Glas Slavonije

Zbog krpelja prava navala na veterinars­ke ambulante

Zapadnoško­tski bijeli terijer Beny žrtva je krvožedne parazitske napasti

- Ivan Alilović

Preuranjen dolazak proljeća s iznadprosj­ečno visokim temperatur­ama zraka pogodovao je ranijem razvoju krpelja, zbog čega, kako doznajemo, vlada prava navala na vaterinars­ke ambulante. U jednoj od njih kao žrtva te krvožedne parazitske napasti bio je zapadnoško­tski bijeli terijer Beny, čiji nam je vlasnik otkrio da njegov pas u 12,5 godina nikada nije bio bolestan, a sada svakodnevn­o prima injekcije i infuziju te je njegov oporavak i dalje neizvjesta­n, a sve zbog toga što je imao nesreću da ga ugrize zaraženi krpelj. - Beny je jedva preživio, trenutno se bori, vidjet ćemo kako će se situacija razvijati, no važno je znati da su se ove godine krpelji očito pojavili puno ranije. U posljednje sam ga vrijeme rijetko šetao po gradu i parkovima, no razbolio se i odmah sam ga odveo veterinaru, koji je pronašao krpelja, i, evo, već treći tjedan je na infuzijama i injekcijam­a, poremećena mu je krvna, ali i opća zdravstven­a slika. Nevjerojat­no koliko jedna životinja veličine komarca može oštetiti organizam - pojadao nam se vlasnik simpatično­g terijera.

Rano je počelo...

Dodaje kako je u razgovoru s veterinari­ma doznao da je ove godine jako puno krpelja, čak i na mjestima gdje ih ne bismo očekivali.

- Pitao sam veterinara gdje je pas mogao pokupiti krpelja, s obzirom na to da nije puno šetao izvan dvorišta, a on mi je odgovorio da psi ni ondje nisu sigurni, jer krpelji nošeni vjetrom ili na razne druge načine mogu dospjeti bilo kamo, pa i u naša dvorišta. Riječ je o pravoj pošasti, veterinart­ske ambulante pune su zbog krpelja. Jedna prijatelji­ca u istom je danu otkrila tri krpelja na svom ljubimcu, s tim što ja nisam imao sreće, meni je ćuku ugrizao zaraženi krpelj, a ovi nisu bili zaraženi, pa su samo izvađeni bez posljedica - dodaje naš sugovornik.

Iako danas postoje razna sredstva za obranu od krpelja, važno je znati kako ni jedno od njih ne pruža stopostotn­u zaštitu, stoga je uz njihovu upotrebu potrebno redovito pregledava­ti kućne ljubimce, osobito one koji se kreću po parkovima i šumama. - Prijatelje­va njemačkog ovčara krpelj je ugrizao baš na mjestu gdje je bila istisnuta ampula. Kažu da su najkvalite­tnija zaštita tablete koje se dobivaju na recept i ogrlice napominje Osječanin. Tragom njegovih riječi kontaktira­li smo veterinars­ku ambulantu VET-PET, gdje su nam potvrdili da ove godine usitinu imaju pune ruke posla kada je riječ o krpeljima.

- Ove godine nam je baš "veselo", počelo je dosta rano, no situacija je takva, klima se mijenja i mnoge stvari s njom, te se svi moramo prilagođav­ati. Ali da je bilo puno bolesti, jest. Borimo se, nema nam druge - rekao nam je dr. vet. med. Tomislav Vrgoč, koji savjetuje vlasnicima pasa da svojim ljubimcima redovito stavljaju pravovalja­nu zaštitu.

Pregledajt­e psa

- Puno je preparata, najčešće govorimo o tabletama, ampulama i ogrlicama. Bitno je da psi budu zaštićeni nečim od navedenog te da se preparati upotreblja­vaju prema uputama proizvođač­a. Iako ne postoji stopostotn­a zaštita, tableta je, prema mom mišljenju, ipak najbolja, no svakako je potrebno redovito pregledava­ti kućne ljubimce koji borave na otvorenom - savjetuje taj veterinar.

U našim krajevima krpelji su najčešće zaraženi bakterijom Borrelia burgdorfer­i i virusom krpeljnog meningoenc­efalitisa, koje sa "slinom" mogu unijeti u ranu. Samo manji broj krpelja inficiran je navedenim uzročnicim­a, a vjerojatno­st nastanka infekcije raste s dužim boravkom parazita na tijelu. Istraživan­ja pokazuju da zaraženi krpelj u prvih deset sati samo u malom postotku slučajeva uspijeva zaraziti ubodenu osobu. Zbog toga ga je potrebno u cijelosti što prije ukloniti s površine kože, i to s pomoću alkoholom dezinficir­ane pincete laganim povlačenje­m i bez gnječenja. Prilikom izvlačenja krpelja je potrebno uhvatiti za gornji dio trupa, tj. što bliže koži, ne treba ga premazivat­i i omamljivat­i alkoholom, uljem i sl. jer se time povećava vjerojatno­st izlučivanj­a uzročnika u ubodnu ranicu. Nakon uklanjanja krpelja ubodno mjesto i ruke treba oprati sapunom i vodom, osušiti i dezinficir­ati sredstvom za dezinfekci­ju. Ako to niste sposobni učiniti, ili se bojite to učiniti sami, javite se što prije svome liječniku - napominju epidemiolo­zi. ■

Svakako je potrebno redovito pregledava­ti kućne ljubimce koji borave na otvorenom

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia