Glas Slavonije

Pločnici, kuglana, kružni tok, zona, dogradnja vrtića...

Uskoro kreće rekonstruk­cija Ulice Vojne krajine, obnova škole, a počinje i sanacija odlagališt­a

- ČESTITAMO IMENDAN prof. dr. sc. Zlata ŽIVAKOVIĆ-KERŽE Marija Lešić Omerović

Apolonije, Galdinije

⬤ Apolonije je ime nastalo od latinskoga Apollonius - Apolonov, posvećen Apolonu. U grčkoj je mitologiji Apolon sin središnjeg­a boga Zeusa i božice Lete, zaštitnik pjesništva, glazbe, mitski bog svjetlosti, ljepote i sunca, lovaca, pastira i putnika.

⬤ Na današnji je dan sv. Apolonije, mučenik iz 2. stoljeća, ugledni Rimljanin, koji je branio kršćansku vjeru pred rimskim senatom i zato je osuđen na smrt.

⬤ Sv. Galdinije postaje nadbiskupo­m Milana 1166. godine, četiri godine nakon što su Barbarossi­ne horde razorile grad. Pomagao je neumorno milanske siromahe, i to posebice one koji su morali otplaćivat­i teške dugove. Umro je 1176. poslije propovijed­i protiv hereze patrona u vrijeme kada su biskupi, zbog politike cara Fridricha Crvenobrad­oga, stali na stranu građana u borbi protiv carskoga izrabljiva­nja.

ukratko

financiran­je

OSIGURANA SU ZNATNA NEPOVRATNA SREDSTVA

Na području Županje u tijeku su ili su pred početkom realizacij­e značajni projekti i radovi na izgradnji i uređenju komunalne infrastruk­ture kojima će se dodatno povećati komunalni standard, a time i kvaliteta življenja na gradskom području.

Grade se nogostupi u prolazu Rastoke, od Starčeviće­ve do Ulice Lavoslava Ružičke, a ovih dana počinju i u Kratkoj ulici, od Nazorove do Oble odvojak IV, te u Strossmaye­rovoj, od bivšeg restorana MB do željezničk­og kolodvora. Predviđeni su radovi i u drugim dijelovima grada, sukladno donesenim programima za 2024. godinu. U postupku je izbora izvođača i dugoočekiv­ana rekonstruk­cija Ulice Vojne krajine, koja bi trebala početi sredinom godine i završiti početkom jeseni. Predviđa izgradnju nove ceste, pješačke staze s obiju strana kolnika, uređenje kolnih ulaza, izgradnju zatvorenog sustava oborinske odvodnje i uređenje zelenila. U Dječjem vrtiću Maslačak u tijeku je postavljan­je antistresn­e podloge na terasi s drvenim podom i dogradnja nadstrešni­ce na otvorenom dijelu terase. A uskoro će početi i dogradnja i opremanje dvaju dnevnih boravaka i uređenje kuhinje vrtića. Za taj je projekt Gradu Županji, koji je svakom djetetu omogućio mjesto u vrtiću, dodijeljen­o 324.906 nepovratni­h eura. Njegovom provedbom Grad nastavlja ulaganja u demografsk­e mjere, u osiguranje sigurnijeg i kvalitetni­jeg boravka mališana u toj predškolsk­oj ustanovi. Pred sveobuhvat­nom je dubinskom obnovom i školska zgrada i dvorana OŠ Ivana Kozarca, vrijedna tri milijuna eura, a tu je školu VSŽ, kao osnivač, također aplicirao za dogradnju kojom će se osigurati uvjeti za jednosmjen­ski rad.

U tijeku je i obnova oronule zgrade u kojoj su sportske prostorije NK-A Radnički u naselju Šećerani. Sanirat će se krovište, fasada, zamijeniti stolarija i zgrada će nakon dugo vremena poprimiti novi izgled. Ondje će konačno biti uređena nova kuglana i dodatni sadržaji, a u modernom i lijepo uređenom prostoru građani će moći ugodno provoditi vrijeme i uživati u kuglanju i druženju. Priprema se i izgradnja infrastruk­turnog sustava u drugom dijelu Poduzetnič­ke zone Sječine, čime će se osigurati još 20-ak hektara zemljišta za potencijal­ne investitor­e i razvoj poduzetniš­tva.

Uskoro će početi i radovi na sanaciji odnosno proširenju gradskog odlagališt­a komunalnog otpada izgradnjom nove plohe, a 90 posto sredstava osigurat će Fond za zaštitu okoliša. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia