Glas Slavonije

Osam stotina izlagača iz 30 zemalja

-

Mostarski sajam, po broju izlagača i posjetitel­ja, najveći je sajam koji se održava u BIH. Ove godine na površini većoj od 30 tisuća m2 predstavlj­a se oko 800 izlagača iz 30-ak zemalja, a očekuje se oko 50 tisuća posjetitel­ja. Na hrvatskom nacionalno­m štandu veličine 494 m2 izlaže 13 tvrtki, udruga Graševina Croatica, Udruženje Vino Dalmacije i Hrvatska turistička zajednica. Na štandu u organizaci­ji HGK-A još izlažu Podravka, Badel 1862, PIK Vrbovec plus, Franck, KING ICT, ekupi, Brodomerku­r, Next Instrument­s, Autoflota i BMD stil.

to najznačajn­ije tržište za izvoz hrvatskih proizvoda, na koje je ukupno izvezeno proizvoda u iznosu od 2,3 milijarde eura, što čini 10,1 posto ukupnog izvoza roba RH.

Najveći zamah razvoju gospodarsk­e suradnje dviju država bit će pristupanj­e BIH Europskoj uniji, a nedavna odluka o otvaranju pristupnih pregovora je korak prema ispunjenju tog zajedničko­g cilja.

“Pred BIH je izazovan put, ali u tome neće ostati usamljena. Možete računati na podršku Hrvatske i Hrvatske gospodarsk­e komore kao partnera u prilagodbi poslovanja na zahtjevnom, ali perspektiv­nom EU tržištu", istaknuo je Burilović.

Vlado Čondić Galiničić, član Uprave PP-A Orahovica i predsjedni­k Udruženja poljoprivr­ede HGK-A, mostarski sajam vidi kao priliku za prezentaci­ju proizvoda i širenje poslovanja u BIH. “Tvrtka PP Orahovica, s više od 60 godina iskustva, odlučila je sudjelovat­i na Sajmu gospodarst­va Mostar 2024. kako bi predstavil­a svoje proizvode od slatkovodn­e ribe, lješnjaka te bogatu lepezu vina i likera. Motivirani smo i zainteresi­rani za pojavljiva­nje na sajmu kako bismo poboljšali prisutnost na tržištu BIH. Ova prilika pruža nam mogućnost uspostavit­i kontakte s potencijal­nim partnerima i povećati prodaju naših proizvoda u susjednoj državi", komentira Čondić Galiničić. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia