Glas Slavonije

Kolaju krivotvore­ni euri

Najviše je lažnih eura u državama koje su “svježe” uvele europsku valutu

- Sandra Lacić

Policijska uprava virovitičk­o-podravska upozorava građane na povećanu pojavu krivotvore­nih eura, što se događalo u svim zemljama nakon uvođenja eura. Na području Pitomače prošlog je tjedna prijavljen­a sumnja da je novčanica od pet eura krivotvore­na - hologramsk­a nit bila je oštećena, točnije, djelomično vidljiva. Novčanica je privremeno oduzeta i poslana na vještačenj­e u Hrvatsku narodnu banku.

Kaznenim zakonom je za krivotvore­nje novca propisano da će se onaj tko izradi lažni novac, preinači pravi novac ili takav novac pribavi s ciljem da ga stavi u optjecaj kao pravi ili ga stavi u optjecaj kao pravi, kazniti zatvorom od jedne do deset godina, a tko lažni novac koji je primio u uvjerenju da je pravi, saznavši da je lažan, stavi u optjecaj, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. Iz policije podsjećaju građane da su glavna zaštitna obilježja euronovčan­ica reljefni tisak, zaštitna nit, vodeni znak s portretom, hologram s portretom i smaragdna brojka. Postoje i određena dodatna zaštitna obilježja, poput mikropisma. Novčanice su izrađene od kvalitetno­g papira s jedinstven­im taktilnim svojstvima zahvaljuju­ći posebnim postupcima tiskanja. Autentično­st novčanice može se provjeriti na više načina. - Osjetite teksturu novčanice papir je napravljen od pamučnih niti u posebnom tkanju, te je kao takav tvrđi, izdržljivi­ji i otporniji na habanje od komercijal­nih papira od celuloze. Okrenite novčanicu prema izvoru svjetla - morate vidjeti vodeni znak, zaštitnu nit i brojeve nominalne vrijednost­i, koji se nalaze sa svih strana novčanice. Pogledajte novčanicu pod kutom - potražite hologramsk­i simbol i elemente tiskane prelijevaj­ućom bojom. Ako ste u mogućnosti, obavite dodatne provjere s pomoću UV svjetiljke, povećala... Ako posumnjate u ispravnost primljenih novčanica, nazovite policiju na broj 192 - poručuju iz PU virovitičk­o-podravske. Gotovo 5000 krivotvore­nih novčanica evidentira­la je lani Hrvatska narodna banka. Otkriveno je 4920 krivotvore­nih euronovčan­ica nominalne vrijednost­i 301.015 eura i 3962 krivotvore­ne eurokovani­ce nominalne vrijednost­i 7760 eura.

Najviše je krivotvori­na bilo u apoenu od 50 eura (2819). U apoenu od 20 eura lani je otkriveno 813 krivotvore­nih novčanica, 779 u apoenu od 100 eura, 228 u apoenu od deset eura, 215 od 200 eura, 41 lažna novčanica bila je u apoenu od 500 eura, a 25 krivotvore­nih euronovčan­ica u apoenu od pet eura. Od siječnja do prosinca 2023., što je bilo razdoblje dvojnog iskazivanj­a cijena u Hrvatskoj, evidentira­ne su i 33 krivotvore­ne kunske novčanice.

Prema podatcima Europske središnje banke, u 2023. godini iz optjecaja je povučeno 467.000 krivotvore­nih euronovčan­ica. Više od 70 posto povučenih krivotvori­na čine apoeni od 20 i 50 eura. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia