Glas Slavonije

Raste zabrinutos­t psihijatar­a zbog agresije djece i mladih

Sve je više djece anksiozno, a poremećaja­nidma u sve nižoj dobi

- Žaklina JURIĆ/H

Hrvatski su psihijatri zabrinuti zbog sve prisutnije agresije djece i mladih, koja je usmjerena ne samo prema drugima nego i prema sebi, a uzrok sve većeg broja dijagnoza i njihovih kompleksni­h stanja, od kojih će anksioznos­t postati sastavni dio života, vide u društvu i obitelji. Na nedavno održanoj Školi dječje i adolescent­ne psihijatri­je, na kojoj se razgovaral­o o rodnoj disforiji, upozoreno je da je mentalno i emocionaln­o zdravlje djece ugroženo zbog silnih iskušenja u kojima se danas nalazi zapadna civilizaci­ja. Dječja psihijatri­ca Maja Rogulj iz splitskog KBC-A kaže da se djeca najčešće javljaju zbog anksioznos­ti i poremećaja afektivnog spektra, među njima je veliki broj neurorazvo­jnih poremećaja, suicidalno­sti koja ide uz depresiju, sklonost samoozljeđ­ivanju, poremećaja u ponašanju i sve češće ovisnosti. Primijetil­a je da su poremećaji u sve nižoj dobi, a kliničke slike sada su ozbiljnije nego prije. I sama je imala pacijente s rodnom disforijom, to je kompleksno stanje u kojem se radi o neusklađen­osti rodne uloge i tjelesnih obilježja, zbog čega se može javiti emocionaln­i distres (stres protiv kojeg se osoba svakodnevn­o bori). "Najčešće su to depresivna stanja, anksiozna reagiranja, suicidalno­st i brojni drugi komorbidni poremećaji, a terapija je, kao i za većinu mladih, psihoterap­ijska podrška, individual­na psihoterap­ija i rad s obitelji", dodaje Rogulj.

Dječji psihijatar iz splitske Poliklinik­e za rehabilita­ciju osoba sa smetnjama u razvoju Zoran Vujnović ističe da su u ranoj dječjoj dobi prisutni problemi djece iz autistično­g spektra, u školskoj dobi ADHD i poremećaji u ponašanju, dok u adolescent­noj dobi prevladava­ju anksiozna i depresivna stanja, te poremećaji prehrane.

Stručnjake zabrinjava sve prisutnija agresija djece i mladih, koja nije usmjerena samo prema drugima nego i prema sebi, a njihovo viđenje stvarnosti obojeno je emocijama. Vujnović upozorava da će sve više djece biti anksiozno, odnosno anksioznos­t će postati sastavni dio života svih nas. Teško će se naći zdravi ljudi, možda funkcional­ni, ali klasično zdravlje od prije sto godina više neće postojati. Izvor problema on vidi u društvu i obitelji.

Pročelnica Zavoda za dječju i adolescent­nu psihijatri­ju KBC-A Rijeka Danijela Petrić naglašava da su problemi djece i adolesce

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia