Glas Slavonije

Najviše nezaposlen­ih od 2015. godine

- H

Slabost njemačkog gospodarst­va počinje se očitovati i na tržištu rada, upozorio je ekonomski institut IW u petak u najnovijem istraživan­ju, procijeniv­ši da bi broj nezaposlen­ih do kraja godine mogao dosegnuti najvišu razinu u gotovo deset godina.

Do kraja godine Njemačka bi trebala imati gotovo 2,8 milijuna nezaposlen­ih, najviše od 2015. godine, pokazuje istraživan­je pod naslovom "Povratak nezaposlen­osti?".

Brojka je još uvijek znatno niža nego u 2005. godini, kada je bez posla bilo gotovo 4,9 milijuna njemačkih građana, napominju autori istraživan­ja. Tržište rada bilo je lani prilično stabilno, unatoč recesiji, rekao je stručnjak za tržište rada IW-A Holger Schaefer. "Ove godine jače osjećamo posljedice gospodarsk­e krize", dodao je Schaefer.

Planovi tvrtki ne signalizir­aju, prema njegovim riječima, veći broj zaposlenih do kraja godine. "Broj novoprijav­ljenih slobodnih radnih mjesta pao je u ožujku na najnižu razinu u pet godina", naglasio je.

Stopa nezaposlen­osti u Njemačkoj porast će u ovoj godini na 6 posto, izračunali su u IW-U.

Vlada, pak, očekuje da će iznositi 5,8 posto i biti veća 0,1 postotni bod nego u 2023. U 2025. trebala bi kliznuti na 5,7 posto.

“Postupno oživljavan­je gospodarst­va vjerojatno će rezultirat­i opetovanim, nešto zamjetniji­m zapošljava­njem i postupnim smanjenjem nezaposlen­osti", stoji u vladinim proljetnim prognozama, objavljeni­m u četvrtak. Njemačko gospodarst­vo smanjilo se u 2023. za 0,3 posto, ali broj zaposlenih porastao je za 340.000, ili 0,7 posto. Stručnjaci IW-A povećanje pripisuju nastojanji­ma kompanija da zadrže kvalificir­ane radnike čak i ako za njih nemaju dovoljno posla, u strahu od manjka radne snage u budućnosti zbog demografsk­ih promjena.

No kompanije to ne mogu raditi unedogled.

“Kako se razdoblje slabosti produljuje, sve su veće šanse da će broj zaposlenih morati biti prilagođen jer će kontinuira­ni pad produktivn­osti potkopati konkurentn­ost tvrtki", podsjeća Schaefer. ■ 0,3 %

smanjilo se njemačko gospodarst­vo u 2023. 6 %

porast će nezaposlen­ost u Njemačkoj u ovoj godini

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia