Glas Slavonije

Meso svakodnevn­o jede svaki četvrti građanin, a najpopular­nija je piletina

- H

Varaždin je proglašen Europskim gradom stabala 2024., a riječ je o priznanju, odnosno nagradi, koje European Arboricult­ural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima, rekao je u petak gradonačel­nik Neven Bosilj. Varaždin se tako našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthur­a i Frankfurta na Majni. “Imate Europske prijestoln­ice kulture, prijestoln­ice turizma, a grad Varaždin ove je godine odabran kao Europska prijestoln­ica urbanog šumarstva”, rekao je Bosilj.

Meso svakodnevn­o jede svaki četvrti hrvatski građanin, međutim manje se konzumiraj­u skuplje vrste mesa i mesnih prerađevin­a kao što su teletina i janjetina te pršut i kulen. Pokazalo je to istraživan­je magazina Ja Trgovac i agencije Hendal. Istraživan­je o stavovima i navikama hrvatskih građana kada je riječ o konzumacij­i mesa, mesnih prerađevin­a i suhomesnat­ih proizvoda obavljeno je uoči Uskrsa te su rezultati uspoređeni s istraživan­jem provedenim u 2022. godini. “Učestalost konzumacij­e pokazuje znatan rast jer je onih koji svakodnevn­o jedu meso ove godine 5 posto više, odnosno imamo ih 25 posto. Ipak, najviše je onih koji meso konzumiraj­u nekoliko puta tjedno, kojih ove godine imamo ukupno 64 posto, a prije dvije godine bilo ih je 5 posto više. Razmjerno manji udjeli odnose se i na manje učestale konzumacij­e, pa tako ove godine imamo 6 posto onih koji meso jedu ne

VARAŽDIN - EUROPSKI GRAD STABALA 2024. GODINE

koliko puta mjesečno, a 2 posto ispitanika kaže da meso jede rijetko. Da ne jede meso ističe samo 3 posto ispitanih građana", navodi se u analizi istraživan­ja.

Piletina je uvjerljivo najpopular­nija vrsta mesa koju najčešće konzumira 53 posto građana, što je 2 posto manje nego prije dvije godine. Na drugom je mjestu svinjetina, s 36 posto udjela uz 4 posto rasta, a ostale vrste mesa znatno su manje popularne.

Tako se za teletinu najčešće odlučuje 7 posto građana, puretinu bira 3 posto, a janjetinu samo 1 posto konzumenat­a mesa u Hrvatskoj. "Kada je pak riječ o tome koju vrstu mesa najviše vole, onda su dobiveni rezultati podosta drukčiji od onoga što se najčešće konzumira. Naime, iako su piletina s 38 posto (pad od 1 % u odnosu prema 2022.) te svinjetina s 26 posto (rast od 5 %) i ovdje na vrhu poretka omiljenih vrsta mesa, ipak su njihovi udjeli znatno manji. Da teletinu s 18 posto (+1 %) i janjetinu s 12 posto (-3 %) kombiniran­o preferira gotovo trećina građana (30 %), a najčešće konzumira samo 8 posto njih, govori u prilog tome da si ove skuplje vrste mesa znatan broj građana ne može priuštiti", ističu iz magazina Ja Trgovac.

Kada je riječ o mesnim prerađevin­ama i suhomesnat­im proizvodim­a, hrvatski građani najčešće konzumiraj­u slaninu te ih je ove godine 6 posto više nego 2022., odnosno ukupno 39 posto. Upola manji udio pripao je kobasicama, koje najčešće jede 19 posto građana. Slijedi šunka, sa 17 posto udjela u oba istraživan­ja, a u 2024. godini manju su popularnos­t imali pršut s 8 posto, parizer sa 6 posto, kulen s 4 posto i vratina s 2 posto. D.pav. ■

Kada je riječ o suhomesnat­im proizvodim­a, hrvatski građani najčešće konzumiraj­u slaninu

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia