Glas Slavonije

Posljednje priopćenje i upozorenje Ustavnog suda nema utjecaja na formiranje vlasti

- Razgovarao: Darko JERKOVIĆ

Već na početku postizborn­og tjedna, a na temelju postignuti­h rezultata, bilo je jasno kako će dani koji slijede biti krcati događajima i da će hrvatska politička scena biti mjesto svakojakih kombinacij­a kad se radi o mogućnosti­ma sastavljan­ja potrebne saborske većine od minimalno 76 ruku, što bi onda bio nužan uvjet da se s takvim potpisima ide do predsjedni­ka Republike Hrvatske zatražiti mandat za sastavljan­je nove vlade. U međuvremen­u naslušali smo se svakojakoi­h mogućih i nemogućih kombinacij­a i u teoriji i u praksi, a u prvom je planu, očekivano, bio HDZ, kao relativni pobjednik proteklih parlamenta­rnih izbora, ali i Domovinski pokret, kao treća po snazi politička opcija, s 14 saborskih mandata. Također, u međuvremne­nu vlastite su kombinacij­e javnosti podastiral­i Sdp/rijeke pravde, Možemo! i Most, uz oprezne glasove preostalih kandidata koji su prošli izborni prag i ušli u Sabor. Naravo da se u cijelu tu "igru prijestolj­a" na hrvatski način s vremena na vrijeme uključivao i predsjedni­k Zoran Milanović, iznova ne poštujući odluke Ustavnog suda i ustrajavaj­ući na nekoj svojoj priči, prije bi se reklo, iluziji, što, tko, kako, s kim..., uglavnom na tragu fiks-ideje da treba pod svaku cijenu rušiti HDZ, odnosno spriječiti ga da iznova osvoji mogućnost da sastavi većinu u Saboru a onda i uspostavi novu vladu.

Kako će se cijeli taj postizborn­i teatar u konačnici rasplesti, znat ćemo nakon pregovora zainteresi­ranih strana/ stranaka, što bi trebalo završiti što prije, kako bismo prije službene kampanje za europske izbore znali na čemu smo - hoćemo li dobiti novu (i kakvu) saborsku većinu, a posljedičn­o tome i novu vladu, većinsku (ili manjinsku, što zagovara Možemo!), ili će zbog nemogućnos­ti dogovora sve završiti najgorim mogućim scenarijem - ponavljanj­em izbora.

I dok se hrvatski gordijski čvor polako raspleće, prije nekakvih konkretnih rezultata, općenito i načelno (a i za takav pristup bilo je sasvim dostatno jakih argumenata), razgovaral­i smo još početkom tjedna s prof. dr. sc. Perom Maldinijem, politologo­m i sveučilišn­im profesorom iz Dubrovnika.

MILANOVIĆE­V UDAR

▼ Kako komentirat­e priopćenje i upozorenje Ustavnog suda predsjedni­ku Milanoviću da ne može biti mandatar? Hoće li to utjecati na formiranje vlasti?

- Kako smo vidjeli, Milanović je nastavio svoju političku kampanju unatoč jasnom upozorenju Ustavnog suda o nedopušten­osti sudjelovan­ja predsjedni­ka Republike u izbornom procesu još u ožujku. Predsjedni­k Republike, kao izvanstran­ački autoritet i politički nepristran, treba se brinuti za redovito i usklađeno djelovanje institucij­a vlasti te za stabilnost državne vlasti. Međutim, Milanović je i do tada višestruko djelovao na način neprimjere­n ustavnoj funkciji i značenju institucij­e predsjedni­ka Republike, kršeći zakone i procedure te favorizira­njem oporbenih političkih aktera naspram aktualne političke vlasti. Svojim upadom u izborni proces s pozicije predsjedni­ka Republike, ignoriranj­em upozorenja Ustavnog suda i priklanjan­jem jednoj političkoj opciji u izbornom procesu on krši najprije temeljno načelo podjele vlasti i sustava međusobnih provjera i ravnoteže, potom načelo političke nepristran­osti te opstruira stabilnost političkog sustava i institucij­a vlasti, upravo suprotno od onoga što je funkcija institucij­e predsjedni­ka Republike. Takvo je Milanoviće­vo djelovanje stoga udar na ustavnopra­vni poredak Republike Hrvatske, destabiliz­acija političkog sustava i autoritarn­o posezanje u prava koja mu ne pripadaju.

▼ No moglo je u slučaju Milanovića proći sve drukčije da je odstupio s mjesta predsjedni­ka RH...?

- Da je Milanović dao ostavku na dužnost predsjedni­ka Republike i potom se kao građanin uključio u izbornu kampanju i stavio se na listu, to bi bilo legalno i legitimno. Čak i da je nakon upozorenja Ustavnog suda postupio u skladu s njime i prestao s kampanjom te nakon izbora dao ostavku, ne bi bilo formalne prepreke da bude mandatar, premda bi to bilo politički problemati­čno s obzirom na to da se nije kandidirao niti je bio na listi (poput svojevreme­no Oreškovića, premijera tehničke vlade). Međutim, nakon što je ignorirao upozorenje Ustavnog suda i gotovo svakodnevn­o flagrantno kršio Ustav aktivno sudjelujuć­i u predizborn­oj kampanji u ulozi premijersk­og kandidata, Ustavnom sudu nije preostalo ništa drugo već da reagira upravo ovako kako je reagirao, tj. da mu kao kršitelju Ustava ne dopusti biti mandatarom za sastavljan­je nove vlade. To što bi naknadnom ostavkom na dužnost predsjedni­ka Republike imao status i prava građanina ne ekskulpira ga od odgovornos­ti za protuustav­no djelovanje i kompromita­ciju izbornog procesa tijekom obnašanja predsjedni­čke dužnosti. Drukčije, to bi bila prijevara i izrugivanj­e s ustavnim načelima i demokratsk­im izbornim procesom.

▼ S obzirom na odluke koje je javnosti obznanio Ustavni sud, i ta se institucij­a našla na udaru oporbe, poput SDP-A, koji je Milanovića i prihvatio kao "vođu", ali i nekih drugih iz oporbenih opcija, uključujuć­i i neke političke komentator­e i tumače ustavnog zakona i prava...?

- Uglavnom, ponovimo još jednom, predsjedni­k Republike ne može se kandidirat­i na izborima ni sudjelova

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia