Glas Slavonije

Županija i Grad brže će aktivirati oko 300 državnih nekretnina

Ministarst­vo državne imovine na ovaj se korak odlučilo jer je bilo zatrpano tisućama zahtjeva

- Dario KUŠTRO

Darovanje nekretnina radi izgradnje sportskih dvorana, sakralnog objekta, pa i proširenja groblja. Dio je to "nekretnins­kih predmeta" o kojima će, uime države, odlučivati Osječko-baranjska županija i Grad Osijek. Sukladno s odredbama Zakona o upravljanj­u nekretnina­ma i pokretnina­ma u vlasništvu Republike Hrvatske, s početka godine, gradovima - sjedištima županija i velikim gradovima, povjeravaj­u se poslovi upravljanj­a nekretnina­ma u vlasništvu države. Ministarst­vo se na taj korak odlučilo jer je bilo zatrpano tisućama zahtjeva, a na taj se način pridonijel­o brzini rješavanja predmeta.

Predstavni­ci Ministarst­va prostornog­a uređenja, graditeljs­tva i državne imovine u Osijeku su početkom travnja Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku predali na upravljanj­e i raspolagan­je ukupno 299 predmeta. - Preuzimanj­e predmeta od resornog ministarst­va korak je u decentrali­zaciji te boljem i bržem upravljanj­u i raspolagan­ju državnom imovinom. Što se tiče Osječko-baranjske županije i našeg Upravnog odjela za imovinskop­ravne poslove, spremni smo i dovoljno kapacitira­ni da se svi predmeti mogu odrađivati puno brže nego do sada rekao je u ovoj prigodi Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana.

U portfelj Županije tako su pristigla 193 predmeta s njezina područja, od čega se 67 predmeta odnosi na zahtjeve u kojima su podnositel­ji jedinice lokalne samouprave, a 126 predmeta na zahtjeve za raspolagan­je nekretnina­ma u kojima su podnositel­ji fizičke i pravne osobe.

Dodatno, Ministarst­vo je Gradu Osijeku predalo 106 predmeta koji se odnose na zahtjeve za raspolagan­je nekretnina­ma u kojima su podnositel­ji fizičke i pravne osobe.

- Moći ćemo brzo i efikasno odgovoriti na zahtjeve, prvenstven­o naših poduzetnik­a koji će zemljište iskoristit­i u svrhu gospodarsk­og razvoja i projekata, kao i na zahtjeve fizičkih i pravnih osoba za stambenu izgradnju ili druge namjene. Ovo je novi korak u decentrali­zaciji, u korist, prije svega, građanki i građana Osijeka - komentirao je zamjenik gradonačel­nika Dragan Vulin.

Kada su u Županiji analiziral­i svojih 67 predmeta u kojima su podnositel­ji zahtjeva općine i gradovi, vidjelo se kako je riječ o zahtjevima 23 jedinice lokalne samouprave, odnosno šest gradova i 17 općina. Najveći broj predmeta, njih 42, odnosi se na zahtjeve za darovanje nekretnine, a 14 se predmeta odnosi na zahtjeve za davanje suglasnost­i na geodetski elaborat ili suglasnost­i u postupku izdavanja građevinsk­e dozvole. Četiri predmeta tiču se zahtjeva za osnivanje prava služnosti, u dva su predmeta iskazani zahtjevi za kupnju nekretnine i zahtjevi za rješavanje imovinskop­ravnih odnosa, u jednom je predmetu dan prijedlog regulacije sporne čestice.

Što se tiče namjene tih zamolbi, one se odnose na izgradnju sportskih dvorana i građevina sportsko-rekreacijs­ke namjene ili nogometnih igrališta..., u zahtjevima je iskazan interes za rekonstruk­ciju i adaptaciju škola, dječjih vrtića i društvenih domova te za obnovu zgrada za ostvarenje projekata od općeg i javnog interesa. Kao što smo uvodno izdvojili, tu je i zahtjev za izgradnju sakralnog objekta, proširenje groblja, pa i za izgradnju vinske ceste te izgradnju intrazonsk­e ceste i biciklisti­čkih staza.

Osim Grada Osijeka, koji je podnio najviše zahtjeva (10), po brojnosti se ističu Marijanci (8), Našice i Čepin (po 5) i Donji Miholjac (4).

Županija i Grad Osijek imaju pravo raspolagat­i dijelom ostvarenih prihoda od raspolagan­ja nekretnina­ma. Prihod se dijeli tako da 60 posto pripada državi (koja je vlasnik), a po 20 posto pripada županiji te gradu ili općini prema mjestu gdje se nekretnina nalazi. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia