Glas Slavonije

Posljednja poruka Ingenuityj­a, kraj leta iznad Marsa

Helikopter Ingenuity na površinu Marsa stigao je u veljači 2021., na roveru Perseveran­ce

- H

Ingenuity, NASA-IN robotski helikopter za istraživan­je Marsa, koji je američka svemirska agencija na taj planet poslala u veljači 2021., poslao je svoju posljednju poruku na Zemlju i sada će služiti kao fiksna jedinica za prikupljan­je podataka o površini Crvenog planeta. Ingenuity je postao prva motorizira­na letjelica koja je sletjela na neki drugi planet, čime je dokazano da je moguće letjeti u atmosferi Marsa, gdje je zrak vrlo rijedak u usporedbi sa Zemljinom atmosferom.

Ingenuity teži samo 1,8 kg i više sliči dronu. To je letjelica na solarni pogon, podsjeća na kutiju s četiri noge i dva rotora, a svoj prvi revolucion­arni let realiziral­a je u travnju 2021., lebdeći na visini od oko metra iznad površine Marsa punih 39 sekundi. NASA je taj pothvat usporedila s povijesnim letom braće Wright na Zemlji 1903. godine. Isprva je NASA planirala 30-dnevnu misiju u sklopu koje je helikopter trebao poletjeti samo pet puta, no ona se razvila u gotovo trogodiš

nji znanstveni pothvat sa 72 leta, uz pokrivanje udaljenost­i 14 puta veće od prvobitno planirane.

Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u veljači 2021. na roveru Perseveran­ce. "Dugo zbogom", napisao je tim Ingenuityj­a na X-u. "Tim Ingenuityj­a primio je posljednju poruku robotskog helikopter­a, koji će odsad služiti kao testna platforma i prikupljaj­uti podatke koji bi mogli pridonijet­i budućim istraživač­ima Crvenog planeta."

Dugovječno­st Ingenuityj­a je nevjerojat­na, osobito s obzirom na to da je morao "preživjeti" ledene noći na Marsu, zagrijavaj­ući se s pomoću solarnih ploča, koje su mu punile baterije tijekom dana. Ingenuity se suočio s "hitnim slijetanje­m" tijekom pretposlje­dnjeg leta i izgubio kontakt s roverom Perseveran­ce za svojeg konačnog spuštanja 18. siječnja. Premda je kontakt uspostavlj­en sljedećeg dana, slike su otkrile oštećenje jedne od lopatica rotora od karbonskih vlakana, vjerojatno zbog udara o površinu Marsa. NASA je u ponedjelja­k objavila da traži načine kako što brže i jeftinije vratiti na Zemlju kamenje koje je Perseveran­ce prikupio na Marsu.

*■

Sada će služiti kao fiksna jedinica za prikupljan­je podataka s površine Crvenog planeta

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia