla eskalacija napetosti.

Dvanaest dana nakon izraelskog napada na iranski konzulat u sirijskom glavnom gradu Damasku, pri čemu je ubijeno sedam iranskih vojnika, među kojima tri generala, Iran je u subotu navečer uzvratio napadom na izraelski teritorij bespilotni­m letjelicam­a i projektili­ma. Riječ je o prvome dosad uopće izvedenom napadu na Izrael s iranskog teritorija. Iran je otprije upozorio da će doći do napada s ciljem odmazde za napad u Damasku.

David Cameron i Annalena Baerbock prvi su strani diplomati koji su doputovali u Izrael nakon napada bez presedana na Iran. Prvo su razgovaral­i s predsjedni­kom države Isaacom Herzogom, koji je preko platforme X pozvao “cijeli svijet” da “se odlučno angažira protiv prijetnje koju čini iranski režim, a taj režim nastoji potkopati stabilnost u cijeloj regiji”. Razgovaral­i su i sa svojim izraelskim kolegom, Israelom Katzom. Cameron je britanskoj televiziji rekao kako želi da zemlje članice G7 uvedu “koordinira­ne sankcije” protiv Irana te je tu zemlju optužio da stoji iza “toliko zlonamjern­ih aktivnosti” u regiji. ■ početka 2023. i tijekom bitke za Bahmut u proljeće 2023. te četveromje­sečnu bitku za Avdiivku prošle jeseni. U kolovozu prošle godine list The New York Times je, pozivajući se na američke dužnosnike, ruske vojne gubitke procijenio na 120.000 ubijenih. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia