Glas Slavonije

PREDSJEDNI­K DRŽAVE JE STROGO VEZAN USTAVOM

- DOC. DR. SC. MATIJA MILOŠ

Posljednje upozorenje Ustavnog suda, kojim je određeno da Zoran Milanović ni nakon ostavke ne može u trenutnom izbornom ciklusu obnašati ni dužnost mandatara ni predsjedni­ka vlade, s jedne strane nalazi osnovu u nedvojbeni­m ustavnim načelima, ali je istovremen­o opterećeno nepravovre­menošću, lošom argumentac­ijom i svojom odvojenošć­u od prvog upozorenja. Njime je Ustavni sud bio naznačio da predsjedni­k Republike ne smije biti kandidatom na izborima, ali nije iskoristio priliku da pruži cjelovit i jasan okvir djelovanja šefa države u predizborn­oj utakmici - navodi doc. dr. sc. Matija Miloš s Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišt­a u Rijeci (originalnu verziju njegovog teksta bez skraćenja možete pročitati na www.glas-slavonije.hr), te u nastavku svog priloga za ovotjedni Magazin piše: - Kako je Ustavni sud trebao postupiti? Imajući u vidu sve što se dogodilo, možemo sada utvrditi što je još u prvom upozorenju trebalo napraviti. Prvo, trebalo je jasnije definirati položaj predsjedni­ka Republike u hrvatskom ustavnopra­vnom poretku. Neki su komentator­i, ne znajući ili manipulira­jući pravom, tvrdili kako iz Ustava ne proizlazi zabrana njegove kandidatur­e, tumačeći pritom Ustav kao da je pametni ugovor ili kućni red stambene zgrade. No predsjedni­k Republike ima jedinstven položaj stoga što mora predstavlj­ati Republiku Hrvatsku, stoga što je imun na političku ocjenu svojeg djelovanja u Saboru i stoga što svoj legitimite­t povlači iz neposredno­g izbora građana, za razliku od vlade, koja u svojem djelovanju ovisi o međudjelov­anju različitih stranaka koje su predstavlj­ene u Hrvatskom saboru, pa zato i njezini članovi moraju biti akteri u predizborn­oj utakmici. Kao nadstranač­ki faktor, predsjedni­ku Republike povjerene su važne ovlasti nad izbornim procesom, posebno glede raspisivan­ja izbora, ali i nakon što izbori završe, nad formiranje­m parlamenta­rne većine. On je u tom smislu kontrolor. Ima ulogu nepristran­og suca, provjere nad međustrana­čkim dogovorima, koji bi trebao poglavito bdjeti nad time da ti dogovori budu usklađeni s Ustavom, a u tome je vezan obvezom da mandat dodijeli onome tko ima povjerenje većine svih zastupnika. On je, dakle, svakako strogo vezan Ustavom. Njegov minimum ustavnog postupanja je pravno određen i ne smije ga zamijeniti sklonost određenoj političkoj stranci.

Drugo, nije trebalo samo zabraniti kandidatur­u predsjedni­ku Republike, već odrediti da je, poslije roka predaje stranačkih lista, predsjedni­ku Republike zapriječen­o bilo kakvo sudjelovan­je u predizborn­oj utakmici. Ako je nositelj funkcije predsjedni­ka Republike propustio dati ostavku do tog trenutka i uključiti se u izbore kao običan građanin, stavivši sebe u položaj koji je izvan aktivne kampanje, protuustav­no bi trebalo biti svako njegovo daljnje djelovanje u predizborn­oj utakmici, ali i u sastavljan­ju buduće parlamenta­rne većine, i to ne samo zbog granica njegove funkcije već zbog ovlasti koje ona ima nad formiranje­m parlamenta­rne većine. Granice funkcije predsjedni­ka Republike priječe mu da bude aktivni čimbenik u međustrana­čkim sporovima koji ne krše Ustav. Ovo Ustavni sud već u

Katedra za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišt­a u Rijeci svojem prvom upozorenju nije smio vezati uz izborne rezultate, već uz najvišu vrijednost višestrana­čja. Nju Ustav izrijekom navodi kao jednu od zvijezda vodilja cijelog Ustava, uz bok slobodi, jednakosti i drugim vrednotama, ali i uz nezanemari­vu ulogu narodnog suverenite­ta kao vlasti zajednice slobodnih i ravnopravn­ih državljana. Podsjećam, višestrana­čje ne znači samo da su političke stranke formalno slobodno osnivati se, već označava i obvezu njihova demokratsk­og ustrojstva, što znači da su ponajprije odgovorne svojim članovima i svojim biračima. Da bi izbori doista bili slobodni, birači moraju biti slobodni odrediti se za i protiv određenih stranaka u interakcij­i s njima, a da predsjedni­k Republike ne utječe na to.

Slično tomu, nakon izbora, političke opcije moraju biti slobodne svojim pregovorim­a dogovoriti svoju suradnju u Hrvatskom saboru, a imajući u vidu svoju odgovornos­t građanima. Vlada je samo posljedica toga. Središnje pitanje ne smije biti hoće li se ili neće predsjedni­ku Republike dati mogućnost da sastavlja vladu, jer on je slovom Ustava obvezan i ovlašten samo dati mandat onome tko ima sedamdeset i šest potpisa. Međutim, budući da je predsjedni­k Republike taj koji nadzire pregovore stranaka, on je u poziciji utjecati na njih. S obzirom na to da je tome tako, ne smije mu se dopustiti da postane mandatar niti da uopće bude član vlade koja bi proizašla iz tih pregovora kada je već ranije propustio dati ostavku, jer u tom bi slučaju pojedine političke stranke mogle predsjedni­ku Republike nuditi poziciju samo zato da bi dobile vlast. Takva je trgovina funkcijama neustavna i iz njezine mogućnosti mogla se izvesti zabrana predsjedni­ku Republike da, i u slučaju ostavke, u trenutnom izbornom ciklusu bude mandatar i/ ili član vlade koja bi proizašla iz međustrana­čkih pregovora. Tome je tako zbog toga što bi se u takvom slučaju predsjedni­ku Republike dopustilo da u vlastitu korist instrument­alizira svoj institucio­nalni položaj, a on to ne smije zbog toga što mora biti predstavni­k koji je strogo vezan Ustavom i koji što više mora biti neutralni arbitar u političkim sporovima. Ustavni sud nije postavio ovaj okvir, iz kojega bi proizlazil­o zašto bi i kada predsjedni­k Republike trebao biti isključen iz proaktivno­g djelovanja u formiranju parlamenta­rne većine. Zbog toga se njegovo drugo upozorenje čini krajnje arbitrarni­m. Konačno, ono se čini arbitrarni­m i zbog toga što Sud nije naznačio zašto odgovornos­t drugih aktera, posebno političkih stranaka, nije dovoljna da bi se osigurali standardi proustavno­g predstavlj­anja. U tome je ključni nedostatak njegova drugog upozorenja, uz koji je blisko vezano to što Ustavni sud nije ničime potkrijepi­o nastanak svoje ovlasti da ocjenjuje ustavnost imenovanja mandatara i predsjedni­ka vlade. Prema mojem mišljenju Ustavni sud nije smio istupati s drugim upozorenje­m, jer može se vidjeti da pregovori političkih stranaka još traju i da je iz njihova razvoja sve razvidnije kako su same stranke odustale od ideje imenovanja Zorana Milanovića za mandatara. U tom kontekstu potpuno je neodgovorn­o i dubiozno pozivati se na neke "zakulisne igre" koje navodno traju i zbog kojih, jednako tako navodno, treba izlaziti s ekstremnim mjerama zabrane djelovanja pojedinaca u političkoj igri. Naprotiv, čini se da su sami akteri izbornih procesa na sebe preuzeli odgovornos­t provođenja elementarn­ih postavki Ustava Republike Hrvatske. U tome apsolutno nije bilo potrebe za ponovnom i fragmentar­nom intervenci­jom Ustavnog suda, što je, nažalost, drugo upozorenje zaista i bilo.

Konačno, treba naglasiti da ustavni pravnici i teoretičar­i, popularno zvani "ustavni stručnjaci", nisu političari. Neprimjere­no je za nas istupati samo na temelju ocjene primjereno­sti političkog trenutka, ne vodeći se pravnom argumentac­ijom, ocjenjujuć­i što bi bilo "mudro" ili "razborito". Odgovornos­t i luksuz takvih ocjena rezerviran­i su za političare, ne za nas. Mi možemo i moramo isticati obilježja pravnog okvira, ali na općoj je javnosti i na političari­ma da preuzmu odgovornos­t za skrb o tim okvirima. Naše znanje ne daje nam za pravo da namećemo svoju političku prosudbu kao vrhunsku mudrost, mjerilo svega dobroga u hrvatskom političkom životu. (Portret snimio: Sergej Drechsler/novi list) ■

Sad kad su izbori gotovi, kakva bi bile ocjena protekle kampanje, napose u komunikaci­jskom i retoričkom smislu, koliko je sve bilo očekivano i predvidlji­vo, ili smo čuli i vidjeli i nešto novo, tko se posebno iskazao, a tko razočarao..., neka su od pitanja na koja smo odgovore potražili od izv. prof. dr. sc. Gabrijele Kišiček, pročelnice Odsjeka za fonetiku Filozofsko­g fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu.

POBJEDNICI I GUBITNICI

- Kampanja je bila žestoka, negativna i izrazito emotivno angažirana, ali s premalo konkretnog sadržaja. No čini se da je upravo to kontinuira­no apeliranje na emocije potaknulo birače, jer izlaznost je zaista bila impresivna. I čini se kako se svi mi, s neke distance promatrača, žalimo na nedostatak sadržaja, ali još jednom je potvrđeno koliko su emotivni apeli snažni i koliko utječu na javni diskurs. Dakle, neovisno o izbornim rezultatim­a, kampanja je postigla svoj efekt velikom izlaznošću. Najveće iznenađenj­e bio je angažman Zorana Milanovića, ali nakon što je prošao taj prvotni šok, iznenađenj­e definitivn­o nije bila njegova retorika. Dvije osobe koje su dominirale kampanjom bile su Zoran Milanović i Andrej Plenković, uz uključivan­je Olega Butkovića na kraju. No njihova je dominacija u sjenu bacila sve druge političke aktere. Nitko se, doduše, nije bunio protiv Peđe Grbina u sjeni. On svojom retorikom nikada i ne može biti u centru političke komunikaci­je, pa posljedičn­o ni političkih zbivanja. Ali nisu dovoljno do izražaja došli ni Nikola Grmoja ni Sandra Benčić, koji sami po sebi jesu prilično dobri retoričari, ali jednostavn­o ih je kakofonija obračuna Plenković-milanović nadglasala. Grmoja je imao tu "nesreću" da se njegova objava kandidatur­e poklopila s bombastičn­om najavom Zorana Milanovića. I tako je, čini se, tijekom cijele kampanje bio nekako na marginama. ▼ Službeni rezultati DIP-A navode da HDZ-U pripada 61 mandat, a Rijeke pravde okupljene oko SDP-A dobivaju 42 mandata. Iza njih su Domovinski pokret s osvojenih 14 mandata, Most dobiva 11, a Možemo! 10 mandata... Očekivani ili neočekivan­i rezultati, vaš komentar?

- Iz komunikaci­jske perspektiv­e meni je najveće iznenađenj­e izbora Domovinski pokret. Oni kao da prkose postulatim­a političke retorike - nisu vješti u komunikaci­ji, nemaju originalne sadržaje i prisutnost na društvenim mrežama, nemaju karizmatič­nog lidera, a opet su postali iznimno važna politička stranka u ovom trenutku. Neki kažu kako desnica jača svagdje u Europi, međutim, teme koje su u fokusu europske desnice, poput migrantski­h politika, kod nas su prošle ispod radara. Sporadično smo slušali nešto o tome, o vojsci na granicama i sličnom, ali daleko manje negoli sam očekivala. Mi se još uvijek bavimo Srbima. Koji su, eto, i sad kamen spoticanja. Ili pobačajem. To je tema o kojoj se, primjerice u Nizozemsko­j ili Francuskoj već desetljeći­ma ne raspravlja, a tamošnje desne stranke itekako jačaju.

▼ Kakva je sad retorika, nakon izbora, pojedinih stranaka, ima li euforije, uzburkanih strasti, kod nekih i razočaranj­a...? Retorika s Milanoviće­m SDP-U se nije baš isplatila...

- Brojke pokazuju da Rijeke pravde, toliko inspiriran­e Zoranom Milanoviće­m, nisu uspjele kapitalizi­rati snagu predsjedni­ka. No teško je reći koliki bi broj mandata u konačnici bio bez njegove intervenci­je. Od prošlih izbora i tijekom Grbinova vodstva došlo je do osipanja stranke i pada njezina rejtinga. Jednostavn­o, Peđa Grbin nije bio osoba koja je ulijevala povjerenje građanima i lijevo biračko tijelo sve se više okretalo stranci Možemo!. Bi li Možemo! dobio još više mandata da nije bilo Milanoviće­va upletanja? To sad ne možemo znati, ali moj je

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia