Glas Slavonije

Uzgojite vlastite maline

Pri kupnji sadnica imajte na umu da će neke biljke dati plod tek nakon nekoliko godina

- Jasminka Knežević

Prilikom sadnje valja paziti na individual­ne zahtjeve svake vrste bobičastog voća, odnosno je li mu potrebno sunčano ili polusjenov­ito mjesto, kakvo tlo je pogodno za koju vrstu. Većina bobičastog voća zahtijeva redovito zalijevanj­e, te moramo paziti da tlo nije presuho.

Kupina, ribiz

Kupina je grm koji može narasti i do 2 m visine. Neke sorte na granama imaju jake bodlje, ali postoje i sorte bez bodlji. Cvate od početka ljeta pa sve do kasne jeseni, zbog toga je moguće uz zrele plodove naići i na nezrele, kao i na cvjetove. Ovisno o vrsti, kupine se razlikuju po boji, mirisu, okusu. U prirodi je najčešće nalazimo po šikarama, među drugim grmljem, po živicama, uz rubove šuma, na sunčanim obroncima i drugim mjestima. Za ljekovite pripravke koriste se mladi, ali razvijeni listovi, a najbolje vrijeme za njihovo prikupljan­je je kasno proljeće. Ako želite pripraviti sok od kupina, berite samo one zrele, jer sok od nezrelih plodova je bezvrijeda­n. Od kupina možemo također napraviti kupinovo vino, marmeladu, sirup i drugo.

Malina je grm koji u tlu pruža razgrananu podzemnu stabljiku iz koje izbija veći broj bodljikavi­h nadzemnih stabljika. Cvate od svibnja do lipnja, a nakon oplodnje iz bijelih ili ružičastih cvjetova razvija svjetlocrv­eni zbirni plod. Beru se zreli plodovi, koji lako opadaju. Najvažnije ljekovite tvari maline su, kao i kupine, tanini. Listovi maline sadržavaju i vitamin C, flavone, sluzi i manje količine šećera. Plodovi sadržavaju mirisne tvari, osvježavaj­uće voćne kiseline, vitamine B-kompleksa, karoten i minerale poput kalija, fosfora, željeza, kalcija i magnezija. I maline je najbolje upotrijebi­ti u svježem stanju, a možemo ih i preraditi u razne proizvode ili ih upotrijebi­ti u raznim kolačima i sladoledim­a. Mogu se i duboko zamrznuti bez opasnosti za okus.

Ribiz je grm koji može narasti između 1 i 2 metra. Žućkasto-zeleni cvjetovi imaju smeđe-crveni rub i iz njih će se razviti sočni plodovi, a bobice koje su u punoj zrelosti potpuno su crne. Teška i zbijena tla nisu pogodna za uzgoj ribiza. Najbolje vrijeme sadnje ribiza je proljeće, nakon obrade tla.

Borovnica, ogrozd

Ogrozd voli sunčan ili polusjenov­it položaj, zaštićen od vjetra i mraza, te bogato tlo. Razmnožava se izbojcima u proljeće ili jesen i poludrvena­stom reznicom krajem ljeta. Cvate bijelim cvijetom početkom ili sredinom travnja. Plod je velika sočna boba bijelo-žute, žuto-zelene, tamnocrven­e ili ljubičaste boje, koja se javlja od kraja lipnja do kraja srpnja, ovisno o vrsti. Treba ga orezati u proljeće i jesen, a u vrijeme mirovanja počupati divlje izbojke. Može se uzgajati u velikoj posudi, ali ne u zatvorenom. Plodovi su bogati vitaminom C, kalijem, dijetetski­m vlaknima, betakarote­nom, a nešto manje ima kalcija i željeza. Najbolje je upotirjebi­ti svježe plodove, a može se preraditi u marmelade.

Borovnica je listopadni grm visine do 50 cm koji raste na kiselim tlima naših brdskih listopadni­h i mješovitih šuma. Cvate od travnja do lipnja, a plodovi uglavnom dozrijevaj­u u kolovozu. Ako želimo uzgajati borovnice u vrtu, posadit ćemo američku borovnicu, kojoj je potrebno osigurati kiselo tlo, s dovoljno sunca i vlage te zaštite od vjetra. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia