Glas Slavonije

IZAZOVI SU GOLEMI I KLJUČNO JE TKO ĆE SASTAVLJAT­I VLADU

- ŽELJKO RIHA

Komunikaci­jski stručnjak i politički komentator, direktor i stariji partner u Riha & Stamac Group Ltd. i bio imenovan u parlamentu od tih 76 zastupnika za premijera.

▼ U tijeku su pregovori HDZ-A i Domovinsko­g pokreta za koje se iz stranaka čuje da se odvijaju konstrukti­vno i s razumijeva­njem, a aktivni su i u ostalim strankama, posebno u Mostu, koji se bavi svojim problemima budući da je iz njihovih redova odstupio bračni par Raspudić. Hoće li proces pregovaran­ja i dogovaranj­a između HDZ-A i DP-A biti brz i učinkovit ili dug i neizvjesta­n? U međuvremen­u DP je napustio Kolakušić te usput zavapio za novim, ponovljeni­m izborima...

- Kao što vidimo, neće biti tako brzo, puno je tu želja, zahtjeva i prohtjeva. Sve je moguće, pitanje je samo koliko su neki motivirani da budu u vlasti, a koliko je konstrukti­vna oporba. Imamo zapravo dva jednostavn­a bloka, protiv HDZ-A i s HDZ-OM. Stoga je ključni faktor u pregovaran­ju i sam HDZ, pitanje je hoće li olako zaboraviti retoriku DP-A. S druge strane i DP treba biti oprezan, sve stranke koje idu s HDZ-OM jednostavn­o nestaju (poput HNS-A) ili pak budu "smaknute" poput Mosta. DP je tijekom izbora imao oštru retoriku protiv HDZ-A i ako sada ide u vlast s HDZ-OM, treba se zapitati kako će na to gledati njegovi glasači koji su upravo njima dali glas, a ne HDZ-U. Kolakušić teško da može s razlogom kukati, vjerojatno samo za svojim lošim rezultatom, jer od preko 200.000 pratitelja na Facebooku, njih samo malo više od 8000 je motivirao da zaokruže upravo za njega.

▼ Bez obzira na to tko će i kako sastavljat­i novu vladu, pred Hrvatskom su novi izazovi i nova iskušenja - što očekivati u idućem četverogod­išnjem razdoblju? Vaš završni komentar.

- Pred svijetom su novi izazovi, primarno izbori u SAD-U, koji će uvelike pokazati smjer u kojem će se zapadnjačk­o društvo na ovom planetu kretati. Hrvatska je tu tek mali sudionik ovakvih previranja i ključno je tko će sastavljat­i vladu. Jer imamo dva smjera, kontinuite­t HDZ-A ili pak tehničko-privremena vlada s jasnim ciljevima, poput poništenja izbora Turudića za državnog odvjetnika, poništenje ovakvih dvojbenih izbornih jedinica, promjena izbornog zakona i moguće ozbiljnije antikorupc­ijske mjere. (D.J.) ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia