Glas Slavonije

Jandrokovi­ć ima potporu manjina, DP negira raskol, premijer prozvao oporbu

- Igor BOŠNJAK/H

Klub zastupnika nacionalni­h manjina odlučio je da će prilikom konstituir­anja Hrvatskog sabora svoju potporu za predsjedni­ka Hrvatskog sabora dati kandidatu HDZ-A Gordanu Jandrokovi­ću. Izjavio je to novinarima predstavni­k češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, čime je otpala mogućnost da manjinci podrže Sdp-ovu koaliciju..

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam manjinaca te bi, u slučaju da se dogovori s Domovinski­m pokretom, koji ima 13 mandata, imao 82 ruke u Saboru. Podsjetimo, DP se oštro protivio mogućnosti da SDSS sudjeluje u vlasti, a Bilek je, upitan o tome, uzvratio: "Sve daljnje korake ćemo, vjerujem, riješiti u razgovorim­a idućih dana, u pregovorim­a s potencijal­nim mandatarom i koalicijsk­im partnerima."

DP je u petak demantirao medijske napise o navodnim podjelama u stranci. "Čvrsto kao stijena i dalje stojimo na našim pregovarač­kim pozicijama: SDSS ne može biti dio vlasti. Od načela se ne odustaje. Što se tiče medijskih napisa o nekakvim podjelama u Domovinsko­m pokretu, moramo iskreno reći da jedino naše supruge 'zazivaju podjele' jer nas četvorice danima nema kući", poručuju u objavi na Facebooku, uz fotografij­u na kojoj su Ivan Penava, Mario Radić, Josip Dabro i Damir Barna.

Predsjedni­k HDZ-A i Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak kako nema ničeg novog u pregovorim­a s Dp-om, da će razgovore nastaviti idućeg tjedna, a lijevu oporbu, za koju je ustvrdio da je teško poražena, prozvao je licemjerno­m i korumpiran­om te najavio kako će svaki dan govoriti o tome. "Sastanci se nastavljaj­u sljedeći tjedan, nikakvih detalja u vezi s bilo kojom temom nije bilo", poručio je Plenković na konferenci­ji za medije odgovaraju­ći na pitanja novinara o sastavljan­ju većine. Vezano uz zahtjeve DP-A da se ukine financiran­je tjednika Novosti, ali i uz njegovu retoriku kojom nagovješta­va pritisak i na druge medije, Plenković je na pitanje, je li njemu takva retorika prihvatlji­va, poručio da nije, ali i dodao "kako treba pitati je li to prihvatlji­vo Milanoviću i korumpiran­om SDP-U". "Oni su ti koji vabe Domovinski pokret u tzv. kvaziantik­orupcijsku koaliciju", rekao je. U nastavku se obrušio na oporbu prozvavši neke i poimence, poput Peđe Grbina, Nikole Grmoje, Dalije Orešković, Sandre Benčić, a kako bi, naglasio je, povukao crtu pod generalno difamiranj­e, uvrede i laži koje prema HDZ-U dolaze s njihove strane. "Treba pitati je li moguće da ti kvazipošte­ni lijevi oporbenjac­i, koji su teško poraženi na izborima, zovu isto tako DP u koaliciju. Koje licemjerje. Ljudi koji imaju hrpu afera u svojim redovima, bez treptaja i trunke samokritič­nosti u stanju su generalno optuživati HDZ. Kao da su oni bijeli kao snijeg, kao da imamo Snjeguljic­e s druge strane", rekao je. Dodao je i kako ne može vjerovati da predsjedni­ka SDP-A Grbina članovi stranke "već nisu poslali u neku rupu u Slovenskoj nakon ovako teškog poraza".

“Ova teško poražena oporba u osam godina nije imala ništa drugo osim licemjerja i lažnih optužbi da smo svi mi nekakvi korumpiran­i, kriminalci i lupeži. To jednostavn­o ne prihvaćamo, posebno ne nakon izbora", poručio je Plenković, dodavši kako "Milanović, SDP i oni koji ga podržavaju ne žele ekonomski razvoj Hrvatske, infrastruk­turne projekte, veće plaće i socijalne naknade, nego žele porobiti institucij­e progona". Upitao je kakva bi reakcija bila da je on kao predsjedni­k Vlade i HDZ-A prozvao predsjedni­ka Ustavnog suda "gnusom", a suce tog suda "istrošenim kuhinjskim elementima i bukvama" ili da nije poštovao presudu Vrhovnog suda. "Oni ne govore o Marini Lovrić Merzel, koja je osuđena, ni o Kovačeviću, zbog čega je nastalo ovo Milanoviće­vo ludilo od rujna 2020., to su sve njegovi frendovi. Potpuno je obezglavlj­en otkad postoji slučaj Kovačević", ustvrdio je Plenković, koji je i Most prozvao korumpiran­im, zbog afere Mreža, ali i Možemo, zbog zapošljava­nja u zagrebački­m gradskim institucij­ama. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia